Söz Yaşlıca’da

Nazım Aktürk’e açıklamalarda bulunan, iş yerindeki odası, Serdivan tepesindeki malikanesinin tel örgüleri bile Yeşil Siyah renklerle bütünleşmiş olan Yeşil Siyah Sakaryaspor sevdalısı Vedat Yaşlıcan’ın gelecek adına ortaya koyduğu görüşleri ana başlıklar halinde sizlerle buluşturuyoruz. 

Sakaryaspor nereye koşuyor?

Sakaryaspor bu şehrin marka değeri yüksek futboldaki Yeşil Siyah heyecan halkası. 1965 de yola çıkan bu futbol treninde çok başkanlar geldi geçti. Herkes karınca kararınca bu sürece imza attı. Sakaryaspor bu gün yine sancılı bir süreç yaşıyor. Ligin ilk yarısı bitti. Yaklaşık 20 milyon TL harcandı. Önemli bir kadro kurulsa da,  bu kadro Eyüp’ün bayağı uzağında kaldı. Şimdilerde TFF dosyalarıyla boğuşan, paraya eli sıkışan yönetim bu işin içinden nasıl çıkacak? Diyelim ki çıktı, Sakaryaspor bu yönetimsel anlayışla, her yıl yeni teknik adam, yeni oyuncu grubuyla kurulan kadrolarla ne kadar başarılı olur? Bu izlenen yol Sakaryaspor için uygun bir yol mu? Bu sıraladığımız soruları 2012-2013 sezonunda Sakaryaspor’da başkanlık onuru yaşayan, Yeşil Siyah sevdalısı Başkanlardan olan Vedat Yaşlıca yanıtladı. İşte hazırladığımız sorular ve işte Vedat Başkanın önümüze koyduğu Yeşil Siyah çıkış bilgileri. 

Sakaryaspor bugünkü yönetimsel anlayışla nereye kadar koşar?

Sakaryaspor son yıllarda her sezon başı önemli paralar harcayarak genelde büyük ölçüde sil baştan yeni kadrolar kuruyor. Buraya kadar gelen yönetimler bu yolu denemekten yorulmadılar. Olmayan paraları harcayarak bir yere varamazsınız. Böyle bir yönetimsel anlayışla ileriye değil, her yıl daha da geriye gidersiniz. 

Bugünkü sıkıntıların taşları size göre ne zaman döşendi?

Bu güne kadar izlenen yolda ana hedef TFF 1. Lig’e çıkmak. Bunun içinde taraftar zorlamalarının olduğu da bir gerçek. TFF 1. Lig’e çıkarak Sakaryaspor’un içinde bulunduğu mali çıkmazdan da kurtulacağı düşünülüyor. Ancak bu bugüne kadar taşınan yönetimsel düşünce ile bunun hayata geçmesi çok zor. Sakaryaspor eğer bu gün transferde, ileriye koşmak, Yeşil Siyahlı ekibin futbol ayaklarını TFF 1. Lig’e taşıması yolunda izlediği yanlış yolun hikayesini geçmiş beş yılın içinde görmek mümkün. Sakaryaspor bugün bu beş yılda izlenen yanlış yönetimsel hamlelerin sıkıntısını yaşıyor. 

Sakaryaspor bu süreçten nasıl kurtulur?

Sakaryaspor bu günkü anlayışla, her sene sil baştan yapılan transferlerle geleceğini sağlam zemin üstüne oturtamaz. Bu günkü şartlarda Belediye yönetimi bu işin anahtar çıkış formülü. Ama Belediye destekli oluşturulan bütçe, transfer düşüncesinin içi iyi dolmalı. Yönetimler transferlere bu ligin üstünde paralar vermemeli. Bu harcama şekli Sakaryaspor’u daha da fazla çıkmaza iter. Sakaryaspor’un yarınları için futbol taşları en az üç yıla yayılmalı. Yeni düşünce Rüstemeler’e taşınırken önce transferde geleceğe yönelik isimler kadroya kazandırılmalı. Bu kadro 300-400 en fazla birkaç istisna ile 500 bin TL’lik oyunculardan oluşmalı. Bu düşünce daha sonra 18-22 yaş arası gençlerle beslenmeli. Bu gençler illa bizim alt yapıdan olsun demiyorum. Bu konuda Türkiye geneli taranmalı. Bu konuda son sözlerim, Sakaryaspor’un geleceği düşünülüyorsa eğer  üç yıllık projeye sabredilmeli. 

Scout ekibi şart değil 

Sakaryaspor’un yarınlarına güç verecek olan yeni Yeşil Siyah genç oyuncu taraması yapılırken bana göre, menajerlere paralı Scout ekiplerine de gerek bile yok. Bunun için bu şehrin profesyonel lig maçlarına giden hakemlerimizden, dışarıda görev yapan antrenörlerimizden, dışarıda oynayan oyuncularımızdan yardım alınabilir. 

Bundan böyle her yönetim kendi sürecinden sorumlu olacakmış

Vedat Başkana MHP Milletvekili, Türkiye’de üç büyüklerin formasını da giyen futbolcu Saffet Sancaklı’nın Meclis kürsüsüne taşıdığı, profesyonel takımlarda yönetimlerin kendi dönemlerine ait borçları ödemeli şeklinde ortaya attığı kanun teklifi kanunlaşmış. Yani bundan böyle yönetimler kendi süreçlerindeki borçları ödeme zorunluluğuna tabi olacaklar. Bu konuda Vedat Yaşlıca Başkan şunları söyledi. Belki ilk başlarda yönetici bulmakta zorlanırız ama gelecekte su akar, gün gelir yönünü bulur. Bu kanunlaşan son yasa yaşama merhaba dediği anda, bundan böyle olmayan paralar harcayarak, benden sonrası tufan diyen yönetim modelleri devrede olmayacak. Deme her yönetim bütçesine göre, cebindekine göre hareket etmek zorunda kalacak. Sakaryaspor’un bu günkü koşullarda istikbali burada yatıyor.  

Röportaj: Nazım Aktürk

Editör: TE Bilişim