Hepimizin biran önce bitmesini istediği bir sene oldu 2020 yılı. Senenin ilk başlarında Avusturalya’da çıkan yangın daha sonra ülkemizde yaşanan depremler ve en son olarak Covid-19 pandemisi. Pandemi sürecinde çoğu kişi uzun zamandır evde zaman geçirmenin sonucunda hem mental hem de fiziksel olarak çok fazla yoruldu. Çoğu kişi rahatlama kaynağı olarak soluğu mutfakta aldı. Özellikle pizza, hambuger, ekmek, kek, pasta tüketiminin en fazla olduğu dönemdi bu dönem. Fakat bu pandemi bize sağlıklı yaşamın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Obezite, kalp, tansiyon gibi rahatsızlığı olanların hastalığı daha zor geçirdiği, fiziksel aktivitesi yetersiz olan kişilerin yoğun bakımda kalma sürelerinin daha uzun olduğu bir takım çalışmalarla gösterildi. Tüm bu nedenlerden dolayı 2021 yılı sağlıklı yaşam için doğru kararlar almamız gereken bir yıl. 2021 yılını en güzel umutlarla karşılarken sağlığınız için kendinize yatırım yapmayı unutmayın. Bu sene çoğu kişi yılbaşını evde geçirecek. Bu nedenle yapılacak yemekler tatlılar şimdiden planlandı bile. Yılbaşı sofrasında et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek olan besinlere mutlaka yer verin. Mevsim sebzelerinden oluşan salatalar, zeytinyağlı sebzeler, humus, falafel, acılı ezme gibi sağlıklı mezeleri hazırlayın. Tatlı tercihinizi ise evde yapığınız pasta, sütlü tatlı veya yılbaşı kurabiyesinden yana kullanın.

Yılbaşı için bu ufak tüyonun dışında 2021 yılında daha sağlıklı bir yaşam için 5 altın kuralı da yeni yıl planlamanıza dahil edin.

  • Günde 5-6 porsiyon meyve-sebze tüketin. Çünkü meyve sebzeler temel vitamin ve mineral kaynağımız. Yeterli sebze-meyve tüketmediğiniz sürece alacağınız hiçbir vitamin ve mineral takviyesi bağışıklığınızı güçlendirmez.
  • Her gün 6-8 saat uyuyun. Bunu daha önce birçok yazımda da belirttim. Uyku bağışıklık sitemi, kilo kontrolü, açlık-tokluk dengesi, kan şekeri dengesi gibi pek çok faktör üzerinde etkili. Sağlıklı uzun bir yaşam için mümkünse gece 12 den sonra uyumuş olun.
  • D vitamini düzeylerinizi kontrol edin. D vitamini son dönemlerin en popüler konusu. Covid-19 pandemisinde üzerine en çok çalışma yapılan vitamin D vitamini. D vitamini sadece bağışıklık sistemi üzerinde etkili değil. Sedef, egzema gibi cilt hastalıkları, kanser, diyabet gibi pek çok hastalıkta önemli bir vitamin. Her gün 12-14:00 saatleri arasında 20 dakika güneşlenin mümkünse güneşlenen bölgeyi 48 saat yıkamayın. Yoksa aldığınız D vitamini emilimi yeterli oranda olmaz. D vitamini eksikliğiniz varsa mutlaka doğru takviyeyi alın.
  • 2021 yılında hem küresel iklim krizinden dolayı tükenen kaynakları korumak hem de daha sağlıklı olmak için et-tavuk tüketiminizi azaltın. Çünkü et ve tavuk üretiminde kullanılan su, salınan karbon ayak izi bitkilerden çok daha fazla. Haftada 2 gün et 5 gün sebze, balık, kurubaklagil ağırlıklı beslenin.
  • Spor yapma alışkanlığında toplum olarak sınıfta kalıyoruz malesef. Spor sadece kilo vermek ya da kilo kontrolü üzerinde etkili bir faktör değil. Kas kütlesinin korunması ve güçlü kemikler  ilerleyen yaşlarda kemik erimesi, sarkopeni gibi pek çok faktörden bizi koruyan bir durum. Ayrıca düzenli spor yapmak bağışıklık sistemini desteklemenin yanında mental olarak  da size kendinizi iyi hissettirir.

Herkese sağlık dolu güzel seneler dilerim…