Gayrimenkul piyasasında "hukuki güvenlik" dönemini başlatacak olan yeni düzenleme için düğmeye basıldı. İstanbul 2 No’lu Barosu tarafından düzenlenen iftar programında konuşan Adalet Bakanı Akın Gürlek, hazırlıkları süren 12. Yargı Paketi kapsamında tapu işlemlerinde köklü bir değişikliğe gidileceğini açıkladı.
"Talimatı Verdim, 12. Pakette Yer Alacak"
Bakan Gürlek, savunma makamının güçlendirilmesi ve hukuki işlemlerin daha güvenli bir zeminde yürütülmesi amacıyla bu kararın alındığını belirtti. Avukatlara yönelik müjdeyi şu sözlerle dile getirdi:
"Meclisimiz de aynı yönde irade gösterirse, tapuda belirli miktarı geçen işlemlerde avukatla temsil zorunluluğu getirmeyi düşünüyoruz. Bu hem işlemlerin hukuki güvenliğe kavuşması hem de avukatlarımıza katkı sağlanması açısından kritik bir adım. Mevzuat Genel Müdürlüğümüze gerekli talimatları verdim."
Düzenlemenin Kapsamı ve Hedefleri
Henüz netleşmeyen "alt limit" miktarının, 12. Yargı Paketi’nin Meclis görüşmeleri sırasında belirlenmesi bekleniyor. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte şu sonuçlar hedefleniyor:
-
Hukuki Güvenlik: Özellikle yüksek meblağlı satışlarda yaşanan dolandırıcılık ve usulsüzlüklerin önüne geçilmesi.
-
Hak Kayıplarının Önlenmesi: Satış sözleşmelerinin ve devir süreçlerinin profesyonel hukukçular denetiminde yapılarak tarafların korunması.
-
Yargı Reformu Stratejisi: Savunma makamının (avukatların) iş süreçlerindeki rolünün artırılması.
Gelecek Ay Meclis Gündeminde
Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde bir milyonun üzerinde taşınmaz satışı gerçekleştirilirken, bu yeni uygulamanın piyasaya nasıl bir dinamizm katacağı merak konusu. 12. Yargı Paketi'nin önümüzdeki ay Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması ve yasalaşması planlanıyor.





