Erken övgülerden dilin yanmıştır, yanar. Olanı gör, övülecek iş ise öv derim.

Ayçiçeği Vadisi Projesi’nin yerini de, ne, nasıl, KİME yapılacağını bilmiyorum. Ama, sağ olursak, her aşamasını koyulan ilk tabelasından itibaren izlerim.

Projeyi, yerini, mekanları öğrenmeden; yapılanı görmeden yazamam.

                                                                   **

Yazan ne yazarsa yazsın. Ben, örneğin Serdivan AVM sürecindeki, “ erken yazma hatalarımdan ” dilimin yanmasını unutmam. O AVM’ye sıkça giderim;

Serdivan AVM Proje tanıtım programına katılmıştım. Basına sunulan dosyalar hala önümde. Kapaktaki harika Sanal Doğa Projeli fotolar şahaneydi.

AVM yapıldı. Bize verilen masal dosyası kapağında AVM’nin üç tarafında, yemyeşil çimenlik ve ormanlık alanlar vardı. Yapılan ise, beton yığını otopark.   

Yine de; AVM içinde ve teraslarda halka ayrılan çok geniş boş alanlar vardı. Proje öyle onay almıştı. Ama, geçen her yıl o alanlar iş mekanları ile doldu.

Proje onayını izleyen de, ipleyen de yoktu. Önce, bir teras Buz Pateni oldu.

Her geçen gün, içerde dışarda ne kadar alan varsa; İş Mekanı yapıldı. Giderek de artıyor. Nereye kadar? İşletme ruhsatları nasıl ve neye göre verilir bilmem?

Elektrik, sıcak soğuk havalandırma, temiz kirli su projeleri nasıl yetti, bilmem?

                                                                  **

Süreci Serdivan’da oturan, sporcu-sporsever gazeteciler bile göremedi. Öyle olunca, yaşam tarzları da olan Serdivan Stadı bile Cadde 54 ile bitiverdi.  

Arabacıalanı ve oradaki sahalar da yok; Stat da yok. Yazlık Köyü yok; Evren Köy ve Aralık Köyü de gitti gider. Adapazarı-Yenikent arası da 5 yıla kalmaz!

Siyaset; İktidarı-Muhalefeti ile susuyor; şehir hızla tükenişe yürüyor.       

                       SABAHATTİN ZAİM BULVARI’NA PARALEL;

                        RAYLI SİSTEM İÇİN PLANLANAN YOL N’OLDU ?

Büyükşehir Belediyesi’nin, Adapazarı-Yenikent arasına Bisiklet Yolu yapacağını okuyunca, anında orada Raylı Sistem Yolu tahsisini hatırladım.

Büyükşehir Başkanı iken, Sn. Aziz Duran’ın, “ Yenikent’in ulaşım geleceği de Adapazarı Raylı Sistem ile entegre planlandı.  

Adapazarı-Yenikent arasında, Sabahattin Zaim Bulvarı’na paralel, Raylı Sistem Yolu’na planlarda var, tahsis edildi. ” gibi bir açıklaması olmuştu.   

İsteyen gazeteciler ve siyasiler bunu yerel basın arşivlerinde bulabilirler.

                                                            **

Sayın Erkal Etçioğlu…Hala ve her süreçte Büyükşehir ve Adapazarı belediyeleri için katkı verme, deneyim paylaşma sorumluluğu ile görevler yapıyor.

Sözü neden Sn. Etçioğlu’na getirdim ? Kendisi ile 15-20 önce bile Adapazarı Raylı Sistemi için defalarca televizyonlarda program yaptık.

Sayın Etçioğlu, Tüvasaş’ta, Sakarya Üniversitesi’nde Raylı Sistemler üzerinde kimlerin uğraştığını herkesten iyi biliyor, katkı da veriyordu. Programda, davet ettiği en yetkin uzmanlar ön projelerini de getirerek yer alıyordu.

                                                                     **

AK Parti, 15 yıldır Büyükşehirler içinde nerdeyse bir tek Sakarya’da, Raylı Sistem Projesi diye bir şeyi ağzına bile almaz oldu. AK Parti konuşmalı artık.

İZMİT, Adapazarı Tüvasaş’ta yapılan Metro Dizisini tırla götürüp, beton meydana koyduğunda dalga geçmiştim.

O İzmit 2 yılda nefis bir Metro yaptı. Şimdi, O Metro İstanbul Sabiha Gökçen Havalanı’na uzatılıyor. İlk bölümü de yakında ihale ediliyor.

                    YATIRIMCI İŞ DÜNYASINA ASLA KARŞI DEĞİLİM !

Bugün Türkiye’de yaşanan tüketim çılgınlığı toplumun aklını almak üzere.

Hatta, aldı bile. Bu emperyalizmin, sermayenin 100 yıldır istediği bir tablodur. Al sana; Hür Teşebbüs, Serbest Piyasa Ekonomisi, Bireysel Yaşam Özgürlüğü.

Hadi buyurun; evli çocuklarının ailesine bile ana-babalar bakar oldu. Çünkü, işi olanın bile maddi gücü dayatılıp öğretilen O yaşamı taşıyamıyor.

İşi olanın da, işi olmayanın da ayakta kalmasının tek çözümü; Ana-Babasının var olan maddi-manevi gücüne abanmak. 

                                                               **

 Siyasi partiler ve T.C. Hükümetleri de dayatılan bu sürecin seline kapıldı. Türkiye için, doğru gelecek planlamalarını Kamu ile Hükümetler yapmalıydı.

SİYASİ POPÜLİZM aklımızı esir aldı. Ortaya çıkan bugünkü tabloda ne kadar yanlış varsa, Siyaset Dünyası’nın popülizmi öncelemesindendir. 

                                                                 **

Yatırımcı ve Yatırımcı İş Dünyası; adı üstünde, nerede, hangi yatırım en çok kazandırır herkesten iyi ve önce görür. Orada O işe yatırımı istemek hakkıdır.

Girişimci, kafasını taşın altına sokar. Her riski göze alacak kadar cesurdur. Çalışkandır, toplumun yöneldiği her yeni modayı çabuk keşfeder ve yapar.

Yatırımcı düşündüğü yerde, düşündüğü iş için ne kadar PARA AYIRACAĞINI hesaplar ve bulur. Yasal izinler için de kamuya baş vurmak hakkı vardır!

Bunların tümü haktır, helaldir.

                                                                   **

Hükümet ve Belediyeler ise, yasalarla kendisine verilen “ Devletin ve Halkın geleceğini, haklarını korumakla mükelleftir.

Yanlış yerde, yanlış yatırım Kamuya ve Hükümete sorulur; İş Dünyasına değil!