Herhangi bir ilde veya ilçede turizmin gelişmesi için o yöre halkının da mutlaka bu işin içerisinde olması gerekir . Bu nedenle işletmeciler o bölgede yaşayan gençlerden faydalanmalıdırlar . Gelen müşteriler her geldiklerinde değişik elemanlarla karşılaşmak istemezler . Bunun en güzel takibini işletmeciler yapıyorlardır . İşletmeye daha önce gelmiş misafirler bir daha geldiklerinde iyi hizmet almış oldukları elemanların olduğu bölüme giderler . Çalışanlar için en büyük artı tebessümlü bir yüzdür . Bunun yanı sıra ses tonunu iyi kullanmaktır .

Bazı bölgeler vardır ki, o yörenin insanlarından hiç biri o mekanlarda çalışmamaktadır . Bu nedenle bölge halkı o tip yerlerde kendilerini yabancı gibi hissetmekte ve her hangi olumsuz bir durumda veya müşteri kazanımı konusunda ilgisiz kalmaktadırlar . Bunun yanı sıra il ve ilçe yöneticilerine de büyük görevler düşmektedir . Bu tip yerlere gelecek insanları yönlendirebilecek tabelalar mutlaka bulundurulmalıdır . Gelen misafirler gidecekleri yeri birilerine sormak zorunda kalmayacaklardır . Sordukları kişiden olumsuz bir tavır gördüklerinde rahatsızlık duyacaklardır .

Aynı zamanda o bölgenin emniyet görevlilerine de büyük görevler düşmektedir . Sivil veya resmi olarak oralarda dolaşmaları misafirleri olumlu yönde etkileyecektir . Turizmde yaşadığım en önemli durumlardan biri misafirlerin olumlu yaşadıkları ortamı değil, olumsuz yaşadıkları durumları çevresindeki dostlarıyla daha çok paylaştıklarıdır . Çünkü ülkemiz insanı iyi olan şeyleri pek paylaşmak istemez onun nedeni de hava atıyor onun için anlatıyor diye düşüneceklerindendir .

Bu paylaşımlarıma dikkat edip bu bölgede yaşayan tüm bireylerin sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda ilimiz turizm konusunda önemli mesafe kat edecektir . Tekrar etmek istiyorum ilimizin kıymetini bilelim, bunun sonucunda ekonomik olarak iyi yerlere gelelim. Bu doğanın bize verdiği nimetlerden faydalanalım.