05 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunda yapılan değişiklikle firmaların ihalelere katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunmalarına imkan tanınmıştır. Bu sayede kamu ihalelerinde teminat mektubu olarak Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin de verilmesine imkan sağlanmıştır.

Firmalar açısından kredi limitlerinin kullanımı önem kazandığı için Kefalet Sigortası  ve ona bağlı Kefalet Senetleri özel sektörün teminat ihtiyacının karşılanmasında yeni ve ek bir kapasite oluşturmuştur. Bu şekilde, bankalarca hali hazırda teminat ihtiyacı için kullandırılan kredi limitlerinin reel sektör tarafından başka alanlarda kullanımının önü açılmış ve teminat ihtiyaçlarının karşılanması için alternatif ürün sağlanmıştır.

Kefalet Senedi Nasıl Alınır?

Teminat senedi almak isteyen şirketler, Kefalet Senedi düzenlemeye yetkili Sigorta Acentelerine   Kefalet Sigortası başvurusunu yapabilir. Kefalet sigortası yaptıracak olan şirket, gerekli bilgiler ile birlikte hesap özetleri, bilanço vb. olmak üzere şirketine ait finansal dokümanları ilgili sigorta acentesine iletip başvurusunu yapabilir.

Finansal incelemelerden sonra Sigorta Şirketleri varsa taleplerini ileterek gerekli sözleşme ve poliçeleri düzenler. Sigorta Şirketleri talebi onayladıktan sonra, lehdara verilmek üzere bir kefalet senedi düzenler. Kefalet sigortası yaptıran şirket yükümlülüklerini yerine getirmezse, lehdarın talebi üzerine Sigorta Şirketi devreye girer. Müşterisi adına gerekli ödemeyi yapar. Eğer ödediği tutarı müşterisinden tahsil edemezse, hukuki yollardan rücu işlemini başlatabilir.

Bu sigorta sözleşmesi ile sigortacı, borçlunun poliçede tanımlanan borç yükümlülüğünü yerine getirememesi rizikosuna karşı, borçluya kefil olarak poliçede belirtilen lehdara teminat sağlar. Sigortacı bu sigorta sözleşmesi çerçevesinde üstlendiği yükümlülük uyarınca ilgili lehdar veya lehdarlara ödeme yapar.

Sigortacı, lehdara karşı borçluya doğrudan kefalet yoluyla kendisi kefil olabileceği gibi, dolaylı kefalet yoluyla banka, kredi garanti kuruluşları veya diğer finans kuruluşlarının borçlunun yükümlülüğü için lehdara karşı kefil olmalarına bağlı olarak teminat sağlayabilir.

Özellikle Kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyaçlarını karşılayabilmek, bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarına alternatif yaratmak, bu şekilde kredi limitlerinin başka alanlarda kullanılmasını sağlamak üzere reel sektörün elini rahatlatmak adına özel sektöre önemli bir enstrüman kazandırılmıştır.

Türkiye’de son dönemde firmalar ihalelere katılırken teminat mektubu yerine Kefalet Sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunabiliyorlar.

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ. [email protected]