Sevgili okurlar,
Sakarya’da, “sivil toplum kuruluşlarının toplantıları, bu toplantılarda ortaya koydukları, bu topraklar, bu dereler, bu çaylar, bu dağlar, bu yollar, bu köprüler, değerlerimiz, zenginliklerimiz, kültürel mirasımız ile ilgili düşünceleri, alınan kararları, acaba yetkililerimiz, dikkate alıyor mu” diye soran, çok okur ve vatandaşımız var?..
Adı üzerinde, sivil toplum kuruluşları..
Ya da, meslek örgütleri..
Yetmedi mi?
İçimizdeki, akil insanlar..

SAKARYA OLGUSU?
Bugün daha önce de söz ettiğim, gönüllü bilge insanlarımızın, bir araya gelerek, ”Sakarya olgusuna” hizmeti şiar edinmiş, kulvarında tecrübeli, deneyimli, birikimleri ile “dünden edindikleri bilgileri, geleceğe aktarmada yüreklerini ortaya koyanlardan” söz ediyorum..
İşte, bu gönüllü Sakaryalı bilge vatandaşlarımızın, bir araya gelerek oluşturduğu “Sakarya Kent Şurası” adını verdikleri yapılanmanın, basına da yansıyan, kararlarını bilenlerimiz var, bilmeyenlerimiz var?!
“Sakarya Kent Şurası”, her ayın son haftasında, bir araya gelerek, Sakarya ile ilgili olarak, gündeme damga vuran sorunları, özgür bir ortamda dile getiriyorlar..

SAKARYA SEVDASI?
Bu işi yapan elbette profesyonel organizasyonlar da var..
Ama, “Sakarya’da Kent Şurası”, bunu sırf, “Sakarya sevdası” bağlamında yapıyor..
Kaynarca’da toplanan, ”Sakarya Kent Şurası’nın”, bu ay ki konuğu,
” Kaynarca Belediye Başkanı Mustafa Kefli”
 idi..
Yıllarca,” Sakarya’nın en mağdur ilçesi olan ve hizmete susamış olan Kaynarca’nın, Belediye Başkanı Mustafa Kefli ile bu geri kalmışlık, bu hizmete susamışlık zinciri kırıldı..
65 Yıllık sorunlarını, bir, bir çözüme kavuşturan Kaynarca’da, büyük bir gelişme yaşanıyor..
Bir yandan “organize bölgesi” çalışmaları hız kazandı, bir yandan, ilçe nüfusu, yeni göçler ile artıyor, bölgeye yatırım için gelenlerin sayısında da, belirgin bir artış gözleniyor..
Bunda elbette, Başkan Mustafa Kefli kadar, çalışma arkadaşlarının rolü yanında, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin katkısı inkar edilemez..

KAYNARCA’YI ANLATTI?
Demek ki, el ele verilince, sorunlar çözüle biliniyormuş..
Sakarya Kent Şurası’nın 124.Toplantısı’na konuk olan Kaynarca Belediye Başkanı Mustafa Kefli;” Her alanda hizmet vermiş olan sizlerin bilgileri ve düşünceleri, bizler için çok önemlidir.  İlimiz için harcadığınız çabaya ve özveriye  teşekkür ederim.
Ayrıca, hizmetlerin sunulması döneminde, büyük sabır gösteren vatandaşlarımıza da, teşekkür etmeyi, görev sayıyorum.
Kaynarca İlçesi, Sakarya İl'inin Kuzey batısında yer alır.
Doğusunda Karasu, Batısında da Kocaeli’ye bağlı Kandıra İlçesi, Güneyde Adapazarı Merkez İlçesi ve Kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.
İl merkezine uzaklığı, 34 Kilometredir..
Yüzölçümü ise 360 Bin 027 Kilometre karedir.
İlçe merkezinin denizden yüksekliği 50 metredir. Kaynarca, genel olarak engebeli ve dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. En yüksek yeri 353 metre ile Oflak dağıdır. Nehir ve ırmak bulunmamaktadır. Yeraltı ve yerüstü suları bakımından fakirdir.

İLÇESİNİ ANLATTI?
İlçemizin ekonomisi tarıma dayalıdır, halkımızın yüzde 70′ nin başlıca geçim kaynakları, tarım ve hayvancılıktır.  Son yıllarda tavuk kümesçi liginde büyük aşama kaydedilmiştir. Küçük çapta sanat ve ticaret faaliyetleri de olduğu görülmektedir. İlçemizde 4 Bin181 Hane mevcuttur. 3 Bin 956 Aile çiftçilikle uğraşmaktadır. İlçemizde tarıma elverişli arazi toplamı, 19Bin 875 Dekar olup, bu miktar, İlçe yüzölçümünün yüzde 55.54 dür. Bu arazilerin yüzde 25’ i sulanabilir arazi niteliğinde olup, iklim elverdiğinde, her türlü tarım yapılabilir.
Ayrıca 6 Bin Hektar fındıklık alanı vardır.
Geriye kalan yüzde 25 orta vasıflı, yüzde 9.917’sii de düşük vasıflı kıraç ve meyilli arazidir.
İkinci ürün olarak silajlık mısır ve beyaz lahana üretimi yapılmaktadır. 3 Bin 956 çiftçi ailesinin 3 Bin122 Ailesi topraklı çiftçi, 736 Hanesi topraksız çiftçidir.


TARIM, HAYVANCILIK?
Tarım arazisinin fazla olmasının yanı sıra Hayvancılığa da gereken önem verilmektedir. Hayvancılık, üst düzeyde yapılmaktadır. 3 Bin 956 çiftçi ailesinin tamamı hayvancılıkla iştigal etmektedir.
Ayrıca 165 çiftçimiz ise, projeli hayvan besiciliği yapmaktadır.
Süt inek besiciliği hızla yaygınlaşmıştır. Süt verimi yüksek Holstein Irkı inek yönünde ıslah çalışmaları devam etmektedir. Süt inekçiliğinin yüzde 90’ı Holstein ırkıdır. 16Bin 995 Adet büyükbaş hayvanın 10 Bin 620 Adeti süt ineğidir. 3 Bin 800 adet küçükbaş hayvan(koyun) beslenmektedir.
Son yıllarda Broiler Tavuk işletmeciliği İlçemizde gelişmiştir. İlçemizde 582 faal kümes, 143 adet de faal olmayan kümes vardır. Son yıllarda, İlçemizde hindiciliği yetiştiriciliği de yapılmaktadır.


İKİ ORGANİZE BÖLGESİ?
Kaynarcamıza, 2 Adet ihtisas organize sanayi bölgesi kuruyoruz.
Bin 100 dönüm alanda kurulan “Mobilya İhtisasın” tüm işlemleri bitti. 
Fabrikalara ruhsat verilmeye başlandı. 3Bin 150 Dönüm alana kurulması planlanan,” Makine İhtisas” için, kamulaştırma işlemleri sürmektedir.
Tarım Toprakları Küçülmeye  devam ediyor!. Devlet Destekleri arasında,  “icar desteği de” verilmeli..
Geyve  ve  Ferizli Bölgesindeki taş ocaklarından malzeme taşıyan araçlar yüzünden,  yollarımız  deforme oluyor. (Kocaeli  ve  İstanbul kendi taş ocaklarını açmalı!?)
Kaynarcada  arsalar,” rant  aracı” olmaya  başladı. İlçe sınırları içinde, arsa alanların sayısı, gittikçe artıyor.
Hızlı yapılaşma,  tarım topraklarını etkiliyor. Bu vesile ile 41 Mahallenin,  tekrar  “Köy statüsüne” dönmesini sağladık” diyerek, Şura’ya katılanların sorularını cevapladı.

TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR?
Sakarya Kent Şurası Toplantısı, eski SATSO Başkanı iş insanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya, katılanlardan Haluk Akbay, Hamdi Şenoğlu, Mehmet Çatalbaş, Hüsnü Gürpınar, Op. Dr. Cevdet İzmirli, Ahmet Erdem, Şengülay Yurtay, söz alarak, Kaynarca ve Sakarya ile ilgili görüş ve düşüncelerini paylaşarak, siyasilerin kayıtsızlığına, duyarsızlığına dikkat çektiler.
İşte size, Sakarya’dan bir sivil örgüt çalışma içeriği..
Beğenirsiniz,  beğenmezsiniz, ”ama onlar, Sakarya” diyor, başka bir şey demiyor?
"Sakaryalılık ruhu ve sevdası" işte bu!
Yusuf Cinal yazıyor, 2 Aralık 2023