Bireylerin yaptığı hata ve işledikleri suçlarda toplumun etkisi, bir çok bilim adamını ilgilendirmiştir. Hatta toplumun bu konuda direk sorumlu olduğunu düşünenler, “suçu toplum hazırlar, fert işler” sonucunu bile çıkarmışlardır.

Bu genel bir anlayış olmakla birlikte hata ve kusurdan sonrasını tarif ettiği için eksiktir. Küçüğü büyüğüyle karışmamış Abhaz toplumunda “Toplum fertlerin hata ve suç işlemelerini önleyebilir” tavrı bu anlayışın eksik kalan kısmını tamamlamıştır.

Cemiyetlerinde ateşli silah kullanılması ve alkol tüketilmesinin sebep olduğu pek çok acı olayı ve can kayıplarını yaşayan Abhaz halkı, en son 2004 yılında Sakarya Kayalar köyünde yaşanan talihsiz kazanın ardından, toplum büyüklerinin çağrısı ve tüm Abhaz köy temsilcilerinin katılımıyla acil bir toplantı yapmış ve cemiyetlerde ateşli silah ve alkol kullanımı yasaklamıştır.

Alınan kararlar yazılı hale getirilmiş, ciddi yaptırımlarla güçlendirilmiştir.

2004 yılında Sakarya’ya bağlı Kayalar köyünde yapılan bu toplantının ardından sırasıyla;

2005 yılında Sakarya’ya bağlı Hendek-Kalayık köyünde,

2006 yılında Düzce’ye bağlı Gölyaka-Efteniye köyünde,

2007 yılında Sakarya’ya bağlı Beynevit köyünde,

2008 yılında Düzce’ye bağlı Esmahanım köyünde toplantılara devam edilmiştir.

Tüm ülkede yankı bulan bu toplantılarda 2004 yılında Kayalar köyünde alınan kararlarda ısrarcı olunacağı vurgulanmış, karar metnindeki ifadelerde eksik görülen anlam yükü tamamlanmıştır.

Bir toplumun kendi geleneksel yapısı içinde oluşturduğu yaptırımlarla geniş bir yerleşim alanında uygulamaya koyduğu bu karar, belki de dünyadaki tek örnektir.

Abhaz büyükleri ve köy temsilcileri alınan bu kararları hem tekrar hatırlatmak, hem de bu kararlara sahip çıkan gençlere teşekkür etmek amacıyla, 6 Mayıs 2018 tarihinde yine geniş katılımlı bir toplantıyı, Sakarya’ya bağlı Akyazı-Balballı köyünde yapmaya karar vermiştir.

ABHAZ BÜYÜKLERİ PROTOKOL DAVETİ, İÇİN HEYET GÖREVLENDİRDİ!...

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şenay Sakal'ın ismi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana yaptığı çiçekli karşılamayla Sakarya siyasetinde öne çıkmıştı. Abhaz büyükleri, Şenay Sakalı heyete katarak, Heyeti Ankara’ya gönderdi.

Abhaz büyükleri, 6 Mayıs 2018 tarihinde Balballı köyünde yapılacak büyük toplantıya, siyasetçileri ve protokolü davet etme görevini verdiği heyette şu isimler bulunuyor;

Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Erkut Aşoğlu,

Erenler belediyesi Meclis Üyesi Alaattin Toy,

Sanayici Günay Güneş,

Asiltur sahibi Hüsnü Elberk

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şenay Sakal

Abhaz heyeti, Sakarya valisi başta olmak üzere tüm Sakarya protokolünü 6 Mayıs tarihinde Balballı köyünde yapılacak olan büyük toplantıya davet etti.

Abhaz büyüklerinin görev verdiği heyet, Sakarya Ak Parti Milletvekilleri Mustafa İsen, Recep Uncuoğlu, Ali İhsan Yavuz, Ayhan Sefer Üstün Şaban Dişliyi ,CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açbayı makamlarında ziyaret ederek, 6 Mayıs gününde yapılacak olan büyük toplantıya davet etti.

Abhaz heyeti, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktarı da makamında ziyaret ederek 6 Mayıs günü yapılacak olan büyük toplantıya davet etti.

ABHAZ HEYETİNDEN SÜLEYMAN SOYLU SÜPRİZİ!...

Abhaz büyüklerinin görevlendirdiği heyet, İç işleri bakanı Süleyman Soyluyu Balballı köyüne davet etti. İç işleri bakanı Süleyman Soylu bu davetten çok memnun olduğunu söyleyerek, önemli bir işi çıkmadığı sürece toplantıya katılacağını heyete söyledi.

İç işleri bakanı Süleyman Soylu bu toplantıya katılırsa, Balballı köyü 6 Mayıs 2018 tarihinde tarihi bir gün yaşayabilir!...

Türkiye’de bir ilk olan düğünlerde silah atmama ve alkol kullanmama Çalıştayı yapan Abhazlar, herkese örnek olmuşlardır.

Darısı tüm Türkiye’nin başına…

Silahlar sussun, düğünler bayram olsun!...