Tank palet fabrikasının 25 yıllığını kiraya verilmesi olağandışı bir uygulama. Her ne kadar, kiralama dense de resmi Gazete’de kiralama değil, “özelleştirilme kapsamına alınması” şeklinde ilan edildi.

İnsanın aklına şu sorular geliyor:

> İhale ne zaman yapıldı?

> İhaleye kimler katıldı?

> İhale kimde kaldı?

> Bu kiralama karşılığında, devlet ne kazandı?

> Çalışan işçilerin durumu ne olacak?

> Kiralama yapıldığı söylenen fabrikanın, binaları ve makine parkı 25 yıl sonra devlete iade edilirken, teknolojisi eskimiş kullanılamaz hale gelmiş olmayacak mı?

***

Tank Palet Fabrikası’nda üretilen fırtına obüsleri, Samsung’dan alınan know-how (ve lisansı) ile 20 yıldır üzerinde çalışılan araçlardır. Tank palet fabrikasındaki ARGE birimi ile bu araçlar geliştirilmiş, orijinalinden çok daha ileri teknolojiye sahip olarak sınıfında dünyada söz sahibi olmuş araçlardır. Ayrıca, tanklar için üretilen gece görüş dürbünleri ileri teknoloji ürünü olup, kendini kanıtlamıştır.

Biz sadece, fabrika binasını ve makine parkını kiraya vermiyoruz. Fabrika ile birlikte, bu ileri teknoloji ürünlerin ve 20 yıllık bilgi birikiminin devrini de yapmış oluyoruz. Tek alıcısı TSK olan bu araçları devlet kendine ait tank palet fabrikasında üretir iken, özelleştirmeden sonra bu araçları özel sektörden satın alır hale gelmeyecek mi? Bu araçları hangi fiyattan satın alacağız? Bu milli olan teknoloji ve bilgi birikimini %50’si Katarlılara ait olan bir şirkete vermeyecek miyiz? Bu teknolojinin yurt dışına çıkarılmasına nasıl engel olacağız?

***

Merak ettiğim konulardan birisi de, bu Katarlılar denilen kişiler kim? Bu bir şirket mi? Yada arkasında bir grup mu var? Milli olan ve kurulmasında vatandaşın kendi arasından para toplayarak kurduğu bu fabrika, kime devrediliyor? Bunu bilmeye hakkımız yok mu?

Olaya sadece işçi özlük hakları olarak bakamayız. Tabii ki çalışanların özlük hakları çok önemli. Onlar korunmalıdır ve çalışanlar mağdur edilmemelidir. Bence bu konu, kiralamanın bütününde bir ayrıntı. Asıl olan, bilginin ve teknolojinin korunmasıdır. Bence olayı çalışanlar boyutuna getirip işin bilgi ve teknoloji transferi boyutu gözden kaçırılıyor.