Yatay Mimari ile Dikey Mimari, eğer Kentleşme projesi yapılırken ilim bilim önceliği yoksa, imar ve hatta karayolları proje kararları ihanete kadar gidebilir!

SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Doğan ile Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Çelebi Sakarya’ya bu konularda hayati uyarılar yapmışlar.

Cahil aklımla yaptığım, benzeri kimi uyarılarımı yok sayan veya küfreden epeyce kalabalık Seçilmiş Kent Yöneteni olmuştur?

Belediye Başkanlarına ve bld. meclislerdeki kimi Sakaryalılara,“ Seçilmiş Kent Yöneteni.” dediğim umarım anlaşılıyordur.

Şehre ve Seçilmişlere yıllardır,” Sakarya eşsiz bir coğrafyadadır. Türkiye’nin, ( hatta dünyanın )en bereketli ovaları, meraları, akarsu ve ormanları Sakarya’da.

Ve; deprem bölgesiyiz. Tehlikeli fay hatları üzerindeki ilimizde Çok Katlı İmar büyük tehlikedir. Şehirleşme Yatay Mimari ile yapılmalıdır.” da derim.

Ama, ucuz ve kolay yoldan zenginleşmeyi kollayan rant kafa ne yapar?

17 Ağustos 1999 Yüzyılın sonrası yapılan işte O’dur!

Serdivan’ı korkmadan, yorulmadan, bıkmadan yıllardır yazıyorum, yazacağım:

Arabacıalanı MERA’SI, kuzeyindeki Alandüzü-Korucuk-Karaman tepelerine kadar eşsiz Tarım ve Hayvancılık arazileriydi.

Sakarya Valiliği ve tüm Kamu Yüzyılın Depremi’ni oradan yönetti. Ya sonra?

Arabacıalanı, sanki bir masa koyulacak boş arazi bırakmayacak kadar çok, taş bina ve asfaltla yok edildi. Yetmedi de;

Velinimetimiz tarım Köyü YAZLIK yok edildi! Hatta, EVRENKÖY’e bile villalar girdi. Gökçeören Batağı’nı, Aralık Köyü ile Kazımpaşa ve ötelerini Allah koruya!

SAÜ İnşaat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emrah Doğan’a ve Prof. Dr. Erkan Çelebi’ye, güvenli bir şehir oluşturulmasına ilişkin uyarıları için teşekkürler:

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Doğan’ın; “ Zayıf zemin tabakaları titreşim dalgaları ile yıkıcı etkiyi büyütür, hasarları önemli derecede artırır.

İmara açılacak Yatay Mimari, verimli tarım arazileri yerine, sağlam zeminli yamaçlara kaydırılmalı.

SAÜ İnş. Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek donanımlı cihazlarla her türlü yer hareketi ve bina titreşimleri ölçümü yapılıyor.

Uzman öğretim üyeleriyle, nitelikli genç akademisyenlerle; konfor bozucu titreşimler, deprem sarsıntıları, her tür yer hareketi, bina titreşimi ölçülebiliyor.

Geliştirilmiş ileri bilgisayar modelleri ile binaların hasar durumları değerlendiriliyor, uluslar arası normlarla karşılaştırılarak analiz edilebiliyor.”

Açıklamasını çok özetledim. Tabii ki ben değil; Atanmış ve Seçilmiş Kent Yönetenleri ile Meslek Sektörleri, Şehirli internetten okur ve değerlendirir.

” SAÜ İnşaat Bölümü; Kent ve Yerel Yönetimlere, mühendislik kuruluşlarına; daha güvenli ve sürdürülebilir yapılarda yaşanan bir şehrin oluşması için teknik destek vermeye ve danışmanlık hizmeti sunmaya her zaman hazır.” deniliyor.

Prof. Dr. Erkan Çelebi’nin,” Adapazarı ve ilçeler Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yakın. Zayıf zeminlerdeki yapılaşmaların hasarlara etkisi büyük olur.

Yerleşim yerlerinin çoğu; sulu, yumuşak kil, gevşek kum, alüvyon zeminlerde. Şiddetli depremlerde zayıf zemin tabakaları hasarı önemli derecede artırır.

Yeni imara açılacak Yatay Mimari’nin, özellikle ilçelerde, verimli tarım arazisinden sağlam zeminli yamaçlara kaydırılması gerekir.

Büyük ölçekli, ağır temelli yüksek bina yapma zorunluluğunda; Yapı Temel-Zemin Etkileşimi’nin uzman mühendisler tarafından, Güvenli Yapı Tasarım Süreci’nde ele alınmalı.

Bir başka risk Yapı Stoku. Sakarya’da, merkeze yakın mahallerde ve kırsalda; yapı stokunun büyük kısmı mühendislik hizmeti almamış yığma yapılardır. Bu yapılar güvenlik açısından acilen ele alınmalı.

Yığma yapılar ve hasarlı eski binaların hasar almış taşıyıcı duvarları Deprem Kumaşı ve özel bir sıvayla güçlendirilebilir.

SAÜ İnş. Bölümü, Deprem Kumaşı Güçlendirme Sistemi’ni Alman Karlsruhe Teknoloji Üniversitesi İşbirliği ile yürütüyor.

Mevcut yapılar tek işlemle, bina boşaltılmadan, ağır işçilik olmadan; deprem güvenliği, yangın, ısı ve nem yalıtımıyla birlikte sağlanılıyor.” açıklaması harika.

Özetlemede hatalarım olabilir. Ama, Siz Şehirleşmeleri ve imarı Ehil Sektör, İlim Bilim Dünyası ile el ele vererek güvenilir, yaşanılır hale getirin.

Yatay Mimari popülizmi ile tarım-köy-hayvancılığı yok etmesin. İmar sağlam zeminli yamaçlara açılsın. Tek KÖY, MERA, Toplanma Alanı yok olmasın.

SAÜ-Sevgili Hocalarım; Komşu Büyükşehir Kocaeli Heyelan Haritası yaptırıyor?