Merhaba değerli okurlarım, yeni bir haftada yine sizlerle birlikteyiz. Geçen haftaya damgasını vuran Erdoğan - Trump görüşmesi ve sonuçları üzerine, birkaç kelime yazmak istiyorum.

Beyaz sarayda gerçekleşen görüşmelerde Trump dost görünümlü tilki’yi oynarken, kendi söyleyemediklerini söylemesi için senatörleri de toplantıya davet etmiş. Basına dağıtılan resimlerde gördüğüm kadarı ile senatörler sorgu hakimi gibi bir pozisyonda ve rahat. Trump, el hareketleri ve koltuğun ucunda oturuşu ile yanlış yapmış çocuk hüviyetinde, psikolojik baskı yapıyordu Türk heyetine. Sonrasında yapılan ortak basın açıklamasında Trump, zoraki iltifat ile dostane görüntü çizmeye çalışması bana yeterli görünmedi. Sayın Erdoğan’ın içerde istediğini alamadığı çok açık görünüyordu ki, basın açıklamasında da bunu kısmen deklare etti. Hatta umduğundan kötü bir toplantı gerçekleştirmiş olması büyük olası. Yüzü bir türlü gülmedi. Terör örgütü fetö, pkk ve ypg için terör örgütü veya terörist söylemler gerçekleşmedi. S-400 hava da kaldı. Petriodlar hava da kaldı. Halk bankası davası hava da kaldı. Sadece 100 milyar DOLar’lık ticaret üzerinde biraz yoğunlaşılmış. O da bizim lehimize gerçekleşecek bir şey değil zati.

Sayın Erdoğan orada iken Ermeni yasa tasarısı gündeme geldi, kongrede görüşmeler bloke edildi. Birçok konuda hayal kırıklığı ile sonuçlanan görüşmelerin etkisi, çok yakında yaptırımlar ile karşımıza çıkacağından kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Bu görüşmelerde Sayın Erdoğan’ı kesinlikle sonuna kadar destekliyorum. Ama geçen hafta söylediğim Atasözü yine aklıma geliyor. Ekonomi yönetimi bir an önce kendine çeki düzen vermez ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tarz görüşmelerde elini daha da zayıflatırlar.

Ülkemizde sorunlar dağ gibi büyüyor, baz etkilerinin bitmesi ve nakit akışının azalması, işsizliğin artması, fiyatlarda devamlı güncelleme yapılması ile geçim sıkıntısı yaşayanlar vatandaşlar işin çözümü ailece intiharda buluyor. Hükümet yetkilileri olayları hala tiye alır açıklamalarla sinir uçlarına iyice dokunmaya başladı. Sayın Erdoğan’ın hafta sonu açıklaması tam bir facia idi. “Erken emeklilik yüzünden İskandinav ülkeleri battı” dedi. Hadi kendisinin İskandinav ülkeleri hakkında bir bilgisi yok, ya onlarca danışman neden maaş alıyor. Bir ülkenin Cumhurbaşkanını bu şekilde beyanat vermesine nasıl müsaade ediyorlar. Bakın, sizlere İskandinav ülkelerinde ki kişi başına düşen milli gelirlerden bahsedeyim biraz; Norveç 67bin$, Danimarka 56bin$, İngiltere 39bin $, İsveç 55bin $, Finlandiya 45bin$ ve batmaktan son anda kurtulan İzlanda 42bin$. Şaka gibi değil mi?

BİST100: Geçen hafta Abd’deki görüşmelerden sonra sert satış yemiş olsak bile, Cuma günü piyasalar coşkulu alımla haftayı 105.379 dan kapattı. 2018 Mayıs ayından itibaren 106.000’i 4 kere test etmiş olsak da bir türlü kıramadık. Bu hafta zorlu bir hafta olacak, 106bin üstünde ki kapanışlarda yeni senaryolar gündeme gelecek, direnci geçememesi durumunda ise kötü senaryolar peş peşe gelir gündeme. Pozisyonda kalmadan takip etmekte fayda olduğu düşüncesindeyim.

DOLar: Bist100 ile her ne kadar korelasyon içinde hareket etmese de, bu hafta DOLar içinde kırılım haftası olacak. Baskı devam ediyor görünüyor olsada zincirlerini kırmaya çalışan esir gibi gözlemleniyor. 5.72 – 5.86 aralığında yatay yukarı hareket gözlemliyeceğimizi düşünüyorum.

ONS ALTIN: 1.446$ dan haftayı kapatan ons altın, geçen hafta 1.450$ desteği altı 1.445$ ı görsede hızlı bir toparlanma ile haftayı 1.467$ da kapattı. 1.481$’ı yukarı doğru kıramadığı sürece düşüş trendin de önce 1.450 sonra 1.425 ve 1.400 desteğine geri çekilebilir.

Hepimize bol bereketli bir hafta diliyorum.