Son dönemde ülkemizde ve dünyada yaşanan yangınlar ve sel felaketleri iklim krizini bir kez daha bize hatırlattı. Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artıyor. Fakat dünyanın kaynakları kısıtlı. Şehirleşmenin artması, yanlış tarım uygulamaları, tarım arazilerinin azalması nedeniyle ihtiyacı karşılamak için farklı sulama ve tarım yöntemlerinin geliştirilmesi şart.

Peki biz bireysel olarak iklim krizini önlemek ve sürdürülebilir beslenme için neler yapmalıyız?

Son dönemlerde vejetaryen ve vegan beslenme tercih edilen bir beslenme şekli olmaya başladı. Çoğu birey önceki dönemlerde bunu hayvan sevgisi ve sağlıklı yaşam için yaparken artık iklim krizi ile mücadele için de bu beslenme şeklini tercih eden kişiler mevcut. Son dönemlerde tüm dünyada hayvansal besinleri azaltıp bitkisel besinlerin daha çok tercih edilmesi öneriliyor. Hayvansal kaynakların üretimi sırasında kullanılan su, salınan karbon gazı bitkisel besinlerden çok daha fazla. Bu nedenle hayvansal besinlerin tüketimini haftada 2-3 gün ile sınırlandırmak karbon salınımın azaltılması için faydalı olacaktır.

Pek çoğumuz haftalık alışverişimiz sırasında plansızca davranıp marketten çoğu zaman ihtiyacımızı olmayan pek çok şeyi alıyoruz. Bu besinlerin büyük bir kısmı da tüketilmeyip israf ediliyor. Bu durum için size tavsiyem haftalık yemek planınızı yapıp ona göre alışverişinizi yapmanız yönünde olur. Böylece ihtiyacınız kadar besini almış ve tüketmiş olursunuz.

Gıda israfının en çok olduğu yer mutfak. Planlı alışveriş dışında evdeki kişi sayısına göre yemek pişirilmesi, meyve ve sebzelerin kabuklarıyla tüketiminin yaygınlaşması israfın büyük bir kısmını engelleyecektir. Ayrıca bitkisel protein kaynağı olan baklagillerin tüketimine ağırlık verilmesi, hayvansal kaynakların azaltılması yine tercih edilebilecek seçeneklerden.

Evdeki gıda israfını önlemek kadar ev dışında da gıda israfının önüne geçilmesi gerekiyor. Açık büfe restoranların tercih edilmemesi, tüketilemeyecek ekmeklerin parçalanmaması, tüketilemeyecek garnitürlerin istenmemesi, plastik pipet kullanılmaması, kağıt bardakların kullanılmaması yine gıda israfını ve iklim krizini önlemede bireysel olarak bize yardımcı olacak seçenekler.

Sürdürülebilir yaşamda besinlerin dışında en çok israf ettiğimiz şeylerden birisi de su. Ülke olarak su zengini bir ülkeyken şu anda su fakiri bir ülke olma yolunda ilerliyoruz. Yer altı sularının kirletilmesi, plansız kentleşme, yağmurların sene içerisinde mevsim normallerinin dışında yağması gibi pek çok faktör su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Ev içerisinde duş alırken, bulaşıkları yıkarken, bulaşık ve çamaşır makinasını doldurmadan çalıştırmak hepsi su israfına neden olan durumlar. Bu nedenle ev ortamında suyu az kullanmak önemli. bulaşıkları makinada yıkamak, suyun altına tutarak kirini almak yerine peçete ile almak, makinaları doldurmadan çalıştırmamak, sebze-meyveleri önce karbonatlı suda bekletip daha sonra kısık olarak açılmış suda yıkamak su israfını önleyecek faktörlerden.

Yaşamın her alanında sürdürülebilirlik önemli… Çocuklarımıza yaşanabilir bir çevre bırakmak için hepimiz buna dikkat etmeliyiz ve israfı önlemeye önce kendi evimizden başlamalıyız.

Sağlıklı günler dilerim…