2021'in son günü yapılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile 2022 yılında trafik sigortasında tavan fiyatlar artırıldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme kurumu (SEDDK) tarafından yapılan düzenlemeye göre; 2022'in şubat ayının başında trafik sigortası fiyatına bir kereye mahsus olmak üzere %20 artış yapılacak. Aynı düzenleme ile yine şubat ayından itibaren başlamak üzere sigorta şirketlerine her ay trafik primlerini %1.5 artırma hakkı da tanındı.

Şu anda ortalama prim, 889 TL. Yeni düzenleme sürücülere nasıl yansıyacak ?

İlk kez sigorta yaptıracaklar otomobil olarak baktığımızda 4. kademe 2022 şubat ayında trafik sigortasına 2.236 Lira ödeyecekler. Daha önce aracı olup sigortalı olanlar 7. kademe hasarsız sürücülerin sigorta primi ise şubat ayında 1.300 Lira olacak. Yıl içerisinde kazaya karışanların primleri  5.500 TL'ye kadar çıkabilecektir.

Elektrikli araca indirim

2022 yılında, hibrit ve elektrikli araçlara trafik sigortasında pozitif ayrımcılık uygulanabilecek. SEDDK , bu hakkı kullanacak olursa elektrikli araç kullanan sürücüler, dizel araç kullananlara göre trafik sigortasına %10 daha az prim ödeyecek.

Döviz kurunun artması, otomobil yedek parça fiyatlarının yükselmesine, buna bağlı olarak trafik ve kasko primlerinin artmasına sebep olmuştur.

Sürücülerin, her zaman dikkatli olduğu gibi, 2022 yılında çok daha dikkatli olmaları çok önemlidir. Zorunlu Trafik sigorta primleri sürücünün bilgilerine, kaza-hasar durumuna göre prim verecektir.   Araç bedellerinin yükselmesi ile kasko sigortalarında ciddi fiyat artışı olmuştur. Şirketler, kasko primlerinde, sürücü kaza frekansı, yaş ve mesleki durumuna göre fiyatlandırma yapmaktadırlar.

2022 Yılı zor geçecek gibi görünmekte.

Trafik ve Kasko sigortalarında primlerin yükselmesi, diğer sigortalar, Zorunlu Deprem Sigortası (dask), yangın sigortaları ve işyeri sigortalarında yansımıştır.

En kısa zamanda eski günlere dönmek dileği ile,

Kalın sağlıcakla.

Hasan KORKMAZ.