Yaz mevsiminde havaların ısınması ile birlikte meyve-sebze tüketimi artıyor. Bazı günler ana öğün yerine peynir-ekmek-karpuz üçlüsünü tercih edebiliyoruz.

Meyveler bizim temel vitamin, mineral ve posa kaynaklarımızdan. Yani beslenmemizde önemli bir yeri var.

Fakat sanılanın aksine meyveler kalorisi çok düşük, serbestçe tüketilebilecek besin grubu değil. Meyveler içerisinde früktoz dediğimiz meyve şekerini içerir. İçindeki kalorinin kaynağı bu. Meyveler sınırsız bir şekilde tüketildiğinde alınan fazla şeker karaciğerde yağlamaya sebep olabilir. Aynı zamanda fazla miktarda meyve tüketimi ailesinde diyabet geçmişi olanların dikkat etmesi gereken bir durum.

Meyveler içeriğindeki şeker ile aslında günlük şeker ihtiyacımızı karşılıyor. Böylece paketli gıdaları daha tüketmiş oluyoruz. Sindirimi et ürünlerine daha kolay olduğu için yedikten sonra kısa süre içerisinde acıkmamıza neden olup tekrar bir şeyler yeme gereksinimi duyuyoruz. Bu nedenle meyveleri tüketirken yanında protein ve yağ içeren besinleri tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Yaz meyveleri kış meyvelerine oranla glisemik indeksi daha yüksek olan meyve grubudur. Yani kan şekerini daha çok etkileyen grup. Bu nedenle diyabetli bireyler özellikle yaz mevsiminde meyve tüketiminde daha kontrollü olmalı.

Peki günlük meyve porsiyonu ne kadar olmalı? Sağlıklı yaşam için günlük toplam meyve-sebze porsiyonu 7 porsiyon olmalı. 4-5 porsiyon sebze 2-3 porsiyon da meyve olacak şekilde meyve-sebze tüketimini gün içerisine yaymalıyız.

Ara öğünlerde meyve seçeneğiniz kontrollü tüketmek için 5 öneri:

  • Meyve+ yoğurt ikilisi kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlayacak ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Meyve+ kahve+ maden suyu üçlüsü. Yaz mevsiminde deniz kenarında en güzel öğün şeçeneklerinden birisi.
  • Meyve+ kuru yemiş ikilisi. Kuruyemişler yağ içeren besin grubu olduğu için tokluk sürenizin uzatılmasına yardımcı olacaktır.
  • Meyve+ peynir+ ekmek seçeneği. Harika bir öğün alternatifi. Fakat burada peyniri daha çok meyve ve ekmeği daha az porsiyonlarda tüketmeye dikkat edin.
  • Meyveler ile  smoothie yaparak öğünlerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Yazın en çok tercih edilebilecek, sizi ferahlatacak çok güzel bir ara öğün alternatifi. Sebze+ meyve+ buz üçlüsü ile hem serinleyebilir hem de daha az porsiyonda meyve tüketmiş olursunuz.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim.