Cumhurbaşkanlığı seçimi normal tarihi 18 Haziran 2023.Daha erken bir tarihe alınmazsa bu tarihte yapılacak seçim için bu günden TAHT OYUNLARI başladı. İktidarın adayı, yaşadığı sürece belli, RECEP TAYYİP ERDOĞAN. Eğer karşısına daha önce olduğu gibi saçma sapan bir aday çıkarılırsa kazanacağı da kesin. Ciddi bir aday çıkarsa kaybedeceği de kesin. Bu nedenle adayın kim olacağı, muhalefeti olduğu kadar iktidarı da ilgilendiriyor.

İşte burada iktidar partisi de bu oyuna katılıyor. Muhalefet liderlerini veya kolay lokma gördükleri muhtemel adayları, aday olmaları için tahrik ve teşvik ediyorlar. Yandaş ve yalaka basın mensupları kolları sıvadı. Sosyal medya üzerinden de çalışmalar başladı. Ciddi gördükleri adayları karalamak ve yıpratmak için faaliyete geçtiler.

Bütün bunların sebepleri 19 yıl iktidar olmanın yıpranmışlığı ile izah edilemez. İktidarı kaybetmek korkusu, daha çok iktidarın nimetlerini kaybetmek korkusu sebepsiz değil. Ekonominin geldiği noktadan tutun, Dış Politikada ’ki başarısızlıklar, yolsuzluk söylentileri, parti içi başkaldırılar, liderin yorgunluğu, toplumda geleceğe dönük endişeler oluşturmakta, bu durum meydanlara ve kamuoyu araştırmalarına yansımaktadır. Toplum, içinde bulunduğumuz olumsuzlukların sebepleri ile değil, sonuçları ile ilgileniyor. Bu durumu gören iktidar umudunu muhalefetin yapacağı stratejik hatalara bağlamış durumda.

Gerek KEMAL KILIÇDAROĞLU’nun, gerekse MERAL AKŞENER’in son günlerdeki bu konuda verdikleri demeçler, iktidarın ümitlerini kıracak nitelik de. Bütün tahriklere rağmen ikisinin de aday olmayacağı anlaşılıyor. Bence doğru olanda budur. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları için de aynı şey söz konusu. İktidar, seçimle alamadıkları bu yerleri, Başkanların aday olmalarını sağlayıp, meclislerdeki üstünlükleri ile ele geçirmeye çalışacaktır. Başkanların da bu oyunu bozmaları gerekir. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına giden yol olmamalıdır. Belediye Başkanları gerçekte bu Ülkeyi seviyorlarsa, bulundukları makamda başarılı olmaya odaklanmalıdırlar.

Taht Oyunun da muhalefetin başarılı olması için yapacağı şey çok karmaşık değil. Aday seçiminde toplumun beklentilerini karşılayacak, güvenilir bir isim bulmaları yeterlidir. Bu adayın profili bellidir. Aday öncelikle ADİL olmalı, topluma bu güne kadar YALAN SÖYLEMEMİŞ olmalı, KAMU MALINDA GÖZÜ OLMAMIŞ olmalı. EKONOMİYİ bilmeli, DEVLETİ tanımalı, EĞİTİM ve KÜLTÜRÜ yeterli olmalı. SANAT ve EDEBİYAT DÜNYASI ile BARIŞIK olmalı. DIŞ POLİTİKADAN, ULUSLARASI İLİŞKİLERDEN anlamalı. YABANCI DİL bilmeli. ETNİK ve MEZHEP AYRIMCILIĞI yapmamalı .Halkın meselelerini, Halkın anlayacağı temiz bir dille anlatmalı, yani HALK ADAMI olmalı. SAĞCININ DA, SOLCUNUN DA GÜVENEİLECEĞİ BİR İSİM OLMALI, MİLLİ OLMALI, YERLİ OLMALI. Bu özellikler çok demeyin, içinde bulunduğumuz karanlıktan çıkmamız için az bile gelebilir. Ayrıca bu özelliklere sahip bir çok insanımız var. Yeter ’ki karar verecek olanlar şahsi endişelerini bir kenara bırakıp, doğru seçim yapsınlar.

Önümüzde ’ki günler hepimiz için çok önemli. Bu Ülkenin geleceğini belirleyeceğiz. Çocuklarımızın, torunlarımızın nasıl bir ülkede yaşayacağına karar vereceğiz. Daha önemlisi KİM OLDUĞUMUZA karar vereceğiz .Gelin bu günden bu oyuna hep berber katılalım, geleceğimizi biz belirleyelim, bütün oyunları bozalım, KİM OLDUĞUMUZU BÜTÜN DÜNYAYA BİR KERE DAHA HATIRLATALIM!

Sağlıklı günler dileğiyle…