D vitamini güneş vitamini olarak da bilinir. “Güneş girmeyen eve doktor girer” deyimi belki de D vitamini için söylenmiştir. D vitamini diğer vitaminlerden farklı olarak besinlerle değil daha çok güneş enerjisi ile vücudumuza alıyoruz. Derimizdeki hücreler güneş ışığını aktif D vitamini formuna dönüştürüyor.

Obeziteden, diyabete, kanserden, alerjiye, astımdan, sedef hastalığına kadar pek çok hastalığın tedavisinde D vitamini düzeyleri çok önemli. Gün içinde halsizlik, yorgunluk, kemik ağrısı, depresif ruh hali, sabah yataktan çıkamama gibi durumlar mevcutsa mutlaka D vitamini düzeyinize baktırın. Önerilen değerler genelde 60-70 arası. Fakat pek çok bireyde bu değer 30 u geçmiyor. Özellikle kış mevsiminde güneşlenmenin az olduğu dönemlerde takviye alınması şart.

D vitamininden yeteri kadar yararlanmak için her gün 15-20 dakika kol içleri direk güneş ile temas etmeli. Camın arkasından gelen güneş ışığından D vitamini üretimi çok az. Ayrıca bebekler,ç ocuklar ve yaşlılar çok daha fazla dikkat etmeli D vitamini düzeylerine.

Yaşlılarda kemik kırıklarının iyileşmesi, çocuklarda sağlıklı kemik gelişimi için D vitamini gerekli vitaminlerden.

Mevsim geçişinin olduğu ve Corona virüsü salgını ile mücadele ettiğimiz bu dönemde D vitamini gereksinimi çok daha fazla. Çünkü D vitamini bağışıklık sisteminin güçlü çalışmasında etkili vitaminlerden. D vitaminin K vitamini ile birlikte olan formu ise çok daha etkili.

Peki D vitaminini besinlerle alamıyor muyuz? Tabi ki alıyoruz ama bu günlük ihtiyacımınız sadece %10’unun karşılıyor. D vitamini içeren besinler;

Yağ bakımından zengin olan balık çeşitleri (somon, uskumru, ton balığı, sardalye)
- Süt ve süt ürünleri
- Yumurta
- Tavuk ciğeri
- Balık yağı
- Tahıl ürünleri
- Yonca
- Isırgan otu
- Maydanoz

Sağlıklı haftalar..