Siyaset haftalardır AKP’nin ilçe adaylarına kilitlenmişti. Adaylar açıklandı, merak bitti. AKP’de kime sorsak, ‘sürpriz yok, bekliyorduk’ diyor. Sanırım farklı bir liste de açıklansa aynı şeyleri duyacaktık.

MHP’de ise durum biraz farklı… Sadece bir ilçede, o da en düşük oy aldıkları ilçelerden biri olan Taraklı’ya hapsolmanın sıkıntısı var. Partinin yetkili organları ‘böyle bir sıkıntı yok’ deseler de, sosyal medya paylaşımlarına baktığımızda, partiye oy verenlerin öyle düşünmediğini net olarak görebiliyoruz.

Siyasette gözler şimdi İYİ Parti’nin çıkaracağı adaylara çevrildi. Özellikle de MHP’de tepkinin yoğun olduğu Hendek, Sapanca ve Ferizli gibi ilçelerde İYİ Parti’nin çıkaracağı adaylar merakla bekleniyor.

***

Sakarya’nın son haftalardaki gündemi elbette ki Tank Palet Fabrikası…
Özelleştirme kapsamına alınan fabrikanın çalışanları, Türk İş ve muhalefet, bu kararın geri alınması için yoğun çaba harcıyor. İmza kampanyaları, yürüyüşler ve basın açıklamalarıyla süren tepkilerin en büyüğü 19 Ocak’taki büyük mitingde gösterilecek.

İktidar partisi yaklaşık 1 aydır devam bu süreçte ilk kez iki gün önce açıklama yaptı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın fabrika ziyaretinde ‘Özelleştirmeyi gerçekleştireceğiz’ açıklamasını bir kenara koyarsak, kararı savunan ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’dan geldi. Fabrikanın daha da büyüyeceğini, işçi sayısının artacağını savundu. Özelleştirmeye karşı çıkan CHP’yi ise istismarla suçladı.
Yavuz’un açtığı bu pencereden bakılırsa, 31 Mart seçimlerinde sandığa gidenler,  özelleştirme kararını da oylayacak.

***

Geçen Pazartesi mektubunu yetiştiremedim.
Bizden haberler de birikti dolayısıyla.
Öncelikle İYİ Parti Milletvekili Ümit Dikbayır ile Soru Yağmuru’ndan söz etmeliyim.
Üç gün süren yazı dizisinde çok önemli mesajlar verdi.
Bir o kadar da hiç değinilmeyen, konuşulamayan konu kaldı.
Eleştirel açıklamaları hayli ilgi çekti.
Soru Yağmuru’na bu hafta ise Muhtarlar Federasyonu Başkanı  Erdal Erdem’i konuk ettik.
Mahallede, sokakta her karşılaştığımız sorundan sorumlu tutulan muhtarların gerçekte yetkisi nedir, nereye kadar etkili olabiliyorlar bunu konuştuk.
Çoğu eleştiride onlara ne kadar haksızlık edildiğini gördük.
Onların sıkıntılarını, isteklerini dinledik.
Eğer siz de içinden çıkamadığınız durumlarda muhtarları günah keçisi ilan edenlerdenseniz, bu söyleşiyi mutlaka okumanızı öneririm.

Sağlık söyleşileri aynı şekilde devam ediyor.
Hülya Bilgin Çolakoğlu bu hafta da çok önemli bir konuyu irdeledi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yümnü ile çocuk obezitesinin oluşumunu ve bundan kaçınmak için dikkat edilmesi gerekenleri konuştu.  Söyleşiyi gazeteden kaçıran ebeveynlerin, mutlaka web sitemizden okumalarını öneririm.

Sağlıktan söz açılmışken, bir de güzel haberimiz var.
Mimoza Psikiyatri Kliniğinden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Fatma Turna ve Moira Posikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nden Uzman Psikolog Serra Hoşcan Gülseren ile arkadaşları alanlarına ilişkin değişik konularla sizlerle olacak.  Dr. Fatma Turna’nın ilk yazısı yarın gazetemizde olacak.

Geçen hafta 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladık.
Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, SATSO yönetimi kahvaltı, AKP Büyükşehir Adayı Ekrem Yüce de yemek verdi basına… Onlarca kişi ve kurum da basın açıklaması yayınladı. Basına verdikleri önem için kendilerine teşekkür ediyorum.

Bunlardan sadece SATSO’nun kahvaltısına katılabildim. Diğer ikisindeki konuşulanları se haberden izledim. Her birinde gazetecilerin ne güç koşullar altında görev yaptığından, fedakarlığından ve mesleğin öneminden söz edildi. Ben bu haftaki mektubu, Türkiye’deki gazeteciliğin durumunun daha net anlaşılabilmesi adına Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin 2018 yılının son üç ayına ait medya raporundan bir bilgiyle bitirmek istiyorum.  

“Geçen yıl toplam 69 gazeteci, yayınlanan haberleri ya da haber takibi sırasında gözaltına alınırken, 47’si tutuklandı. 46 yeni soruşturma ve dava açıldı; süren ve açılan yeni davalar kapsamında 76 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. Geçen yıl işten çıkartılan gazeteci sayısı ise 700’dü.”

Dolu dolu gazetelerde buluşmak umuduyla hoşçakalın…