Değerli sayfa okurlarım,

Bu yazımızda TARSİM yani devlet destekli tarım sigortalarından bahsedeceğim. TARSİM tarımsal üretim yaparken çiftçilerin karşılaşacakları olası risk ve hasarlara karşı tarladaki ürünü, hayvan ve emeklerini güvenceye alan bir sigorta türüdür. Devlet tarım ve hayvancılığı desteklediği için bu alanda kesilen poliçelerin primlerini kısmen karşılamaktadır. TARSİM çiftçilik ve hayvancılık yapan üreticilerin, afetler sebebiyle oluşabilecek zararlarının karşılanması ile üretimlerinde devamlılığı sağlar. Düzenli gelire sahip olan ve ürünlerinde zarara karşı güvencesi olan tarım üreticileri böylece iş koşullarında iyileştirme, geliştirme ve modernleşme için daha kolay yatırım yapabilirler. Afetlere maruz kalma riski her an var olduğu için TARSİM, bu tip zararların yükünü hafifletici bir çözümdür.

TARSİM Neleri Kapsar? TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınır. Dolu, fırtına, don, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamındadır. Ayrıca kuru tarım ürünlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılır. İsteğe bağlı ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riskine bağlı ürün veriminde azalma, hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi yapılabilir.

TARSİM Tarım Sigortasından Nasıl Yararlanılır?  İlk olarak, TC Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine, üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılması gerekir. Tarım sigortaları prim desteğinden yararlanabilmek için bu kayıtların ürün bazında yıllık olarak güncel tutulması zorunludur. Üretim türüne göre sistem üzerinde ayrılan ilgili bölüme kayıt yaptırılır. Bu bölümler aşağıdaki gibidir.

Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ,   Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS) ,   Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS) ,  Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ,  Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılır.

Kısa kısa diğer notlarım da şöyle : Tarsim poliçeleri, yetkili sigorta acenteleri tarafından yapılır. Poliçenin tahmini primi www.tarsim.gov.tr internet sitesinden hesaplanabilir. Sigorta primleri % 15 -25 gibi oranlarda peşin kalan kısım ise poliçe vadesinde taksitler halinde ödenebilir.  Bitkisel ürün sigortası yaptırmak için ilçe bazında belirlenen tarihlere uymak gerekir. Belirlenen tarihler arasında poliçe başlatılabilir. Aynı tarlada farklı ürünler varsa, kayıt sistemine girmiş ürünlere ayrı poliçe düzenlenir. Hayvancılık poliçelerinde hasar oluştuktan sonra 24 saat içinde TARSİM çağrı merkezine  ihbar yapılması gerekmektedir. Bitkisel Ürün Sigortası hasarları, hasat tarihinden sonra, Hayvancılık sigortası hasarları ise dosya kapandıktan sonra 30 gün içinde ödenir. Hasar ödemeleri Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır. Erken dönemde hasar oluşan bitkisel ürün sigortalarında yeniden ekim-dikim kararı alınabilir, primler tekrar hesaplanır. Sera poliçelerinde teminat süresi poliçede yer alan son hasat tarihine kadardır. Ürün değişimi yapılırsa TARSİM Gen. Md ‘ne başvurulmalıdır.

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.

 [email protected]