Seçime 26 gün kala. En çok konuştuğumuz konular hangi parti kaç milletvekili çıkartır. HDP barajı aşar mı? Başkanlık sistemi hayal mi oldu gibi konular.
Bana da en çok sorulan soru Sakarya'da 7 milletvekili partiler arasında nasıl dağılır oluyor haliyle.
Milletvekili tahmini ile fikrimizin nasıl oluştuğuna gelince. En başta geçmiş seçim sonuçları, anketlerde açıklanan rakamlar, çevremizdeki insanların konuşmaları, kanaat önderlerinin, köşe yazarlarının görüşleri, basında çıkan haberler... En çok da aidiyet duygusuyla bağlı olduğumuz topluluğun (cemaat, etnik köken, hemşeriler)  yönelişleri ve korku kültürü.
Gerçek demokrasilerde ise oyun rengini, sınıfsal değerlendirmeler, sorunlar ve çözümde başarı durumu belirliyor.
Dün 14 Mayıs Dünya Çiftçilik günü idi. Kaynarca'da 5 bin hanenin 4 bini çiftçilikle uğraşır. Sakarya'nın en çok bitkisel üretimi ve hayvansal üretimi Kaynarca'da gerçekleştirilir.
MEZBAA SORUNU
Süt inekçiliği ve sığır yetiştiriciliğinde de durum değişmez. Ancak 25 - 30 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip ilçede mezbaa yok. Üreticiler mağdur. AB standartlarında bir kesimhanede resmi kesim yapılamadığı için de verilen teşvikten mahrum kalınıyor. Adapazarı'na mezbahaya hayvan götürmenin maliyeti yüksek olduğu için zarar eden çiftçiler oluyor.
Mezbaa sorunu çiftçilerin yanısıra kasaplar, canlı hayvan ticareti yapanlar için de önemli bir sorun.  Kaynarca Belediye Meclisi'nin de gündemine defalarca gelen sorun bir türlü çözümlenemedi.
Kayacık Köyü'nde eski boğa damının arsasına yapılmak istenen mezhahaya çevrede oturanlar ve arazisi olanlar karşı çıkıyorlar. Bölgede çevre sorunları yaşanacağını iddia ediyorlar. Belediye Başkanı Zeynur Özel son Belediye Meclisi toplantısında mezbaayı aynı yere yapma konusunda kararlı olduklarını yineledi. Uzun lafın kısası inşaata bir sürü başlanamıyor.
TARLALAR SU ALTINDA
Bu köşede haftanın bir günü Kaynarca halkının ekonomik, toplumsal, çevreyle ilgili sorunlarını gündeme getiriyorum. Ancak sorunlar o kadar çok ki çoğuna sıra gelmiyor. Sorununu yazamadıklarıma karşı mahcubiyet duyuyorum.
Kaç haftadır gündeme getirmek istediğim halde bir türlü yazamadığım bu sorunlardan biri de Acarlar Longozu'nun çevresinde tarımsal faaliyette bulunulan binlerce dönüm tarlanın sular altında kalması.
Bölgeyi gezdim binlerce dönüm alanın su altında kaldığına şahit oldum. Ziraat Odası Başkanı Cevdet Günhan ve çiftçiler sorunun çözümünün kanal aracılığıyla fazla suyun tahliye edilmesinde olduğunu belirtiyorlar.
Ancak bölge yönetimindeki çok başlı yapı, iktidar milletvekillerinin soruna ilgisizliği mağduriyetin asıl nedeni olarak karşımızda duruyor.
TOPRAKSIZ ÇİFTÇİLER SORUNU
En son sorunlarımızdan biri ise topraksız çiftçiler sorunu. Çiftçilerimizin geleneksel tarımsal üretimle evlerini geçindirememeleri; topraklarına yabancılaşmalarını da beraberinde getirdi. Tüketim toplumu olmanın getirdiği cazibeler gibi nedenlerin de araya girmesiyle eskiden toprağına namus değerlendirmesi yapan çiftçiler artık topraklarını çok kolay satar hale geldiler.
Kaynarca Tapu Müdürlüğünde çalışan bir personel ilçede 150'ye yakın kişinin emlakcılık yaptığını belirtiyor. İlçenin yakında nurtopu gibi yeni bir sorunu olacak: Topraksız çiftçiler(!)
Hayatları boyunca toprakla uğraşma, çiftçilik, hayvancılık dışında herhangi bir yeteneği olmayan Kaynarca insanı ilçenin yeni ağalarına maraba olmaya aday gibi görünüyor.
Kaynarca'da dün bildiğim kadarıyla Dünya Çiftçiler Günü kutlama etkinliği yapılmadı. Yanlış tarım politikalarından ortada kutlanacak bir gün kalmadığı için isabet olmuş.