Uzun bir kışın ardından tatil planları yapılmaya başlandı. Çoğu kişi için tatil diyete de kısa bir ara vermek anlamına geliyor. Fakat kilo verme sürecindeyseniz ve sürece yeni başlamışsanız tatilde de beslenmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Tabi ki normal yaşantınızdaki gibi eksiksiz diyet yapmanız zor ama tatil sürecini en iyi şekilde değerlendirmeniz önemli.

Tatilde açık büfesi olan bir yere gidiyorsanız özellikle tatlı kısmı sizi cezbedecektir. Burada yapmanız gereken her öğün protein içeriği yüksek olan besinlere öncelik vermeniz. Açık büfe sunan yerlerde ideal tabak modelini oluşturmak çok daha kolay aslında. Tabağınızın yarısı salatadan oluşsun. Yanında protein içeren bir öğün ve az miktarda karbonhidrat alarak her besin seçeneğini tüketmiş olursunuz.

Açık büfe olmayan yerlerde ise sabah ve akşam öğünlerinde protein ve sebze içeren öğünler; öğle yemeğinde ise peynirli salata veya meyve gibi hafif seçenekleri tercih edin.

Dondurma, mısır, gözleme, kumpir gibi yiyecekler yaz tatillerinin vazgeçilmezidir. Mısır ve dondurma diğerlerine göre kalorisi daha düşük besinler. Ara öğünlerinizde meyve yerine 2 top dondurma veya 1 küçük mısır tüketebilirsiniz. Fakat bu yiyecekler hızlı sindirildiği için ve kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için 2 saat sonra acıkabilirsiniz. Bu nedenle yanında kahve ve maden suyu tüketmeniz daha uzun süre tok kalmanıza destek olacaktır.

Su tüketimi yine tatilde en çok atlanan faktörlerden birisi. Özellikle deniz tatilinde su kaybı çok olur. Bu nedenle yeterli su tüketimi önemli. Normal zamanlarda ideal su tüketimi 2-3 litre arasında değişir. Fakat siz bu tüketime ek olarak su içmeli veya kafeinsiz içecekleri tüketmelisiniz.

Alkol tüketmeyi seviyorsanız ve tatilde de tüketeceksiniz gün içerisinde sıvı alımına ve harekete dikkat edin. Alkol aldığınız öğünde fazla miktarda karbonhidrat tüketmemeye özen gösterin. Öğünleriniz sebze ağırlıklı olsun. Alkol sonrasındaki günlerde bol miktarda su için.

Tatiller dinlenmenin yanında egzersizi en kolay yapabileceğiniz dönem. Uzun yürüyüşler, denizde uzun süre zaman geçirmeniz gün içinde harcadığınız kaloriyi arttıracak ve tatilde kilo vermenize destek olacaktır.

Hayatımızı yeni normallere göre düzenliyoruz. Ve bu süreçte sağlıklı yaşam her zamankinden çok daha önemli. Tatillerde, normal yaşantımızda nasıl temizlik ve hijyen için önlem alıyorsak sağlıklı beslenmeyi de hayatımızın her anına adapte etmeliyiz.

Herkese sağlıklı günler dilerim…