Dört ırk, kanlı savaşlar, bir gezegen ve sonun ne olacağı belli olmayan bir düşmanlık… Dört ırk da aynı şeyi savunuyordu; kendilerinin masum olmasına rağmen haksız yere saldırı altında kalmışlardı. Hatta saldırmakla kalmayıp diğer ırkların müttefik olması sonucu top tüfek üstlerine gelinmiş ve yıkım yapılmıştı. Bunun gibi bir sürü iddia ortayken herkes birbirini suçluyordu. Böylelikle savaşın ilk kıvılcımı yakılmıştı. Savaş o kadar büyüdü ki tüm ırkları kapsayacak şekilde bütün gezegene yayıldı. İlk başlarda bütün ırkların orduları çok kuvvetli ve kalabalık olduğu için zarar ve kayıp daha fazla olmuş, ilerleyen yıllarda profesyonel asker sayılarında azalmalar yaşanmıştı. Bu azalmanın önüne geçemeyen ırklar, belli bir süre sonra tükeneceklerini, nesillerinin yok olacağını, kendilerinden bir şey kalmayacaklarını iddia ederek kendi halklarına karşı saldırgan ve onları savaşa davet eden bir politika uyguladılar. Tabii ki halklar da bu politikalara sessiz kalamadılar ve savaşa katıldılar. Halkların yani sivil olan büyük bir kalabalığın savaşa girmesi hem ölü ve kayıp sayısını arttırdı hem de savaşın daha da uzun sürmesine sebep oldu. Birçok farklı cephe açılmak zorunda kalındı. Savaşın haritası gitgide genişledi. Halkaların savaşması farklı ittifakları da beraberinde getirdi. Bu ittifaklar çok uzun sürmese de savaşın sürekli uzamasını ve güç dengesini değiştirdi. En son kayıtlara bakıldığında ise, hiçbir ırkın birbiriyle ittifakı bulunmuyordu. Hepsi tek başlarına koskoca bir savaşın içindeydiler.

Hesaplamalara göre bu savaş tam yüzyıldan fazla sürdü. Savaş yüzünden bazı ırkların yok olduğu bile söylenmekte, kimi kaynaklara göre yok olan ırkların varoluşuna dair ezelden beri herhangi bir bilgiye rastlanamadığı belirtilmektedir. Bu ırklara ilişkin ise sadece ırklar arasında gezen doğruluğu kesin olmayan ve kimisine göre de sahte sayılan hikâyeler geride kalmıştır.

Yüzyıl süren savaş gezegenin diğer canlılarını da kötü yönde etkilemiştir. Savaş sebebiyle çoğu henüz keşfedilmeyen bir sürü hayvan telef edilmiştir. Savaş bu kadar uzun ve sert olması gezegenin bitki örtüsünü bile değiştirmiştir. Çöl bulunmayan bu gezegen artık kurak ve yeşil bitki örtüsünden uzaktır. Gezegenin ısınması ise bu savaş sayesinde daha da hızlanmış, eskiden yedi mevsimin yaşandığı bu yerde şimdi sadece sıcak ve ılıman bir iklim hüküm sürmektedir.

Irkları, hayvanları, bitki örtüsünü ve bir gezegeni tükeniş noktasına getiren bu büyük savaşın sebebi ise koskoca bir bilinmezlik… Kimse savaşın neden başladığını ve kimin kime neden saldırdığını hala bilmiyor. Acı ama gerçek...