Bakan Albayrak'ın çarşamba günü ekonomik reform paketi diye açıklamaya çalıştığı ve bir türlü açıklayamadığı bir toplantı olarak tarihe geçti.

Bakan Albayrak'ın tek anlaşılır reformu bankaları kurtarmak için vergiyi tabana yayacağız söylemi oldu. Halka dedi ki; yandaş iş adamlarının alıp, ödemediği kredilerden sebep batma riskine karşı bankaları hep beraber daha çok vergi vererek kurtaralım.

Bunun dışında çalışan işçi ve emekçiye de güzel mesajlar verdi. Kıdem tazminatınıza el koyacağız, zorunlu BES ile geleceğe de el uzatacağız. Merak ediyorum, bunları 31 Mart'dan önce bir seçim mitinginde söylese ne olurdu? Acaba alanda bulunan seçmen, yine çılgınca alkışlar mıydı? Yoksa mitingi terk mi ederdi. Tabi bu söylemlerden sonra EYT'li arkadaşların hayalleri de tuz ile buz oldu.

Başlık olarak dedim ki "Dağ, fare'ye düşük yaptı" neden böyle bir başlık attım?

Sebep o ki ekonominin başındaki Albayrak doktor bile değil, beceriksiz bir "ebe" koskoca dağa, fare'yi bile doğurtamadı. Varın gerisini siz düşünün.

Dün finans piyasalarından birçok telefon ve mail aldım. Telefonlara yoğunluğuma rağmen nezaketen dönüş yaptım. Hitaplar farklıda olsa sorular üç aşağı beş yukarı aynı idi.

Ekonomik reform paketi beklentilerinizi karşıladı mı hocam, üstadım, abi, kardeşim diye geldi.

"Cık" dedim birçok arayana. Telefonlar ve mesai bitince eve giderken düşündüm yolda, neden "cık" ? benim huyumdur detaylı bilgi vermek, anlatmak. Sonra anladım ki yıllardır olması gerekenleri yazıp, söyleyip dinlenmemek beni yormuş.

Evet, morali bozulmuş olabilirim. Ama hafta sonu iki gün beni kendime getirir.

Israrla yeniden doğruları söylemek için, yazmak için yola koyulmalıyım.

Ben askerde iken anacığım bir muhabbet kuşu almış ona sabırla, sevgiyle Umut demeyi öğretmiş. Eğer bir hayvan duyduğunu anlayıp konuşabiliyorsa, sorun bizde demektir. Demek ki daha açık, daha net, daha farklı, daha sabırlı anlatmamız lazım.

İşin özü ekonomik ve yapısal reform diye beklediğimiz olay, mevcudu tamir ve tadilat olarak karşımıza çıktı. Bu olayı piyasalar çok net algıladı, finansal piyasalarda taşkınlık yapmadan karşıladı. Borsa, kur ve faiz de sert bir oynaklık olmadı.

Olmadı olmasına ama bu artık olmayacağı anlamına gelmiyor. “Hafta’ya finansal bakış” köşesinde her pazartesi yazıyorum. Orada döviz kurunun hareketi için zaman var diyordum. Hehh, işte o zaman artık çok yaklaştı.

Köşemde bu pazartesi bana en çok sorulan soru ya da cevap vereceğim! Yatırım için DOLar mı? Altın mı? Merak edenler, pazartesi köşeyi okumanızı tavsiye ederim.

Hayırlı Cumalarımız olsun.