Bu yazıyı ilk yazdığımda, ‘Erkek berberleri maske takmalı’ önerimi ilk yaptığımda Vali Hüseyin Avni Coş idi. Berberler Esnaf Odası Başkanı da Veysel Yıldız. Sağ olsunlar her ikisinden de ses çıkmamıştı. Bugün Vali İrfan Balkanlıoğlu, Oda Başkanıysa Haluk Hacıoğlu. O yazıyı bir kez daha yazarak, o öneriyi yeniliyorum. Tepki verecekler mi diye merak ediyorum…

                                                  **

Yazının başlığında ‘Erkek berberleri’ dedim çünkü; kadın berberleriyle yaptığım araştırma da hemen hemen tamamının hijyen koşullarına uyduğunu öğrendim. Erkek berberleriyse, sanki yirmi-otuz yıl geride kalmış gibi. Dükkanın içini aynalarla donatmak, her köşeye bir televizyon oturtmak, parlak parlak dolaplar kondurmak hijyen değildir elbette.                                               

                                                  **

Erkek berberleri özellikle sakal tıraşında kullandıkları araç gereci, her tıraş öncesinde temizleyerek, yıkayarak hijyen hale getirmesi gerekmiyor mu? Mesela usturaya jilet takıldıktan sonra şöyle bir suya tutuluyor o kadar. Jiletle tıraş sonrasında, kalan kılı tüyü toplamak için yüze vurulan o şarjlı makineleri hangi berber her tıraş öncesinde temizleyip hijyen hale getiriyor acaba?                                              

                                                **

Tıraş sonrası senin yüzünü sildikleri havluyla, askıya asıldıktan yarım saat sonra bir başkasının yüzü siliniyor. Bu hijyenliğe dört dörtlü uyan erkek berberleri var mı? Elbette var. Ama söylemeliyim ki, azınlıktalar. 40 yıllık tecrübeyle bunları söylüyorum.                                                 

                                                **

Aslında ağırlıklı olarak anlatmak istediğim yazının başlığındaki vurgu. Buradan Sakarya Berberler Esnaf Odası Yönetimine bir öneride bulunmak istiyorum. Hatta bu konularda son derece hassas olduğunu öğrendiğim Vali Sayın İrfan Balkanlıoğlu’nun da bu önerim karşısında ne düşüneceğini son derece merak ettiğimi de belirtmek isterim.                                            

                                                 **

Önerim, erkek berberlerin de tıraş sırasında fotoğrafta örneği görüldüğü gibi meşke takmasıdır. ‘Erkek berberlerin de’ diyorum çünkü kadın kuaförleri, en küçük bir işlem için bile maske takmaktadır. O halde, erkek berberleri de maske takmalıdır.                                                     

                                                **

Nedenine gelince; Bir berber, müşterisini saç-sakal tıraşı yaparken, adeta burun buruna gelmektedir. Berberin nefesi, müşterinin nefesine, müşterinin nefesi, berberin nefesine karışıyor. Belki o müşteri rahatsız. Mesela grip veya benzeri bir bulaşıcı hastalığı var. Berber maskesiz olduğu için, o yakın temasta, müşterinin gribi, berbere geçecektir.                                                    

                                              **

İnanıyorum ki, berberler ne zaman grip olsa, mutlaka bir müşteriden kapıyordur. Bunun tam tersi de elbette olur. Berberin grip veya buna yakın bir bulaşıcı hastalığı vardır. Bu durumda o hastalığın, tıraş sırasındaki yakın temas nedeniyle müşteriye geçme ihtimali de çok çok yüksektir.                                                  

                                              **

İşte bu nedenle erkek berberlerin, kadın kuaförleri gibi maske takmalıdır. Böylece hem daha güvenilir olacaklar, hijyen olarak ne kadar hassas olduklarını gösterecekler ve mutlaka da müşterilerini artıracaklardır.                                                

                                                  **

Berberlerin görüntüsü bile daha şık hale getireceğini sandığım bu önerim, bugünkü Sakarya Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetimi tarafından acaba nasıl karşılanacak? Ve de tabi ki, Vali Sayın Balkanlıoğlu’da acaba Vali Sayın Hüseyin Avni Coş gibi sessiz mi kalacak? Çok merak ediyorum.