Başlığım tartışılır vede masaya yatırılması gereken kapsamlı  bir konu aslında.Kıyısından köşesinden bir ucuna dokunacağım burada. Yaklaşık altı ay oldu ki gerek sosyal medya da , gerek eş dost aracılığı ile  birkaç arkadaş ihtiyacımız olduğu üzere farklı birimler ve yerlerde çalıştırmak üzere  ev işlerine yardımcı bayan arıyoruz ve  ilan veriyoruz.

İstisnaları( bana denk gelmemiş olmasına rağmen,  böyle insanlar tanıdığımı işlerinde de son derece sebatkar ve başarılı olduklarını ) onları ayrı tuttuğumu vurgulayarak devam etmek istiyorum.

Tablo şu; sayılarını anımsamıyorum ama ne yazık ki kayıtsız,  iş bilmez, beceriksiz, kolayı sever, istikrarsız, sebat etmeyen, verdiği sözde durmayan, ön görüşme taleplerini lütfen kabul eden, bir takım kriterleri ve değerleri bertaraf etmiş, işinde salt para ve konfor arayan, güvenilmez  ve yapacağı işin maharetlerinden yoksun, beceriksiz bir çok bayan tanıdım.

 Burası önemli ki siz siz olun evinize ya da iş yerinize alacağınız bireyleri yüz yüze görüşme dışında, mutlaka vereceği referanslarla değerlendirin. Keza onlarda işverenleri ve çalışma ortamları  ilgili gerekli araştırmayı yapıp  gelsinler. Bu hem size hem de onlara zaman kaybettirmemiş ,  hem de olası sıkıntılı durumları ortadan kaldırmış olacaktır.

Bu anlattığım profiller önce önerdiğiniz işe talip oluyor. İlk görüşmenizde, işten korkmaz yılmaz, işinin ehli bir görüntü veriyor. Çok ihtiyacım var, çalışmak zorundayım, ben üç günlük iş aramıyorum falanda diyor. Ya konuşmadan hemen sonra ya da yorucu tek bir iş gününden sonra parasını alıp, buhar olup uçuyor. Anlayacağınız günü kurtarıyor.

Evlere gündeliğe giden ev işlerini yardımcı bayanlardan, Minimum  dört saati 70 tl, sekiz saati 140 tl ye çalışan, haftanın altı günü işe gitseler ayda 3.640 tl kazanan o  bayanlardan söz ediyorum. Şahsım adına söylüyorum asgari ücret  + sigorta teklifi ile yarım yıldır çalıştıracak birini bulamıyorum.

 Şimdi  iş hayatına atılacak yeni mezunlara gelelim, onların  bugün iyi bir yerde çalışıp  ayakta durabilmeleri için bir üniversite diploması az gelirken, iki dili ana dili gibi konuşması zorunlu olmuş ve alanında  Sakarya da iş bulamazken ( donanımlı olduğu halde), bulduğunda da onlara asgari ücretin biraz üstü ile istihdam sağlanması, bir diğer tarafta vasıfsız ve de kayıtsız ayda 3.000 tl ye evlerde insan çalıştırılması… Sizce de tuhaf bir durum yok mu burada?

İşlerini usulüne uygun olarak yapanları yeniden tenzih ederek söylüyorum. Lütfen bunu atlamayalım çünkü mutlaka iyiler ve istisnalar  vardır aralarında. Şimdi siz dört saatte yetmiş  lira alan ve bunu az bulan arkadaşlar nerede yaşadığınızı  ve yaşadığınız ülkenin koşullarını biliyor musunuz?  Peki Yaptığınız bu işin aslında yasal olmadığını da biliyor musunuz?

Günde 140 tl… Bakın ben  yaptıkları işe, bu sektörde çalışanlara özellikle de kadınsalar korkunç saygı duyuyorum, emeklerini görmezden gelmekte istemiyorum. Ama  yapmayın  ,para kolay kazanılmıyor, (kolay ve çok para kazananlar bu paraları verebilir ki onlar, onları bulsunlar)

 Şimdi ben bu vurguyu yaparken ‘’böyle yazarsan işe almak için kimseyi bulamazsın’’ dediler.

Ben  şahsen paranın zor kazanıldığı düşüncesinde  ve de  bir maaşın mutlak hakkedilmiş  olması gerektiği inancındayım.  Pırıl pırıl gençlerin iş bulamadığı  bu  ülke koşullarında, bu fırsat eşitsizliğinin ve sosyal adaletsizliğin bir  parçası da ben  olmak istemiyorum…

Bu yüzden lütfen onlarda beni bulmasınlar emi!!