Bu sene düzenlenen sürdürülebilir gıda konferansından atıksız beslenme, tarımın önemi gibi hepimizi ilgilendiren konular görüşüldü.

Son dönemlerde ülkemizde tarımla uğraşan kişi sayısı hızla azalmakta. Bu da gelecek nesillerin ve bizim geleceğimizi tehdit ediyor. 1.temel ihtiyacımız olan beslenmeye herkesin eşit şartlarda ulaşması ve bu durumun sürdürülebilmesi önemli. Bu nedenle bireysel ve toplum olarak tarıma her zamankinden daha fazla önem vermemiz gereken bir dönemdeyiz.

Tarım dışında hayvancılıkta sürdürülebilir yaşamın olmazsa olmazlarından. Evet artık vegan ve vejetaryen beslenme eskiye göre daha çok tercih edilen bir beslenme modeli. Fakat kabul etmeliyiz ki bu oran toplumun çok az bir kısmını oluşturuyor ve kimseyi bu beslenme modeline zorlamak gibi bir durum olamaz. Ama hayvansal kaynakların üretiminin su, oksijen ve karbon salınımı konusunda negatif etkileri de bilinen bir gerçek. Bu nedenle doğru hayvancılık teknikleriyle, daha az hayvansal gıda tüketerek sürdürülebilir beslenmeye destek olabiliriz.

Evlerde israfın en fazla olduğu yerler maalesef mutfak. Son zamanlarda evde kompost yöntemiyle sebze ve meyvelerin atık kabukları geri dönüştürülebilir. Tüketilmeyen fazla yemeklerin sokak hayvanları ile paylaşılması, aile bireylerinin sayısına göre yemek yapılması mutfaktaki atık miktarını azaltacaktır.

Dünya artık farklı bir düzene doğru gidiyor ve bizde bu düzene destek olmalıyız. Etsiz pazartesi akımı, daha az hayvansal gıda tüketmek, sebze ve meyvelerden atıksız faydalanmak, ilaçsız tarım gibi uygulamalı biz de uygulamaya başlamalıyız.

Türkiye eski dönelerde su zengini i bir ülke iken artık su fakiri bir ülkeyiz. Bunu sadece yer üstü suları olarak düşünmeyin. Yer altı sularının azalması, suların kirletilmesi de bizi su fakiri bir ülke haline getiriyor. Sürdürülebilir bir beslenme için evlerde suların dikkatli kullanılması önemli.

Sürdürülebilir yaşam için sadece evdeki yaşam değil dışarıdaki beslenme modeli de önemli.

Açık büfe kahvaltılar, fazla yemeğin çöpe atıldığı işletmeler, atıklarını doğru bir şekilde doğaya atmayan fabrikalar gibi pek çok faktör yine biz ve dünyamıza zarar vermekte.

Bu nedenle sürdürülebilir beslenme için daha fazla bitkisel besin tüketme, doğru tarım ve hayvancılık uygulamaları, atıkları doğru sistemle uzaklaştırma, suların korunması gibi faktörlere dikkat etmeliyiz.

Sürdürülebilir yaşamı dünyamıza borçluyuz.

Sağlıklı günler dilerim…