Bir iki hafta önce Sakarya milletvekili Sn. Ali İhsan Yavuz, Sakarya Barosu ziyaretinde.”Sakarya’ya güzel bir Adliye kazandıracağız!” sözü vermişti.

Sevindirici bir söylemdi. Ama, AK Parti’nin 17 yıllık iktidarında o kadar söylendiği gibi çıkmayan verilmiş söze tanık olduk ki?

Her gelişlerinde, gidilen her kapıda; tam da orada beklenen bir şeyler söyleme adeta adetten gibi : -) Tabii, ne çıkarsa bahtımıza oluyor.

AKP’li bir tek Sakarya milletvekili, niye Tank Palet’in Katar ortaklı BMC’ye verilmesini konuşamaz? Türkiye çalkalanıyor tuzu kurulardan tık yok?

Amcamlar(?) Sakarya’ya her zaman gelirler. Gündemdeki sorunlarımızı somut, sonuçlu irdeleme yerine, bizleri sevindirik yapan sözlerle geçiştirirler.

***

Sakarya’da AK Parti, son yapılan genel ve yerel seçimlerde verilmiş tüm sözlerini artık şehrin kullanımına sorunsuz açmaya başlamalı.

Genel seçim üzerinden hemen 20 ay gibi; yerel seçim üzerinden de 8 ay gibi bir zaman geçti. Şehir hayatını iyileştiren somut ne iş yapıldı?

Haaa… Başka bir yerden,” Kırkpınar’a teleferik yapılsın!” denmiş? Sakarya’da -bence- hiçbir Seçilmiş Yönetenin yeterli bilgisi yok!

Nerede yapılacak? “ Ağaç kesilmeyecek, imara açma da yok!” uyutmacası kimseyi ikna edemiyor. Sapanca, Kurtköy ormanları imarla ne halde biliniyor!

Bu İŞ’lere karar Sakarya’da verilmiyor. Ama, Seçim Fatura kesinlikle Sakarya AKP’ye çıkar! Bunu Sakarya AKP Yöneticileri de görmüş gibi. Doğrusu da bu!

Biz bu Ülkede ve Şehirde muhteşem zamanlar yaşayan kuşaklardanız. Geleceği kuramazsak, çocuklarımızdan utanmalıyız!

***

AK Parti Sakarya ( kuzeyli?) milletvekilleri 4-5 yıl önceleri ve her seçimde, ” Karasu’ya tren geliyor. Demiryolunuz bitiyor!” müjdesi verdiler; n’oldu?

17 Yıldır Ankara’dalar; 17 Yıldır da Türkiye’nin Yüce Meclisindeler! Kaç yerden, kaç devlet maaşı alırlar bilinmez. Ama, Karasulu hala İstasyonda tren bekler…

Şimdi; AK Parti Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ali İhsan Yavuz, Baro ziyaretinde;” Adiye binamız çok sıkışık ve yetersiz.” diye söze girmiş.

Devamla da,” İnşallah Sakarya’ya güzel bir Adliye kazandıracağız.” sözleri ile de vaadini tamamlamış. Sütten ağızları çok yanmışlar olarak, beklemedeyiz!

Dilerim yanılırım. Benzeri ziyaretlerde, olunan ortamı hoşnut eden, ama yapılacak iş kimi aşamalara hiç getirilmemiş vaatlerden birisiyse?

Unutmam, çok da hatırlatırım. Şu gün AK Parti giderek hızlanan bir çözülme yaşıyor. O İŞ’in ve benzeri hiçbir İŞ’in içinde, yakınında olmayacağım bilinir.

Ama, Sakarya Yeni Adliye Sarayı yapım sözü bence tüm Sakarya Medyası’nın izleyeceği, gerçekleşmesini bekleyeceği bir vaattir; izlerim!

***

“ Sakarya’ya Yeni Adliye Binası-Sarayı !” dendi. Medya da pek merak etmiyor?

“ Sakarya’ya Kent Müzesi!” sözü verenler nerde?

Neyse, ilkin Adliye Sarayı’nın yapılacağı yer halkın önünde konuşulmalı? Şehrin ekonomisini, sosyal kültürel tüm yaşamını dipten etkileyecek bir karar!

İktidar ve Hükümet nezdinde Sakarya Yeni Adliye Sarayı için atılmış hangi adımlar var? Yok ise; AKP’nin giderayak sözü ise, şehir bunu da düşünsün?

Nereye yapılacak? Ne zaman başlayacak? Atılmış birkaç adım duymak şart!

***

Camili’deki Adliye Sarayı’nın yapımını, tefrişinin aşamalarını ilk günlerden beri bilirim. Duruşma salonlarını; Baro mensuplarının dinlenme-çalışma odalarını!

12 Yıl Kamu Görevi yaptım; birinci derece imza yetkisi kullandığım yıllar oldu. Adliye’de olmasa da; Kamu işleyişini biraz(?) bilirim.

Adliye, Valilik yanında yapılırken de söyledim;“ Adalet Görevi mutlaka Bağımsız mekanlar da yapılmalı. Yargı Bağımsızdır; Adalet Mülkün Temelidir.”

Ki; Valiliğin ve Dairelerinin de O anlayışta olduğunu düşünürüm.

Valiliğe belki biraz tadilat masrafı çıkar. Ama, çok daha çağdaş çalışma ortamları olacaktır. 15 Yıl gibi bir zamanda Valiliğin yeni ihtiyaçları doğmuştur.

Örneğin şu Sakarya’da bilinir, konuşulmaz! Sakarya Vilayeti’nin bir Tarih Belleği yoktur. Var dense de, yoktur. Öyle bir çalışma da, mekan da yoktur?

Valiliğin Devlet Arşivi elbette vardır; sözünü ettiğim, Kent Tarih Belleği.

Sakarya Büyükşehir sadece Fotoğraf Arşivini gösterir; o kadar! Kent Tarih Belleği, kısmen, sadece Sakarya Üniversitesi’nde var.

Adliye Sarayı yapılırsa, Tarih Belleği için de belki mekan şansı olabilir.