Yüzyılın afeti olarak nitelendirilen 99 depremi döneminde Adapazarı Belediye Başkanı olarak görev yapan Aziz Duran, en zor zamanda bu görevi üstlendi. Kendisi zorluklar ve baskılar içinde değer üreten bir isim olarak anılacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında yakalandığı korona hastalığının ardından yaşama veda eden Aziz Duran’ın adı Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Kent Park olarak da bilinen Donatım Park’a verildi. 1994 yılında Adapazarı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Duran, 2009’a kadar, 15 yıl boyunca bu görevi sürdürdü. 15 yıla neler sığdırmadı ki? Ama o hiç yılmadı. Şehri ayağa kaldırmak için çok çalıştı. Sakarya’ya birçok eser kazandırdı.
Sakaryaspor’un Mepaş’a satılmasının yarattığı kaosun ardından takıma sahip çıktı. Onun döneminde Sakaryaspor süper ligde mücadele verdi. Alt liglerde de şampiyonluğa oynadı.

Duran’ın adının Kent Park’a verilmesiyle ilgili Sakarya kamuoyunun yakından tanıdığı isimlere görüşlerini sorduk. Toplumun farklı kesimlerini temsil eden bu isimler kararın yerinde olduğu konusunda mutabıktı. Görüştüğümüz isimler onun çok farklı özelliklerini vurguladılar.
Özellikle Davut Terzioğlu’nun yaptığı uyarının herkes için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Terzioğlu, görev yapan kişilerin yaptıklarıyla her zaman anılacağını hatırlattı. Herkesin bu uyarıya dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Her şey gelir geçer. Ama yaptıklarınız asla unutulmaz. Bunu bilerek hareket etmekte fayda var. İnsan ölür eseri kalır eşek ölür semeri kalır sözü çok anlamlı bir sözdür. Nice insanlar vardır nice eserler ve gök kubbede hoş sadalar bırakarak göçerler bu dünyadan. Heybelerinde nice dualar ve eserlerle. Artlarında minnet dolu kalpler bırakırlar. Bunun tersi de mümkündür. Arkalarında hayırlı yad edileceği tek bir eser bırakmadan hayatımıza temas edip ve gidenler de olur.

Çaresizlikleri ve beceriksizlikleri onlara büyük hatalar yaptırır. Öfkeleri arttıkça daha çok hata yaparlar. Değer üretmeden görev yaptıkları her saniye onların daha da değersizleşmesine neden olur. Ve en nihayetinde kötü bir hatıra olarak sonsuza kadar unutulmaya mahkum olurlar. Terzioğlu’nun sözleri bu açıdan çok önemliydi.

Son olarak rahmetli Aziz Duran’la ilgili birinden dinlediğim yaşanmış bir hikayeyi paylaşmak istiyorum. 28 şubat döneminde siyasi ortamın gerilmesinin ardından bazı kurumlarda baskı gören memurlara herkes sırtını çevirirken bir kurum onlara kapılarını açar! Adapazarı Belediyesi.

Aziz Duran’ın hikayesi konfor içinde yaşamanın sefahatine kapılıp değersizleşenlerin değil, zorluklar ve yokluklar içerisinde değer üretenlerin kazandığı bir hikayedir.

Ali İhsan Yavuz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı / Sakarya Milletvekili

Aziz Duran geleceğin temellerini attı

Aziz Duran başkanımız Sakarya yerel belediyecilik anlamında en önemli isimlerden biridir. Hatta ilkidir. Zira belediyeyi CHP’nin elinden almış ve belki de yüzyılın en önemli felaketlerinden 1999 depremini belediye başkanı olarak yaşamış birisi. CHP zihniyetinin genel ve yerel yönetimlerde Türkiye’ye vurduğu darbeyi biliyoruz. İstanbul geçmişte ne hale gelmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte dönüştü. Sakarya’da CHP tarafından yönetiliyordu. Belediyecilik anlamında taş taş üstüne koyulmayan bir haldeyken Aziz Duran geldi ve o belediyeyi dönüştürdü. Sakarya’nın bir daha ayağa kalkamayacağı söylendi. Aziz bey sağlam temeller attı. Büyük bir aşkla, zorluklar içerisinde hizmetler yaptı. Bugün Sakarya Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri arasındaysa bunda Aziz Duran’ın payı büyüktür. Böyle bir ismin adının Kent Parka (Donatım Parka) verilmesinin iki önemi var. Birincisi Sakarya’nın önünü açmak için zorlu zamanlarda mücadele vermiş ve buna muvaffak olmuş birisi… Artı ahirete irtihal ettikten sonra Aziz Duran’ın ismi bir yere verilecekse en güzel yerdi Donatım Park. O açıdan da önemli… Zira orası Donatım Fabrikasının depolarının olduğu bir yerdi ve Aziz Duran Beyle belediyeye kazandırıldı. Çark Deresi ile yeşilin buluştuğu 170 dönem arazinin betonlaştırılmaması, Sakaryalıların nefes alacağı bir alanın kazandırılması kolay değildi. Zor bir işi başardı Aziz Bey. Bizzat o parkın oluşmasında imzası ve katkısı olduğu için Aziz Bey’in isminin oraya verilmesi aynı bir anlam ifade ediyordu. Bu bizim içinde vefa göstergesiydi. Buraya Aziz Duran ismini vererek bir vefa örneği ortaya koyan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, büyükşehir belediye meclis üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Aziz Duran abimizin ısrarlı talebi sonucu yerin belediyeye verilmesini sağlayan ayrıca bu vefalı adım konusunda da telkin ve tavsiyeleriyle bize yol gösterip yardımcı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gerçekten müteşekkiriz.

Davut Terzioğlu
AK Parti Eski İl Başkanı

İnsanların kıymetini yaşarken bilmeliyiz

Ahde vefa için iyi bir örnek. Belediye başkanlığı yapan herkes bugün de yarın da insanların onları asla unutmayacaklarını, yapıp ettikleriyle her zaman anılacaklarını bilmesi bu açıdan çok önemlidir. Aziz Duran bunu fazlasıyla hak etmiş bir isimdir. Şehirde en fazla cadde açan başkanlardan biridir. Aziz Duran’ın Kent Park gibi çok geniş bir alanı şehrimize kazandırması çok önemli bir hizmettir. Keşke o parka adının verildiğini kendisi de görseydi. Yaptığı hizmetin karşılığını gördüğünü bilip mutlu olsaydı. Maalesef bizim toplumumuzda insanlar vefat ettikten sonra değerleniyor. Sağlığında eleştiririz, öldükten sonra da kıymetini biliriz. Bunlar olmaması gereken şeyler ama maalesef biz de bu tarz şeyler oluyor. Üzücü.

Mutlu Işıksu
Adapazarı Belediye Başkanı

Vesile olanlara şükranlarımızı sunuyoruz

Büyükşehir Belediyemiz ve Adapazarı Belediyemizin eski başkanı merhum Aziz Duran ağabeyimiz icraatları ile şehrimizin dünü ve bugününe imza atmıştır. Bir kez daha rahmetle yâd ediyoruz, Rabbim cennetiyle cemâliyle müşerref kılsın, sevenlerine sabır ihsan eylesin.

Maziyi istikbale bağlayan, birlik olmanın, kardeşçe yaşamanın kıymetini yükselten adımları atan, şehrimiz tarihine geçmiş merhum başkanımız Aziz Duran ağabeyimizin isminin Donatım (Kent) Park'ta yaşatılmasına vesile olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Cemal Yaman
Türk-İş Sakarya Temsilcisi

Kabe ziyaretinde beraberdik

Aziz Bey çocukluğumuzdan beri tanıdığım bir abimizdi. Güzel hizmetleri oldu Sakarya’ya. 1999 depreminden sonra şehrimizin tekrar yaşanabilir bir şehir haline gelmesinde büyük katkıları olmuştur. İsminin verilmesi gayet doğal. Kendisi ayrıca benim Hacı arkadaşım. Kabe ziyaretinde beraberdik. Kendisini çok seviyordum. Allah rahmet eylesin. Makamı Cennet olsun. Keşke herkes bu şekilde anılsa. Öldükten sonra insanların hizmetleriyle anılması çok güzel bir şey. Aziz Bey’e hem hizmetleriyle hem insani olarak hem de aile yapısıyla takdir ettiğimiz bir insandı. Bir kez daha eşine, çocuklarına sabırlar diliyorum. Zaten onu hiç unutmayacaktık ama adının parka verilmesi bizim için de sevindirici oldu.

İbrahim Bulut

Adayorum.com
Sermaye çevrelerine cesaretle karşı çıktı


Rahmetli Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Duran, Sakarya'ya hem çok önemli hizmetler yapmış hem de şehrin çehresini çok çabuk değiştirmiş bir başkan olarak her zaman hayırla yâd edilecektir. Şehrin modernleşmesi için zamanının çok daha ilerisinde öngörü sahibiydi ve bunları uygulamakta çekinmedi. Üstelik o dönem bu kadar güçlü bir iktidar desteği de yokken. Eski adıyla Donatım Park olan bölge için ise büyük mücadele vermiş, sermaye gruplarının bu bölgeyi imara açıp toplu konut yapma isteklerine cesaretle karşı çıkmıştı. Rahmetli Aziz bey Adapazarlılar'a verdiği söze her ne olursa olsun sadık kaldı ve bu devasa bölgeyi park yaparak şehrin hizmetine sundu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarihî bir karar vererek Donatım Park'ın adını Aziz Duran Parkı olarak değiştirdi. Büyükşehir meclisinin aldığı bu kararla kendine yakışanı yapmıştır.

Ergün Özkan
CHP Eski Genel Sekreteri

Hak ettiği bir karşılıktı

Alınmış doğru bir karar. Şehrin değerleri vefa duygusuyla böyle yaşatılsın. Kent Park için rahmetli Aziz Duran’ın verdiği mücadeleye hepimiz tanığız. O dönem imara açılmak için bir tarafından çaba vardı. İmar karşıtlığı, imara açılmaması için önemli mücadeleler verdi. Dolayısıyla Kent Parka adının verilmesi, burada adının yaşıyor olması hak ettiği bir karşılıktı. Kent Park varsa Aziz Duran’ın çabasıyla, mücadelesiyle var olmuştur. Bu nedenle adının verilmesi takdir edilesi bir hareket olmuştur.

Erdal Erdem

Muhtarlar Federasyonu Başkanı

İktidar ve muhalefet destek oldu

Aziz Duran’la 15 yıl beraber çalıştım. Donatım Park’ın şehre kazandırılmasında Aziz Duran’ın emeği var. Dolayısıyla isminin oraya verilmesi yerinde olmuştur. Zaten iktidar muhalefet ayırt etmeden bütün herkes bu kararı destekledi. Biz de memnun kaldık. Allah rahmet eylesin. Emeği geçenlere de teşekkür ederiz. Ama buraya doğru bir karar verilmesi lazımdı. Baştan Aziz Duran parkı yapıldıktan sonra ismi konması lazımdı. Boyna Kent Parktı, Donatım Parktı değişmesi kamuoyunda iyi bir intiba bırakmadı. Bizim açımızdan uygun ve memnuniyet verici bir karar olmuştur.

İsmail Ergül

Demokrat Parti İl Başkanı

Bu şehir için önemli bir isimdi

Şehrimize a hizmet etmiş böyle bir belediye başkanının adının Kent Park’a verilmesi elbette doğru bir karardır. Bu vesileyle kendisini bir kez daha rahmetle anıyoruz. İyi bir insandı. Şehri için zor zamanlarda çalıştı, çabaladı. Ancak buradan bir uyarı yapmak istiyorum: sık sık isim değişikliği yapılmasını uygun bulmuyoruz. Artık Aziz Başkanımızın adının kalıcı olmasını istiyoruz. Aziz Duran bu şehir için önemli bir isimdi. Kuşkusuz bu şehir onu hiçbir zaman unutmayacak. Bu şekilde eserleriyle anılmak ne güzel. Allah mekanını cennet eylesin.

Erol Aydın

AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı

Hizmet edenin adını yaşatmalıyız

Aziz Duran gibi üç dönem yani 15 yıl boyunca bu şehre hizmet etmiş, şehrin dört bir yanında kalıcı eserler hayata geçirmiş bir ismin adının yaşatılacak olması son derece doğru bir karardır. Bu nedenle Donatım Park’ına Aziz Duran isminin verilmesinde başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’yi duyarlı davranmasından dolayı tebrik ediyorum. Karar doğru bir karar. Büyükşehir Meclisimiz de bu kararından ötürü tebrik ediyoruz. Kim bu şehre hizmet etmişse adını yaşatmak, o insanları saygıyla anmak mecburiyetindeyiz.

Adnan Yüksel

Bizim Sakarya Gazetesi Sahibi

Kendisini iyi bir insan olarak tanıdık

Aziz Duran bu şehrin büyükşehir belediye başkanlığı görevinin yanında bizim abimizdi. Çok saygılı bir ilişkimiz vardı. Kendisi 15 yıl bu şehirde görev yaptı ve aradaki saygıyı, sevgiyi her zaman muhafaza etti. Ağırbaşlı bir insandı. Biz hiçbir kötülüğünü görmedik. Bir meselemiz olduğundan kapısını çaldık, istişare ettik. Kendisi de, ailesi de kıymetli insanlardı. Bu vesileyle bir kez daha ailesine sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Hayrettin Değirmenci
İş insanı-Aziz Duran’ın sınıf arkadaşı
Sakarya’yı iyi bir noktaya taşıdı

Aziz beyin en eski dostlarından biriyim. O parkın şehrimize kazandırılma süreçlerinin en yakın tanıklarındanım. Orada çok gezdik dolaştık. Neler konuştuk. Orayı sanayi yapmak ve fabrika kurmak istediler. Aziz bey ‘Burası şehrin oksijen deposu. Burayı kesinlikle sanayiye vermeyelim’ dedi. Hepimiz bu konuda ona destek olduk. Allah razı olsun ve orayı park yaptı Oraya Aziz Bey’in adının verilmesini kim düşündüyse, kim böyle bir öncülüğü yapmışsa Allah razı olsun. Böyle iyi insanların isimlerin güzel yerlere verilmesi çok güzel. Aziz Duran’ı bu şehir asla unutmayacak.

Yaşar Zımba
ASKF Başkanı
Hatırlarının yaşaması gerekir

Çok isabetli bir karar. Başkanımızın özlemini az da olsa giderir en azından. Bu şehrin insanları da, gelecek kuşaklar da Aziz beyi bu şekilde yad edecekler. Sakarya futbol camiası adına bu fikri ortaya atanlara, bunu düşünenleri kutluyoruz, teşekkür ediyoruz. Biz hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Kim bu şehir için hizmet ettiyse, emek vermişse bu kişileri bu tür nazik hareketlerle onurlandırmamız, hatıralarını yaşatmamız gerekir.

Metin Kurtuluş

Önceki dönem AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı

Yeni bulvarlar açtı


Aziz Bey gerçekten çok zor bir dönemde belediye başkanlığı yaptı. AK Parti Hükümeti’nin olmadığı bir dönemde ve 99 depremini yaşamış bir şehirde Belediye Başkanlığı yaptı. Büyükşehir Belediyesinin kurucu başkanı oldu. Altyapısı gitmiş, yerle bir olmuş bir şehirde görev yaptı. Buna rağmen 2009 yılına kadar Sakarya’da çok güzel hizmetleri hayata geçirdi. Şehrin dört bir yanında yeni bulvarlar açtı. Donatım arazisiyle ilgili o gün değişik planlar vardı. Aziz Bey hepsine göğüs gerdi ve buranın park yapılmasını sağladı. Bu anlamda hizmetleri büyük. Sakarya’ya değer kattı. İleri görüşü biriydi. Aziz Bey’in adının yaşatılması çok isabetli.

Zafer Tokuş
Gazeteci

Kendisi de Donatım’da çalışmıştı


Rahmetli Aziz Duran bu şehirde üç dönem belediye başkanlığı yaptı. Bu şehrin dört bir yanında eserleri olan bir isim. Ve en önemlisi Aziz bey biliyorsunuz Donatım’da da çalıştı. Kendisi o fabrikada çalışan bir isimken yıllar sonra bu şehrin belediye başkanı olarak o arazinin park yapılmasını sağladı. Kent Park onun eseri. Bir vefa örneği olarak Aziz Duran adının verilmesi gerekliydi. Bu açıdan alınan karar doğru bir karardır.

Adem Tandoğan

Antrenör

Futbol okulunu kurdu

Ruhu şad olsun. Aziz bey bu şehre hizmet etmiş, başarılı olmuş değerli bir insandı. Kendisi spora da her zaman ayrı bir önem verdi. Sakaryaspor’a çok zor zamanda sahip çıktı. Bende o dönemde Sakaryaspor altyapısında antrenörlüğe başladım. Bugünlere gelmemizde Aziz beyin ve ekibinin çok büyük katkısı olmuştur. Allah kendisinden razı olsun. Adının yaşatılacak olmasından ötürü ailesi mutlaka onore olacaktır. Böyle bir kararın alınmasına kimler katkı sağladıysa hepsinden Allah razı olsun. Aziz bey döneminde Ayrıca Büyükşehir Futbol Okulunu faaliyete geçirildi. O futbol okulundan yüzlerce sporcu yetişti.

Yımaz Kuzey
İş insanı

Tertemiz bir insandı

Aziz Duran’ı rahmetle anıyoruz. Kendisi üç dönem bu şehri yönetti. En küçük bir şaibeye adı karışmamış, tertemiz bir insandı. Aziz Duran’ın bu şehre verdiklerini kim göz ardı edebilir? Sözünün eri, düzgün bir adamdı. İsabetli bir karar olmuş. Erzurumlular Derneği Başkanlığı yaptığım dönemde Aziz Başkanla bayağı bir çalışmamız oldu. Bizleri severdi ve her zaman Erzurumluların yanında olmuştur. Bizde Aziz beyi severdik. Mekanı cennet olsun.

Mustafa Özbey

Gazeteci

Kent park onun eseri

İnsanların değeri yaşarken verilmeli. Öldükten sonra kıymeti bilinebiliyorsa geçte olsa anlanabiliyorsa ne mutlu. Aziz Duran Sakaryaspor’a ve Sakarya’ya büyük hizmetler, projeler üretti. İyi şeyler yaptı. Onun yokluğunda onun büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor. Hizmet verenleri takdir temek lazım. Eserleriyle anmak lazım. Rahmetli Ünal Ozan gibi, Aziz Başkanımızda bu şehre büyük katkıları olan bir şahsiyetti. 3 dönem belediye başkanlığı yapan tek adamdır. Sakaryaspor konusunda beklediği, istediği kadar başarılar elde edemese de şehre büyük hizmetleri oldu. Kent Park onun eseri. Onun adının verilmesi yerinde bir karar. Verenleri de kutlar, tebrik ederiz. Bu şehre hizmet edenler kadar hizmeti takdir edenlerde değerlidir.

Sinan Panta

Antrenör

Doğru karar


Herkes şunu çok iyi biliyor, birileri bu araziye başka şeyler yapmak istiyordu. Ama buranın park yapılıp halkın nefes alabileceği bir yer olmasını sağlayan kişi Aziz Duran olmuştur. Bu parkı Sakaryalılara hediye eden Aziz Duran’a bir kez daha şükranlarımı sunarım. Parkla alakalı çok değişik planlar yapıldı. Bu planların karşısında durdu. Sakaryalılar burada oturup dinlensin, nefes alsın, koşsun, yürüyüş yapsın diye mücadele verdi. Rahmetli Aziz Duran’a bir vatandaş ve spor adamı olarak teşekkür ediyoruz.

Ali Arslan

Geçmiş dönem Futbol il temsilcisi

Amatör kulüplere destek oldu

Biz Sakaryalı spor severler için Aziz Duran unutulmayacak bir isimdir. Özellikle Hüseyin Kama başkanımız döneminde ASKF’ye Aziz bey’in çok desteğini gördük. Her zaman amatör spora destek sağladı. Amatör kulüplerimize her zaman yardım etti. Adının yaşatılacak olmasına çok sevindik. Ahde vefanın çok güzel bir örneği olmuş. Buna vesile olanlardan, bu düşünceye sahip olanlardan ve bu düşünceyi hayata geçirenlere teşekkür ediyoruz.