İhtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak üzere geçen yıl kurulan Deli Dumrul Gönüllüleri Derneği, bu yılın son etkinliğinde bir araya geldiler ve 2021’e veda ettiler. Derneğe maddi ve manevi katkı sağlayan çok sayıda gönüllünün katıldığı geceye Şantör Namık Durucan, Gitarist Ferudun Özdemir ve Fevzi Tetik yönetimindeki fasıl ekibi renk kattı. Gönüllülerden Meral Para gecede yaptığı konuşmada, herkesi bu iyilik hareketine katkı vermeye çağırdı.

BAŞLI BAŞINA GÜZELLİK

“Deli Dumrul Derneği başlı başına bir güzellik” diyen Para, şunları kaydetti: “ Orada olmak bazen sabır bazen hoşgörü ama en önemlisi gönül ve yürek ister. Oraya katılmak için herkesin elini vicdanına koyup ben de bir gün bir saat gelebilir miyim diye düşünmesi gerekiyor. Çünkü araya gelen insanların bize ihtiyacı var. Öyle ki oraya gelen her insan ihtiyacı olduğu için orada. Biz sabrediyoruz iyi niyet gösteriyoruz. ama bu tek başına olmaz. Bize katılan arkadaşlarımızla el ele kol kola gönülle bağlıyız.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEKİ İFADE

Şimdi kapıdan içeri girdiğimizden itibaren nasıl ne yaparız diye düşünmeden bir aile gördüğümüzde o insanların bakışlarından güç buluyorsunuz işte bütün heyecan buradan başlıyor. O çocukların yeni bir şey giyme heyecanı var. Siz o heyecanı yaşarken zaman zaman gözyaşınızı içinize atıyorsunuz. Arkadaşlarıma söylediğim tek şey bizim için en önemli olan oraya gelen çocukların gözlerindeki ifadesi ve ailelerin duasıdır.

“EL ELE VERELİM”

Öncelikle Haluk bey, Tuğrul bey Bahri bey ve daha birçok isimle birlikte orada bütünleşmiş bir aile olmanın tadını alıyoruz. Bu isimlerin yanında umarım bir gün hepinizin ismini sayabiliriz. Sizler de bizimle birlikte olun ki o bütünlük içinde el ele verelim. Çünkü orası sizlerle bizlerle güzel. Unutmayın ki bizler kendi istediklerimizi alarak mutlu olabiliriz ama onlar sizin verdiklerinizle mutlu olacaklar.” Zehra KARA

Derneğin kuruluş öyküsü

Dernek Başkanı Mehmet Canlı, Deli Dumrul Gönüllüleri’nin Sakarya’da nasıl bir araya geldiğini anlattı: 30-35 Yıldır Adapazarı’nın dışında yaşıyorum. Balat’tan Cihangir’e taşınan Deliler Kahvehanesinin sosyal medyadan bir videosunu gördüm etkilendim. Oraya gittim gezdim. Değişik faaliyetler yapılıyordu. Her katında farklı bir iş yapılıyordu. Aşevi hizmeti de veriliyordu. Haftada birkaç gün gitmeye başladım ve bundan çok zevk aldım. Haftanın her günü gidince orada çalışmaya başladım. Her akşam 20- 30 kişi parklarda yatan insanlara yemek ve ihtiyaç yardımı yapıyordu ben de katıldım. Geçen sene Adapazarı’na döndüğümde bu işi burada böyle bir yer açmak istedim. Ofis sanat Merkezinin oradaki bahçede 1 Ağustosta faaliyete başladık. Daha doğrusu

amacımızı insanlara anlatmaya çalıştık. Sefer Beyenal, Erol Ersin, Gündüz Direm gibi arkadaşlarımızın çok emeği geçti. Kendi çevremdeki bazı arkadaşlarımızla da nasıl olur ne yapabiliriz şeklinde konuştuk. 15 Kasım’a kadar planlamaları konuştuk. Daha sonra Kavaklar Caddesi’nde numara 19’daki Devran Sakallıoğlu’na ait olan iş yerine taşındık. Kendisi de başkan vekilimiz olur aynı zamanda. Orayı bize tahsis etti. İlk olarak oraya Ürünler gelmeye başladı. Biz de 18 Ocak itibariyle

o ürünleri dağıtmaya başladık. Periyodik olarak her gün 10- 15 ihtiyaç sahibi aile muhtarlar tarafından belirlendi ve dağıtımlar yapıldı. Bizim bu yardımları yaparken tek amacımız bu ailelerin ihtiyaçlarını gidermek oldu. Ailelerin dini, dili ve ırkı bizim için önemli değil. Tek baktığım nokta o ailenin ihtiyaç sahibi olmasıdır. Sürecin ilerlemesiyle birlikte okullardaki ihtiyaç sahibi çocuklar ve ailelerine ulaşmaya başladık. Bir aileye yaz ve kış kıyafet yardımı yapılırken, yaşlı ve bakıma muhtaç ailelere de gıda ve yakacak yardımı yapılmaktadır.

BEYAZ EŞYA YARDIMI

Bu ay başında yardım sayısı 170’lere çıkmıştı. 7-8 aydır ihtiyaçlarını giderdiğimiz aileler var. Temel ihtiyaç ürünlerine dahi ulaşamayan ailelere beyaz eşya ve ev ürünleri yardımı da yapıyoruz tabi bu durum gerçekten ihtiyacı olan aileler için geçerli olmaktadır. Örneğin geçen evi yanan bir ailenin yardımına yetiştik. Tabi bunlar bize çevremizden gelen haberler

doğrultusunda gerçekleştirildi. Bizim yardımlarımız maddi olarak elden verilen yardımlar değil tamamen kişilerin ihtiyaçlarını gidermek üzere beyaz eşya, giyecek, yiyecek ve yakacak üzerine yapılan yardımlardır. Bu ürünler bazen bizlere firmalar tarafından sıfır şekilde gönderiliyor. Örneğin İstanbul Deliler Kahvesine bu ay içerisinde 1200 çift ayakkabı gönderildi. İki ay önce Ferizli’deki cezaevine kaymakamlık üzerinden yardım ulaştırdık. Çünkü böyle kurumlarda ihtiyaç ürünleri her şekilde lazım olmaktadır.

SOSYALVE KÜLTÜREL PROJELER HEDEFLENİYOR

Bu faaliyetlerimiz böyle devam ediyor fakat bizim gerçekte yapmak istediğimiz ömür boyu bu yardımlarla yetinmek değil. Sosyal ve kültürel projeler bizim için çok önemli. Geçen Hafta Mutlu Işıksu ile iletişime geçtik ve kamu yararına dernek pozisyonuna dönüşürsek daha verimli olabileceğimizin bilgisini aldık. Bu imtiyazlı bir durum olduğu için bazı gereklilikler vardı. Muhasebecimiz Şaban Bey ile dernekler masası ile görüştük. Yardımlarda belli bir rakamı geçmemiz gerekiyordu. Geçen sene Ocak ayından bu yana 15.000’in üzerinde kıyafet ve 2400 civarı ayakkabı dağıttık bunun yanında 926 kömür çuvalı 903 gıda kolisi 696 tane gıda kartı ve ev tekstili ürünleri de dağıtıldı. Kurban bayramında fazla çaba göstermememize rağmen bir ton civarı et dağıttık. Para olarak 6 koyun parası geldi bize. Şuan 20.000ne yakın kıyafet stokumuz bulunmaktadır. Stok sayılarımız değişmekte fakat gelen verilenden fazla oluyor genellikle. İş adamları ve yakın çevremizden gelen bağışlar bu stoku hiç eritmiyor sağ olsunlar. Bizim şu an en büyük eksiğimiz çocuk kıyafetleridir çünkü gelen ailelerin çocuk sayısı fazla olduğunda bu stokumuz çabuk gitmektedir. Gelen her çocuğa oyuncak vermekteyiz. Oyuncak standımızdan her çocuk kendi seçer.

HERGÜN YEMEK ÇIKARILIYOR

Her gün yemek çıkardığımız için bize yardım edecek insanlara ihtiyacımız oluyor. Bizim 52 tane kurucu üyemiz var fakat onlardan bazıları hiç yardıma bile gelmiyor. Şehir eşrafından çok değerli arkadaşlarımız var örneğin Melih Uyar, Ahmet Özdilek, Avni Gürkan, Ali Kayabaşoğlu, Nail Kahya, Füsun Karaahmetoğlu, Namık Durucan, Orhan Ünver, Şaban Kaludra, Gürcan Aslan, Bekir Mıstık, Erdoğan Geçit Bizim amacımız ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımın yanında derneğe katılan kişilerin sosyal yönden kendini geliştirebilmesidir. El işi, müzik ve sportif faaliyetler gibi alanlarda aktif bir yaşam köyü kurmak için gerekli yer tahsis edilmektedir. Derneğimizi kamu yararına dernek haline getirdiğimiz zaman bu durumda olduğu gibi büyümemiz daha hızlı gerçekleşecektir. Bu arada derneğe giren ve çıkan her şey makbuzlu şekilde yapılmaktadır. Bu anlamda güven sağlayan bir dernek olarak yardımları iç rahatlığı ile kabul ediyoruz. Bu sistem yardıma muhtaç kişilerin ayırt edilmesi ve bu kişilere ulaşımında oldukça işe yaramaktadır. Sayman tarafından kontrol edilen sistemde yardımların hiçbir şekilde art niyet ile kullanılmadığından emin olmaktayız.

Editör: TE Bilişim