Bir süre önce, Büyükşehir Belediyesi’nin Adapazarı Garı’nı taşımayı öngören projesinden söz edip, oldubittiye getirilmemesi için konunun enine boyuna tartışılmasının yararlı olacağını belirtmiştim.

Tesadüf, iki gün sonra isteğime paralel olarak konu gündeme geldi ve bizim gazete dışında tamamı, insanları cezbeden fotoğraflarla projeyi tanıttılar. (Bu arada, tümünde noktasından virgülüne aynı haberin bize niye servis edilmediğini de henüz çözemedim!)

Ne var ki, Büyükşehir’de her başkan değiştiğinde gündeme gelen bu konuya ilişkin laf edenlerin sayısı çok düşük kaldı. Türk İş İl Temsilcisi ve Demir yol-İş Sendikası Şube Başkanı Cemal Yaman ile SASTOP’un açıklamalarını hatırlıyorum. Her ikisinde de proje eleştiriliyordu. Belki araya depremler girdiği, gündem değiştiği için lehte ve aleyhte başka bir yazı okumadım.

Bu suskunluk, Büyükşehir Belediyesi’nce ‘İstemeyenler oldu ama proje genel kabul gördü” diye yorumlanırsa hiç kimse şaşırmasın... Yani, bir süre sonra trene binmek için yürüyen yollarda* yolculuk yapabiliriz. 
*Projede Adapazarı Garı ile istasyonun taşınacağı Donatımpark arasında ulaşımın yürüyen yollarla sağlanması planlanıyor.

Deprem önlemleri ne durumda?

Sırasıyla Akhisar, Ankara ve Elazığ depremlerinin ardından Türkiye’nin ana gündemi doğal olarak deprem oldu. Yapılan açıklamalarda özellikle Adapazarı’nın risk altında olduğunun söylenmesi bizde ayrı bir tedirginlik yarattı. Bu tedirginliğin işaretini, yıllardır yok denilen hasarlı okullar için aniden verilen yıkım kararında gördük. Ancak risk altındaki yapıların son durumu, alınacak önlemler ve acil toplanma alanlarıyla ilgili yapılan bir açıklamaya da rastlamadık.

Son günlerde bir açıklama oldu, o da dönüşümden vazgeçildiğine ilişkindi. Erenler Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, yurttaşları ikna edemedikleri için rezerv alanlardaki* kentsel dönüşümden çekildiklerini açıkladı. Bu bölgelerde yaşayan insanların kuşkularını giderecek, taleplerini karşılayacak bir proje hazırlamak yerine, bu işi yurttaşlara bırakıldığını belirtti. Riskli alanlardaki dönüşüme ilişkin ise bilgi vermedi. Diğer belediyelerden bu konuda henüz bir açıklama gelmedi. Seçim öncesinde gazeteleri ziyaret ettiklerinde ve seçim çalışmalarında bu konu üzerinde hazırlıkları olduğunu ifade eden belediye başkanları, belli ki bu konuda bir ilerleme kaydedemedikleri için insanları rahatlatacak bir şey söyleyemiyorlar. Acil toplanma alanlarını kısa bir süre önce yazdım, birkaç spor tesisi ve çocuk bahçesi ve park alanlarından ibaret. Belediyeler ve AFAD işaretlemese de, gidecek başka yer olmadığı için insanların kendiliğinden gideceği yerler. Toplanma alanları, deprem sonrası ihtiyaç duyulacak ekipmanların, acil ihtiyaçları karşılayacak malzemelerin hazır tutulduğu yer haline mutlaka getirilmelidir.* Kentsel Dönüşümün Riskli Rezerv Alan olarak iki bölümde uygulandığı belirtildi.