Çok kıymetli okurlarım, bu yazımda görev yaptığım Şahin Sağlık Meslek Lisesi Öğrencileri ve diğer Sağlık Lisesi Öğrencilerinin sorununu ele alacağım. En büyük sorunları 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kanuni düzenleme öncesinde asli görevleri olan Hemşirelik, Ebelik ve Acil Bakım Teknisyenliği gibi unvanları alıyorlardı. Bu düzenlemeden sonra artık bu mesleklerden mezun değil bu mesleklerin yardımcıları olarak mezun oluyorlar.

Peki bu duruma yol açan kanun nedir? 18 Ocak 2014 Tarihli Torba Kanunu incelediğimizde şu şekildedir:

MADDE 29 - 1219 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 11 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına öğrenci kaydedilmez. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında sağlık meslek liselerinin hemşirelik programına da öğrenci kaydı yapılmaz. Bu tarihe kadar kaydı yapılmış olan öğrenciler eğitimlerini kayıtları yapılan programlarda tamamlarlar ve bitirdikleri programların meslek unvanını kullanırlar. Sağlık meslek liselerinin kapatılan programlarından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar mezun olanlar da meslek unvanlarını kullanmaya devam ederler."

Yani 18 Ocak 2014 yılından önce aynı eğitimi alan ile bu tarihten sonra aynı eğitimi alan farklı statüde mezun oluyor. Konu ile ilgili son olarak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Mart 2017 tarihinde Erdem Hastanesi, Güneşli Şubesinin açılışında şu sözlere yer vermişti: “…Şimdi hemşire kardeşlerimiz pankartları açmışlar. Onları da çözeceğiz. Hemşire yardımcısı değil, hemşire olacaksınız, merak etmeyin, onu da çözeceğiz. Açığımızı biliyorum. İşte 16 Nisan bunun için önemli. 16 Nisan'daki evet bunun için önemli. Hemşirelik liselerinden mezun olanların önünü bizim süratle açmamız lazım…” Malum 16 Nisan referandum sonuçları evet ile sonuçlandı. Yani bu hatanın düzeltilmesi için bir engel yok artık... Hazır kanunun yıl dönümü olan 18 Ocak’ta yaklaşıyorken bu kanun düzeltilmelidir. Kanunun kararname ile mi yoksa yine torba Kanun ile mi düzeltilmesinin bir önemi yok diye düşünüyorum. Önemli olan geleceğimizin teminatı, hastanelerin beyaz meleklerine haklarını teslim etmek…

Öğrenci kardeşlerime şu nu da belirtmek isterim, unvanınız ne olursa olsun sizler kendinizi çok iyi yetiştirmelisiniz. Sizlere bu doğrultuda unvanlara aldırış etmeden kendisini mesleğine adamış olan ilk Hemşiremiz Safiye Hüseyin Elbe’yi biraz anlatacağım. Safiye Hüseyin Elbe İngiltere’de Deniz ataşeliği hizmetinde bulunan Ahmet Paşa’nın kızıdır. Safiye Hüseyin Elbe tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale’de Kahraman askerimizin yanında görev yapan bir Türk kadını ilk Türk Hemşiresidir. Safiye Hüseyin Elbe Savaştan sonra şunları anlatmıştır: “ Herkes son anlarında hep “anne” diye sayıklıyordu. Yanımda can veren Türk askerlerinin hemen hepsi “anne” diyerek can verdi. Ben onlara son anlarında anne şefkati ile yaklaşmaya gayret ediyor, acılarını biraz dindirmek için çaba sarf ediyordum.” Demiştir.

Sevgili Sağlık Meslek Liseli kardeşlerim sizlerde şimdiden görevinize çok iyi hazırlanmalısınız…