Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkacak olan her araç sahibinin yaptırmasının zorunlu olduğu bir sigorta türüdür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde düzenlenen bu sigorta çeşidi, herhangi bir hasar oluştuğu zaman karşı tarafta oluşabilecek olan maddi ve bedensel zararları üstlenir. Trafik sigortalarının her yıl belirli limitler kapsamında, kaza esnasında araç sahibinde ve araçta oluşabilecek hasarları karşılayabilmesi için yapılır.

Zorunlu trafik sigortasını düzenli olarak yaptıran araç sahipleri, kusurlu oldukları trafik kazalarındaki ortaya çıkabilecek maddi sorumluluklardan kurtulur ve karşı tarafın aracında ortaya çıkan maddi hasarlar da karşılanır. Karşı araçta yer alan sürücü kişi ve yolculardaki bedensel zararlarda trafik sigortasının teminatı kapsamında olur. Hastane masrafları ve ölüm gibi ciddi durumlar ortaya çıktığı zaman kusurlu olan şoförün ödemekle yükümlü olduğu maddi tazminatlar da zorunlu trafik sigortası tarafının teminatları arasındadır.

Kanunlar tarafından yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmanız zorunludur. Aksi taktirde Trafik sigortası geciktirme ya da yaptırmama cezası ödemek zorunda kalırsınız. Trafik sigortasını yaptırmayı ertelemeniz para ve zaman kaybına uğramanıza da sebep olur. Bu sebeple, sigorta yenileme işlemini de düzenli olarak takip etmelisiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Trafik sigortasına ait olan poliçe süresi 1 yıl ile sınırlıdır. Sigorta poliçesinin her yıl yenilenmesi kanunlar tarafından zorunludur. 1 yıl geçerli olan poliçenin, poliçe bitim süresine kadar tekrar yenilenmesi gerekir. Trafik sigorta poliçesi için ortaya çıkan yeni uygulamalardan sonra sigorta şirketleri için prim ve teminatlar konusunda serbestlik söz konusu oldu. Sigorta şirketleri, trafik sigortasının prim ücretlerini belirlerken aracın türü, ticari olup olmadığı, yer aldığı il gibi şartlara bakarak değiştirebilir. Ayrıca sigorta şirketleri primler için taksit de uygulayabilir.

Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortasının teminatları ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Bütün sigorta şirketlerinde bu teminatlar aynıdır. Fakat fiyat ve ödeme seçenekleri şirketlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

  • Kişi başı ölüm ve tedavi giderleri: Hasarın meydana geldiği durumlarda her bir kişi için sunulacak olan vefat ve tedavi giderleri,
  • Kaza başı ölüm ve tedavi giderleri: Hasar durumunda kazadaki her kişinin vefat ve tedavi masrafları,
  • Kaza başı maddi giderler ve tutarları: Hasar durumunda karşı tarafa ödenecek olan maddi zararların karşılığı,

Sigorta şirketleri ile anlaşma yaparak zorunlu trafik sigortanıza sahip olduktan sonra sigorta şirketinize karşı bilmeniz gereken bazı sorumluluklarınız da bulunur. Ne gibi güvenceleriniz olduğu ve hangi durumlarda güvencelerinizin olmadığını iyi bir şekilde araştırmanız gerekir. Sigorta şirketleri ile sorun yaşamamanız için yasal sorumluluklarınızı bilmelisiniz. Karayolları trafik yasalarına göre trafik kazalarında kişilerin aşağıdaki sorumlulukları vardır;

Eğer aracınız kiralandığı ise aracı kullanan ve kiralayan kişi ile araç sigorta kapsamına girmez. Aracın bedelsiz olarak birisine verilmesi ve o kişi tarafından kaza yapılması durumunda da sigorta şirketiniz size herhangi bir ödeme yapmaz. Yaşanan kazalarda kusurlu kişiler bu tür durumlar çerçevesinde kusurlu oldukları zaman sorumluluklar kendilerine ait olur.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezaları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış ya da sigortasının süresi dolmuş olan kişilerin araçlarının trafiğe çıkması yasaktır. Araç sahiplerinin trafik sigortasını yaptırması ve düzenli olarak takip ederek sigorta süresi sona ermeden yenilemesi zorunludur.

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan kişilerin araçları trafik şubelerinin otoparklarına götürülür. Cezayı ödeyerek trafikte devam edebilmeniz söz konusu değildir. Sigortasız araçlar trafikten anında men edilirler. Zorunlu trafik sigortası sebebiyle trafikten men edilen araçların geriye alınması ise zor bir süreçtir. Aracı geri alabilmek için trafik sigortasını yaptırmanız gerekecektir.

Aracın götürüldüğü otoparka giderek ilk önce görevli memurlara durumu haber vermeniz gerekir. Belgelerin tebliğ edilmesi ise en önemli şartlar arasındadır. Bu süreçten sonra araç sigortasız olarak trafiğe çıkartıldığı için sizden para cezası talep edilir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için ise ek olarak otopark ücreti de ödemeniz gereklidir.

Hangi Durumlarda Zorunlu Trafik Sigortası Ödemesi Yapılmaz?

Bazı durumlar ortaya çıktığı zaman trafik sigortası aracınızın hasarını karşılamaz. Sadece karşı tarafta ortaya çıkan zararı karşılar. Fakat bazı özel durumlar yaşandığı zaman trafik sigortası karşı tarafta oluşan zararı da karşılamayabilir. Trafik sigortasının ödeme yapmayacağı durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Trafik sigortası, aracınız taşınırken ya da servisteyken meydana gelebilecek herhangi bir zararı karşılamaz.
  • Aracınız çalınmış ise, aracınızın diğer araçlara vereceği hasar trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
  • Trafik sigortası, kaza meydana geldikten sonra size açılan “Manevi Tazminat” davası için güvence sunmaz.
  • Gösteriler ve yarışlar gibi etkinliklere girdiğiniz zaman ortaya çıkabilecek hasarlar karşılanmaz.
  • Terör eylemleri için araçların kullanılması ve bu kullanım şekline bağlı olarak ortaya çıkan zararlar karşılanmaz.
  • Kaza meydana geldiği zaman araca bağlı olan römorkta yer alan eşyaların göreceği zarar karşılanmaz.

Yukarıdaki detaylar ile birlikte aynı zamanda sigorta priminizi ödemediyseniz, sigorta şirketi size herhangi bir ödeme yapmaz. Zorunlu trafik sigortanıza ait olan ve ödemeniz gereken priminizi ödemediyseniz, kusurlu görüldüğünüz bir trafik kazası ortaya çıktığı zaman karşı tarafta oluşabilecek hasarı kendiniz ödemekle yükümlü olursunuz.

Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesinde Hasarsızlık İndirimi Uygulanıyor mu?

1 yıllık zorunlu trafik sigortası poliçesi içerisinde herhangi bir hasar olmadığı durumlarda trafik sigortanız üzerinde %10 ile başlayan hasarsızlık indirimleri uygulanmaya başlar. Poliçe dönemi sonunda hasarınız olmamaya devam eder ise, indirimler %5 artarak devam eder. Hasarsızlık indirimindeki en yüksek oran ise %20’dir.

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Trafik sigortası ile kasko arasında yer alan en önemli fark birinin zorunlu diğerinin ise tamamen isteğe bağlı olmasıdır. Bu sebeple, kasko yaptırmadan aracı kullanamamanız gibi bir durum söz konusu değildir.
  • Zorunlu trafik sigortası, kaza sırasında karşı tarafta oluşabilecek olan zararları karşılar. Kasko ise, sizin kendi aracınız ile ilgili olan hasarları güvence altına alır. Trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödeyebilmeniz için size avantaj sağlar. Kasko ise poliçe sahibi kişinin mağduriyetini ve hasarını karşılar.
  • Trafik sigortasının sınırları devlet ve kanunlar tarafından belirlenir. Bu sebeple, kazada ortaya gelebilecek maddi ve bedensel zararlar belirli sınırlar çerçevesinde karşılanır.
  • Trafik sigortasının teminatları limitler tarafından belirlidir. Ancak trafik sigortasının fiyatları serbest tarifeler üzerinden de gerçekleştirilir. En uygun trafik sigortasını araştırarak yaptırmanız bu nedenle son derece önemlidir. Fakat kaskolar için aynı durum söz konusu değildir. Kasko fiyatları poliçede nelerin kapsandığına göre değişkenlik gösterebilir.

Trafik Sigortası Fiyatları ve Trafik Sigortası Sorgulama

Trafik sigortası fiyatları aracın türü ve yaşı gibi detaylar göz önünde bulundurularak belirlenir. Sigorta şirketleri, farklı marka ve model araçlara daha uygun trafik sigortası fiyatı sunabilir. Ayrıca sigorta şirketleri arasında da fiyat farklılıkları mevcuttur. Ödeme planları da sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple, sigorta şirketi seçimine dikkat etmeniz gerekir.

Bu haftaki konumuz, zorunlu trafik sigortaları hakkında idi.Her araç kullanan ve herkesin bilmesi gereken konuları bilgilerinize yazarak aydınlatmaya çalıştım.

Bu hafta 9 mayıs Anneler günü, başta Şehit Anneler olmak üzere tüm Annelerin, Anneler gününü kutlarım.

Kalın Sağlıcakla.

Hasan KORKMAZ.   [email protected]