İyi haftalar,

Geçen haftaya damga vuran konulardan biri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıdada taklit ve tağşiş yapan firmalara ilişkin teşhiri sonrasında Sakarya’da tespit edilen tek tırnaklı ve kanatlı hayvan karışımlı et ürünleri oldu.

İl Müdürlüğü’nün bu yönde yeterince denetim yapmadığı, söz konusu ürünlerin okul gibi toplu tüketim alanlarına satışa sunulduğu iddialarıyla başlayan tartışmaya Sakarya Kasaplar Odası da, aynı müdürlüğü hedef alarak katıldı. Oda Başkanı Nihat Kopal, ihbarların bile değerlendirilmediğini, kontrollerin bilerek anında değil de geciktirilerek yapıldığını iddia ederek, daha vahim bir iddiada bulundu, “Bazı ilçelerdeki kesimlerin yüzde 80’i hijyenik ortamda yapılmıyor” dedi.

Kopal’a yanıt, bu ilçelere örnek olarak verdiği Geyve’den geldi. Geyve Esnaf ve Sanatkar Odası mezbaha bulunmadığına, Sakarya’da kesim yapıp tekrar ilçeye dönmenin zorluğuna işaret ederek, mezbaha yapılmasını istedi.

Kimin haklı kimin haksız olduğu çok önemli değil. Bu tartışma ortaya çıkardı ki Sakarya’nın önemli bir bölümü hijyenden yoksun yerlerde, veteriner hekim kontrolü olmadan kesimi yapılan eti tüketiyor. Ve yine gösterdi ki, et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti karıştırılması çok mümkün ve piyasaya rahatlıkla sürülebiliyor.

Bu noktada kenti yönetenlerden şu talep etmeye hakkımız var sanırım: Biz teşhir uygulamalarıyla ne kadar sağlıksız ürün yediğimizi öğrenmek değil, bu sağlıksız ürünlerin piyasaya sürülmesinin engellenmesini istiyoruz. Teşhir yerine yeterli mezbaha yapılmasını, denetimlerin artırılmasını talep ediyoruz.

Tartışmalara ilişkin iki açıklama yapan Sakarya Valiliği’nden ve Büyükşehir Belediyesi’nden beklentimiz budur.

Teleferik Projesi

Kırkpınar’daki teleferik projesine yönelik tepkiler sürüyor. Bu arada inşaat başladı ve şantiye alanında çok sayda ağacın kesildiği belirtiliyor.

Kırkpınarlılar yeni bir hukuk savaşı başlatmanın hazırlığı içinde…

Şantiye kurulan alanın şartlı hibe olduğunu ve bu alanın amacı dışında kullanılmasının mümkün olmadığı dile getiren Kırkpınarlılar, yeni bir hamleyle topraklarını ve yeşili kurtarabilmenin umudunu yaşıyor.

Nasıl sonuçlanacağına ilişkin şimdiden bir şey söylemek mümkün değil.

Bekleyip göreceğiz.

Bu arada şartlı hibe deyince, bu konuda Sakarya’da sorunlu bir daha var.

Hepimizin bildiği gibi Abasıyanık ailesinin, Kültür Merkezi yapılmak üzere hibe ettiği arazi üzerine, çok uzun bir süreç sonrasında ailenin ihtarı üzerine yapılan bina, hasarlığı olduğu gerekçesiyle ve daha iyisini yapmak vaadiyle yıkıldı. Yıkımın üzerinden yaklaşık 5 yıl geçti ama yeni Kültür Merkezi’nden bir haber yok. Bu yönde çalışma yapıldığına dair bir belirti de…

Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda da bir açıklama yapacağını umuyoruz.

Hendek’te geçen hafta açılan olan Sakarya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ilkinden çok daha görkemli geçtiğini sevinerek gördük. İlk üç günde 67 bin kişinin ziyaret ettiği, 80 bin hedefinin çok rahat aşılabileceği belirtildi.

Sakarya tarımına ve hayvancılığa önemli katkılar sağlayan bu fuarın düzenlenmesinde emeği olan tüm kuruluşları kutluyorum.

Bir de bizden bir haber…

Rahatsızlığı nedeniyle uzun süredir sütunu boş kalan Hasan Kurtiç bugünden itibaren tekrar yazmaya başladı. Yine geçirdiği by-pass ameliyatı nedeniyle yazılarına zorunlu ara veren Erol Afşar düzenli yazmaya başladı.

Kendilerine ‘yeniden hoşgeldiniz” diyoruz.

Daha dolu gazetelerde buluşmak umuduyla hoşçakalın…