Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıyla diyabetin görülme sıklığının arttığını söyleyen Uz. Dr. Pervin Yıldız, “Yapılan bilimsel çalışmalara göre ve dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 400 milyon kişi diyabet hastası ve her yıl 5 milyon kişi diyabet nedeniyle yaşamını yitiyor. Ülkemizde ise 7 milyonun üzerinde diyabet hastası olduğu tespit edilmiştir.” dedi.

Tip 2 diyabetin sıklığının bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde artmakta olduğunu ve aynı zamanda gelişen ekonomiler için en önemli kronik hastalık yükünü oluşturduğunu belirten Uz. Dr. Pervin Yıldız sözlerine şu şekilde devam etti: “Tip 2 diyabet vakalarının %70’ini sağlıklı kahvaltı, sebze, tam buğday ekmeği, balık, fındık tüketimi ve düzenli egzersiz içeren sağlıklı yaşam tarzı ile önlemek mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir yaşam için yetişkinlerin haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapmasını önermektedir. 5 – 17 yaş arası grup ise kardiyovasküler hastalık, diyabet ve obezitenin önlemesi için günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmalıdır.”

Sağlıklı yaşamak elimizde;

·         Sağlıklı beslenin (beyaz un, şeker ve tuzdan uzak durun)

·         Düzenli egzersiz yapın

·         Ara öğünlerde süt, yoğurt, meyve tercih edin

·         Uzun saatlerde aç kalmayın

·         İdeal kilonuza ulaşın

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 diyabet erişkinlerde görülen diyabet çeşidi olmak ile beraber, pankreas insülin üretir fakat insülin direnci sebebi ile vücut bunu kullanamaz. Tip 2 diyabet tip 1 diyabetten çok daha yaygındır. Tip 1 diyabette ise vücut hiç insülin üretmez. Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık %90’ında Tip 2 diyabet vardır. Tip 1 diyabet genellikle 40 yaşından önce, sıklıkla ergenlik çağında gelişirken, Tip 2 diyabet ise genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıkar.

Tip 2 diyabetin diğer belirtilerini de şu şekilde sıralayabiliriz:

Ağız kuruluğu
Yorgunluk
Vücuttaki yaraların geç iyileşmesi
Kuru ve kaşıntılı cilt
Sık geçirilen enfeksiyonlar
Bulanık görme
Cinsel sorunlar
Ellerde, ayaklarda veya ağız çevresinde uyuşma, karıncalanma
 

Kendisinde bu belirtilerin olduğunu fark eden bireylerin, zaman kaybetmeden bir hekime müracaat etmesi ve hekim kontrolünde hastalığın tanı, tedavi ve takibinin yapılması gerekmektedir.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nün anlamı;

Diyabet için hayati önem taşıyan “insülin hormonu” Frederick Banding tarafından 1921 yılında keşfedildi. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diyabet Federasyonu’nun öncülüğünde Frederick Banding’in doğum günü olan 14 Kasım günü her yıl tüm dünyada “Diyabet Günü” olarak kutlanmaktadır.

Editör: TE Bilişim