Yaşlı nüfus, 65 ve daha yukarı yaştaki bireyler olarak nitelendirilmektedir. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye nüfusunun %62,8'inin 65-74 yaş grubunda, %28,2'sinin 75-84 yaş grubunda ve %9,1'inin 85 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldığı görülmüştür.

Yaşlılık döneminde beslenme çocukluk dönemindeki beslenme kadar önemli. Çünkü yaşla birlikte değişen fizyoloji nedeniyle iştahta azalma, tüketilen yiyeceklerden yeterli tat alamama, çeşitli mide ve bağırsak rahatsızlıkları, çiğnemede yaşanan sorunlar nedeniyle gün içerisinde tüketilen besin miktarı azalıyor.

Çoğu zaman bir enfeksiyonla başlayan az besin tüketimi yaşlılık sürecinde sürekli hale gelebiliyor. Yaşla birlikte yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınması gereken günlük kalori azalıyor. Fakat bunun en az 1200-1500 kalori civarında olması gerekiyor. Bu kalorilerin altında kalori alımı ciddi vitamin-mineral yetersizliklerine sebep olabilir.

Yaşlanma ile birlikte zamanla tüketilen besinlerin sindirilmesinde ve emiliminde azalmalar görülebiliyor. Bu nedenle bu dönemde sindirimi kolay besinlerin tüketilmesi önemli. Tüketilen besinlerin besinlerin içeriği kadar tüketildiği ortamda önemli. Ses, fazla ışık, kalabalık ortam çoğu zaman yaşlı bireyleri rahatsız edip yemek yemelerin engelleyebiliyor. Bu nedenle sakin, az ışıklı bir ortamın tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

Yaşlılık dönemi fizyolojisine uygun olarak proteinden zengin et-tavuk-balık-yumurta-kurubaklagillerin tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle yumurta sindirimi kolay emilimi yüksek bir besin olduğu için her gün tüketilmesi önemli. Yüksek kolesterol probleminiz varsa sadece beyazını tüketebilirsiniz. Badem, fındık, ceviz gibi mineral içeriği yüksek kuruyemişler ve yeterli miktarda meyve-sebze tüketimine de dikkat edilmeli. Çoğu yaşlı bireyin kalsiyum, çinko, magnezyum, potasyum, bakır, iyot, folik asit, D vitamini, E vitamini ve riboflavinden yetersiz beslendiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle beslenmenin çeşitli olması son derece önemli.

Yaşlı bireylerde kilo kaybı dikkatle gözlenmesi gereken diğer bir faktör. BKI’nin 18 -25 değerleri arasında olmasına dikkat edilmeli. Çünkü belli bir yaştan sonra aşırı kilo kaybı bağışıklığın düşmesine, iskelet sisteminde çeşitli sorunlara neden olabilmekte.

Yaşlılık döneminde dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda yeterli sıvı alımıdır.

Yaşla birlikte azalan susama hissinden dolayı yaşlı bireyler gün içerisinde sıvı tüketimini atlayabiliyor. Bu nedenle susama hissi oluşmadan su ve diğer sıvıların tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor.

Bazı yaşlı bireylerde kabızlık, gaz, şişkinlik gibi fizyolojik sorunlarda yine dikkat edilmesi gereken durumlar. Yeterli sıvı alımı, posa tüketimi, meyve-sebze tüketimi gün içerisinde belli bir rutinde tüketilmeli.

Sağlıklı beslenme hayatın her dönenimde sürdürülmesi gereken bir alışkanlık. Fakat büyüme ve gelişme çağındaki bireyler, gebe-emziren anneler ve yaşlı bireylerin her zamankinden çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Sağlıklı haftalar dilerim…