BİSİKLET BAHANE TANITIM ŞAHANE!

Spor kanallarında bisiklet yarışı izlemek ailece keyifti bizim için.

Bisiklet değildi derdimiz, kimin kazandığı da umurumuzda değildi.

Biz sadece o manzaraların tiryakisiydik.

Nitekim çoğumuzun sonuçlarıyla ilgilenmediği o bisiklet yarışlarında amaç tam da buydu ki o yarışmadan öte yarışmanın düzenlendiği ülkeler için müthiş bir tanıtım organizasyonudur…

Dolayısıyla yarışmayı sunan kişi, bisiklet sporu ve ilgili yarışmadan çok yarışmanın düzenlendiği ülkenin kültürünü, doğal güzelliklerini ve yarış güzergahını yorumlar.

Bir insanın bütün bunları seyredip de ülkesi ve yaşadığı il adına gıpta etmemesi mümkün değildi.

Nihayet geçtiğimiz yıl bu aylarda müthiş bir bisiklet organizasyonu ile başka ülkelere haset etmemize gerek kalmadı.

Ülkemiz ve ilimiz adına gurur duyduk.

Hatırlarsınız; ülkemizde ve ilimizde ilkti: 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası…

30 ülkeden 104 sporcu katıldı.  300’ü aşkın televizyon kanalı sayesinde canlı olarak hem de dünya saatlerce bizi, ilimizin doğal güzelliklerini izledi.

Bu köşeden çok yazdım;

Adapazarı Ovası dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen nitelikte verimli topraklardı. Halen ‘adam eksen biter’ şeklinde tarif edilecek kadar verimli…

Ve bu verimli topraklar maalesef sanayileşmeye kurban edildi.

Bilimin milyonlarca yılda meydana geldi dediği o toprakları iş makineleri ile birkaç saat içinde yok edebildik, hiç acımadan…

Peki, doğal güzelliklerimiz?

İlk görenlerin ‘Vallahi siz cennette yaşıyorsunuz’ demelerine şahit olmayanımız yoktur.

Evet cennette yaşıyorduk ama organizasyon bozuktu.

Bu güzellikleri işleyemedik, geliştiremedik, tanıtamadık, tesisleşip tüm insanlığın hizmetine sunamadık ve bütün bunları yapıp para da kazanamadık.

Böylesine bir potansiyeli hareket geçirmek varken biz İstanbul’un çöplüğü olmaya talip olduk, sanayileştik.

Havamızı, suyumuzu ve ovamızı kirletmeleri de cabası…

Malumunuz bir de ‘Bacasız Sanayi’ terimi vardır.

İlk akla gelen turizm ve tarımdır. Her iki özelliğimizi de heba ettik.

Oysa Karadeniz kıyılarımız, orman varlığımız, deniz ve demiryolu ulaşımının sağladığı ciddi avantajlarımız, kültürel, tarihi, turistik değerlerimiz, doğal güzelliklerimiz, plajlarımız, yaylalarımız, her türlü spor etkinliklerine uygun olmamız, turizm potansiyelimiz gibi özelliklerimizi kullanarak ilimizi çok daha geliştirebilirdik. Yapamadık, yapmadılar…

Oysa, geleceğe dair yatırımlar, planlamalar, projeler yapılırken Sakarya’nın coğrafi ve doğal özellikleri, alışkanlıkları, kültürü neyi gerektiriyor ise öyle davranılmalıydı.

Sakarya, İstanbul’un arka bahçesi bir sanayi çöplüğüne değil, tarım, turizm ve hizmet sektörüne talip olmalıydı.

Sakarya, çevre, hava ve su kirliliğine sebep olan, vergisinden bile istifade edemediği sanayi kuruluşlarıyla değil, otelleri, kongre merkezleri, sosyal ve sportif tesisleri, restoranları, piknik ve mesire alanları, patatesi, mısırı ve haliyle fındığı ile gündemde olmalıydı.

Nihayet bir ilki gerçekleştirdik.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’nin deyimiyle “dünyanın en modern ve en fonksiyonel bisiklet parkuru olan Ayçiçeği Vadisi'nde, dünyanın her yerinden sporcuları, takımları, basın mensuplarını, sporseverleri ve bisiklet tutkunlarını ağırladık.”

Dünya bizi konuştu, bizi seyretti, cümle alem doğal güzelliklerimizi belki de ilk kez keşfetti.

Tekrar ediyorum, Sakarya bir sanayi kenti değil, doğa, turizm, spor, kültür ve hizmet sektörü başkenti olmalıdır.

İşte bu konuda Ekrem Yüce ile frekanslarımız uyuşuyor.

Göreve geldiğinden bu yana ilimizin tarım, turizm, spor ve hizmet sektörü alanında gelişmesi için elinden geleni yapıyor.

Son organizasyon da anlıyoruz ki Başkan Ekrem Yüce’nin hedefi Sakarya’yı bir “bisiklet kenti” yapmak…

BMX SUPERCROSS DÜNYA KUPASI ve EXPO

Türkiye’de bir ilkti, Ekrem Yüce başkanımızın çabalarıyla bize nasip oldu.

Muhteşem bir organizasyondu.

23-31 Ekim tarihleri arasında ilimiz Ayçiçek Vadisi’nde gerçekleştirildi.

30 ülkeden 250 sporcu katıldı, haliyle dünyanın gözü üzerimizdeydi.

Yüzümüzün akıyla çıktık işin içinden, haliyle gururlandık.

Ayrıntılarını seremoni konuşmasında ifade etti;

“Bu parkur, yarışların olduğu sürelerde sporcuların, onun dışındaki zamanlarda gençlerimizin, çocuklarımızın, ailelerin ve hemşerilerimizin parkurudur.

Gençler hafta sonları ya da okul çıkışlarında buraya geliyor, bisikletleri, kaykayları ve patenleriyle birlikte burada spor yapıyorlar.

Hemşerilerimiz parkurun içerisindeki Bisiklet Mola Kıraathanesinde ve Expo alanındaki kafelerde aileleriyle birlikte dinleniyor, vakit geçiriyorlar.

Expo alanı kurduk. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde iş yapan şirketlerden temsilcilerimiz bu alanda sizleri bekliyor.

Hamdolsun bu emeklerimiz sonuçlarını verdi ve dünyada çok az şehir ve bölgenin sahip olduğu Bisiklet Şehri Unvanını almaya hak kazandık.”

 

SAKARYA; CENNET VE HUZUR!

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da tesis ve organizasyon hakkında şunları söylemişti;

“Binlerce sporcu şehrimize geliyor, muhteşem şehrimizi dünyaya tanıtıyor. Şehrin bir spor şehri olduğunu tüm dünyaya gösteriyorlar. Muhteşem bir tesis yapıldı buraya, bisiklet sporunda şehrimizin vitrine çıkmasını sağlayan, marka haline getiren bir işti bu. Çok önemli bir yatırım bu, harika bir eser. Sakarya’nın bisiklet sporunda öncü şehir olmasını sağlayacak yatırımlar bunlar. Sakarya’yı iki kelimeyle ifade edersek bir tanesi cennet, ikincisi huzur.

Dünyanın çok değişik coğrafyalarından insanlarımız burada, 72 millet. Dünyanın bütün değerleri burada temsil ediliyor. Sanat, kültür, tarih ve doğa şehri Sakarya.

Hepsinin yanında dünya şampiyonlarını yetiştiren bir spor şehri.

Kenan Sofuoğlu, Mete Gazoz, Toprak Razgatlıoğlu bunların örnekleri.

BMX ve diğer alanlarda bu şehri önemli bir okul haline getirip, ekipler yetiştirmeyi hedefliyor Büyükşehir Belediyemiz. Bu alanda da dünya şampiyonlarını biz yetiştirelim istiyoruz.

Sakarya sadece altyapısı ile değil yetiştirdiği değerlerle dünyada madalya ve birincilik kazanan sporcularıyla da önemli bir spor şehri olduğunu kanıtladı.

İnşallah bu bisiklet sporu alanında da Sakaryamız öncülüğünde bir başarı sağlayarak, bu alanda da dünya birinci ve şampiyonları kendi çocuklarımızdan çıkarmış olacağız.”

SPORUN HEYECANI MÜZİĞİN COŞKUSU

Yarışların yanı sıra 9 gün boyunca yapılan EXPO ve fuarlarda birbirinden güzel etkinlikler gerçekleştirildi.

Vadideki heyecan, “dağ bisikleti” alanındaki MTB Cup yarışları, konserler ve etkinliklerle devam ederken ilimiz sakinleri ve misafirlerimiz doyumsuz bir 9 gün yaşadılar.

Sporun müzikle iç içe geçtiği organizasyon Rafet El Roman, Emre Kaya ve İmera’nın ücretsiz konserleriyle bütünleşti ki tadı damağımızda kaldı desek abartı olmaz.

OLİMPİYAT ŞAMPİYONUMUZ METE GAZOZ DA ARAMIZDAYDI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı BMX Supecross Dünya Kupası, renkli görüntülere sahne olurken ünlü bir konuğumuz da vardı.

Olimpiyat Şampiyonu olan milli okçu Mete Gazoz, yarışları takip etmek için Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ne geldi. Burada Başkan Yüce ve protokol üyeleriyle görüşen Gazoz, organizasyonun çok başarılı planlandığını ve heyecan duyduğunu ifade etti.

Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Ekrem Yüce, “Mete, Sakarya’nın yetiştirdiği önemli değerlerden bir tanesidir. Bu heyecanı bizimle yaşadığı için büyük mutluluk duyduk. Burada en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık, spor alanında tecrübelerini bizimle paylaştı. Bu noktada kendisinden istifade edeceğimiz çok şey var. Görüşmelerimizin sıklaşmasını ve Sakarya’ya sporun her dalında değer katabilmek için fikir birliği yapacağımızı umuyorum. Bu vesileyle başarılarının devamını diliyorum, kendisine kıymetli ziyaretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

VE BÜYÜK ÖDÜL
Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’nın ‘Bisiklet Kenti’ unvanını Danimarka Odense şehrinde teslim aldı.

Yoğun bir mesai harcadıklarını ve sonucunda dünyanın sayılı kentlerine verilen bu unvanı almaya hak kazandıklarını ifade eden Başkan Ekrem Yüce, bisiklet alanında yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Türkiye’deki tüm vatandaşlara sağlıklı bir yaşam için günlük hayatlarında bisiklet kullanımını yaygınlaştırmalarını tavsiye etti.

Canlı yayında ülkemize ve ilimize seslenen Başkan Yüce, “Ülkeme ve Sakaryama sevgilerimi iletiyorum. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin gayretleriyle, halkımızın da destekleri ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayeleriyle kentimizde yoğun çalışmalarımız oldu. Bisikletle ilgili çalışmalarımızın sayısını her geçen gün artırdık. Bu gayretler boşa çıkmadı. Uluslararası bir unvanı almaya hak kazandık. Bu unvanı almamızda UCI ve heyetin bizi buna uygun görmeleri çok önemliydi. Ülkemizin gözde şehri Sakaryamızın bu unvanı alması bizi çok mutlu etti. Dünyada nadir şehir ve ülkelere veriliyor bu unvan. Başta Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Destek olan tüm hemşerilerimi yürekten kutluyoruz.” dedi.

PEDAL ÇEVİRELİM PROJESİ

Başkan Yüce, Karadeniz’e Pedal Çevirelim projesinin onaylandığı müjdesini de buradan verdi.

“Huzur kentinin ismi Sakarya’dır. Sevgi, kardeşlik, kültür şehridir kentimiz. Her kültür kodu burada özgürce, kendi değerleriyle mutlu bir şekilde yaşar. Huzurun, mutluluğun tesisi ve hizmetlerin daha

Sakaryamızı dünya markası şehir yapmak için hedef koyduk.

Buna inanıyoruz. Her geçen gün inancımız artıyor. Sporda, tarımda, sanayide ve turizmde dünya markası şehirler arasında olmak istiyoruz. Sporda bu unvanı aldık, şimdi sıra tarım konusunda.

Bu alanda da dünya kenti olacağız inşallah. Akabinde turizm ve sanayi geliyor.

Burası izzetin kenti, güzelliklerin şehridir.

Türkiye’yi böyle prestijli bir törende temsil etmekten, Türkiye’de ilk olmaktan ve ülkemiz adına bu ödülü almaktan gurur duyduk. Umarız, bu alanda yaptığımız hizmetlerle markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleriz.

Dünyanın adeta bir minyatürü olan, kültürel mozaiği ve çeşitli milletlerin kültürlerini büyük bir barış içinde sevgiyle, muhabbetle yaşadığı bir şehirden geliyorum. İsmi Sakarya.

Dünyada kardeşçe, barışçıl bir şekilde çok mükemmel işler yapacağımızı düşünüyor ve sizlere de bunu söylüyorum. Bu unvanı şehrimize layık görenleri saygıyla selamlıyorum.”


 

Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Başkanı David Lappartient, Sakarya’dan bahsederken şehirdeki bisiklet yatırımlarını, tesislerini, yollarını ve bisiklet programlarını anlatarak Başkan Yüce’yi tebrik etti. Başkan Lappartient, “Sakarya bisiklet konusunda özellikle son 10 yılda kendisini ciddi anlamda geliştirmiştir. Bu alanda araştırmayı, öğrenmeyi ve uygulamayı en iyi şekilde tamamlamıştır. Bir sürü bisiklet tesisi inşa etti, programları hayata geçirdi. Bisiklet geçişleri, trafik park, bisiklet yolları hayata geçirdi. Çocuklar için bisiklet programları uyguladı. Sakarya’yı bu konuda tebrik ediyorum. Etkinliklerin ve yatırımların devam etmesini umuyorum” dedi.

Gururluyuz elbette…

Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından dünyanın sayılı kentlerine verilen bu unvan, Sakarya’nın bu alanda artık bir marka olduğunu tescilledi.

Emeği geçenlere teşekkürlerimizle…