Karapürçek te  sıcak demir dövme ustası Cihan İbil , 50 yıldır zamana direnerek mesleğine hayat veriyor.

Çeşmebaşı  Mahallesi'ndeki dükkanında sıcak demir ustası olarak çalışan 60 yaşındaki Cihan İbil , 1960'lı yıllarda yaşadıkları kıtlık ve ekonomik sorunlar yüzünden dünyaya geldiği Akyazı Taşyatak köyünden ailesiyle  merkezine göç etti.

Henüz 10 yaşındayken babasının  yanında demir dövmeye başlayan Cihan İbil , o zamandan bu yana eline aldığı çekici bırakmadan demir dövüyor. Ateşin üzerinde koyduğu demirleri ısıtan İbil , siparişe göre şekil vererek talepleri karşılıyor.

Zamana direnen meslekler arasında yer alan sıcak demir döveme sanatını Karapürçek te tek başına yaşatmaya çalışan İbil , çırak bulamadığı için tüm işleri kendisi yapıyor.

Demirden nal, balta, çekiç, inşaat demiri, zincir, tasma gibi ürünler yapan İbil , el emeğiyle yaptığı ürünleri talebe göre satışa çıkartıp hem geçimini sağlıyor hem de yok olmaya yüz tutmuş mesleğine can veriyor.

"Karapürçek te son demir bükücüsü" olarak bilinen Cihan İbil

Küçük yaşta başladığı mesleğine 50 yıl geçmesine rağmen devam ettiğini söyleyen İbil , "O zamanlarda en parlak meslek demir işleme sanatı olan nalbantlık, tenekecilik ya da kalaycılık idi. O zaman büyüklerimiz nalbantçı olunca ben de bu işi öğrenmek istedim." dedi.

- "Güç olmazsa bu mesleği yapamazsınız"

Cihan İbil , insan gücünün öne çıktığı mesleğini güçsüz insanların yapamayacağını ifade ederek, şunları anlattı:

"Sabah erken saatlerde dükkana gelip mesleğimi yaşatmaya çalışıyorum. Yöremizde ihtiyaç duyulan aletleri yapıyorum. Nal, zırza, çatı demiri çapa kazma pulluk tamiri  gibi bir sürü iş var, halen bunları yapmaya devam ediyorum. Bu mesleği 2-3 yıl daha yapabilirim, artık gücüm kalmadı, güç olmazsa bu mesleği yapamazsınız. Çıraklar da bu işte durmuyor." diye konuştu.

"İlçenin  son demir ustasıyım"

Teknolojinin gelişmesiyle mesleğinin değer yitirdiğini anlatan İbil , "İlçenin  son demir ustasıyım, güzel bir sanat ancak bitme noktasına geldi. Taşımacılığın atla, öküzlerle yapıldığı dönem mesleğim önemliydi ama şimdi onlar da yok mesleğimiz de bitiyor. Demirden istediğiniz her şeyi yaparım, istediğiniz demire şekil veririm. Şimdi ki bizim yaptığımız demir ürünlerin hazırları yapılıyor, bu da mesleğimizi bitirdi." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim