1987-88 sezonu Sakaryaspor tarihinin en özel yıllarından biridir. Teknik direktör Necdet Niş yönetimindeki Sakaryaspor, tarihinde ilk kez Türkiye Kupasını mazisine götürür. Fenerbahçeyi, Beşiktaş’ı Zonguldakspor’u ve Samsunspor’u saf dışı bırakan yeşil siyahlılar hiç unutulmayacak büyük bir başarı elde ederek aynı sezonun sonunda Avrupa Kupalarında mücadele verir.

Bugün ikinci ligde Velimeşe gibi takımlarla oynamak zorunda kalan bu camia geçmişte Almanya’nın en köklü kulüplerinden Eintracht Frankfurt gibi takımlarla karşı karşıya geliyordu.

Kadrosunda Engin İpekoğlu, Turhan Sofuoğlu, Oğuz Çetin, Aykut Kocaman, Blerim, Rahim Zafer, Tuna, Serdar, Özcan gibi isimlerin yer aldığı yönetimin başkanlığını ise Aydın Zengin yapıyordu. Sakaryaspor’da büyük başarılara imza atan Aydın Zengin ile Sakaryaspor’un dününü, bugününü ve yarınını konuştuk. Zengin, önümüzdeki kongre sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

- Sakaryaspor camiasında özel bir yeriniz var. Sizin zamanınızda bu takım Türkiye kupasını kazandı. Gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Bugün Sakaryaspor’a yakışmayacak bir konumdayız. Daha kötüsü üç gün beş gün değil 30 yıldan bu yana neredeyse Sakaryaspor’a hiç yakışmayacak bir yerde çırpınıp duruyoruz. Öncelikle bunu kabul etmek durumundayız. Bu gerçeği yok saymanın gereği yok. İçinde bulunduğumuz konum hepimizi üzüyor. Sakaryaspor buralara layık bir takım değil. Ama maalesef buralara hapsolduk. İnşallah aklı başı yerinde arkadaşlarımız göreve gelir de Sakaryaspor’u hak ettikleri yere taşırlar, tüm temennimiz budur

3-Sakaryaspor’un efsane başkanı Aydın Zengin, “Parasız başarılı olma ihtimali yok. Paranız varsa büyük başarılar elde edebilirsiniz, kalıcı işler yapabilirsiniz” dedi.

Önümüzde bir kongre var. Bu sürece ilişkin değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

- Kongrede öne çıkan iki aday var değil mi?

Evet, Uğur Akkuş ve Cumhur Genç.

- Cumhur Genç bizim evladımız, tanıyoruz. Uğur Akkuş da Sakaryaspor için bazı projelerim var diyor. Kongrenin hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah Sakaryaspor’u hedeflerine ulaştıracak bir ekiple yola devam edilir. Bizim tek bir derdimiz var, Sakaryaspor’un yeniden süper lige çıkması, bu liglerde başarılı olması. Bunların kolay şeyler olmadığını biliyoruz. Ciddi bir ekonomik güç gerektiriyor. Sakaryaspor’un yeniden mazisindeki başarılı günlere dönmesi için de ciddi bir ekonomik gücü arkasına alması gerekiyor. Yani Sakaryaspor’u yönetecek kadroların hem bu çalışmaları organize edebilecek hem de ciddi bir ekonomik güce sahip olması gerekiyor. Parasız başarılı olma ihtimali yok. Paranız varsa büyük başarılar elde edebilirsiniz, kalıcı işler yapabilirsiniz.

- Sizde benzer süreçler yaşadınız değil mi?

- Tabi ki. Eğer biz Sakaryaspor’da Türkiye şampiyonu olabildiysek, büyük başarılar elde edebildiysek bu işi parayla yaptık. Eğer kulüpte para olmazsa futbolcuya da hükmedemezsiniz, yönetime de, hocanıza da, kimseye de hükmedemezsiniz. Ama parası ve aynı zamanda meziyeti olan bir başkan olursanız işte o zaman büyük bir fark yaratırsınız.

- Sakaryaspor neden kabuğunu kıramıyor, kendi ayakları üzerinde bir türlü duramıyor? Her yıl benzer krizleri neden yaşamak zorunda kalıyoruz?

- Yıllardan beri Sakaryaspor’a hizmet eden birçok arkadaşımız oldu. Herkes elinden gelen gayreti gösterdi. Parasını, mesaisini, emeğini Sakaryaspor’a harcayan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz oldu. Sakaryaspor’a güç veren herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Ancak şunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim; iyi niyetli olmak bazen tek başına yeterli olmuyor. Bugün futbol artık dünyada büyük bir endüstri haline geldi. Futbolu yönetmek farklı meziyetler de gerektiriyor. Eğer siz Sakaryaspor’un başarılı olmasını, süper lige çıkmasını arzu ediyorsanız kurduğunuz ekibin de buna uygun olması gerekir. Yani Sakaryaspor’u süper lige çıkaracak güçlü bir yönetim henüz oluşmadı. Sadece dışardan desteklerle başarılı olmak biraz zor. Bu nedenle yıllardır bu liglerde mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bu konularda açık ve net olmalıyız. Gerçeklerle yüzleşmeliyiz. Bu işin doğrusu budur.

- Sakaryaspor’un yeniden eski günlerine dönmesi için ne yapması gerekiyor?

- Bunun için geçmişte, eski günlerde ne olduğuna bakmalıyız. Eski günlerin farkı neydi? Bu sorunun cevabını vererek başlayabiliriz. Bence eski günlerin farkı, birlik ve beraberlik ruhunun sağlanmasıydı. Eskiden Sakaryaspor etrafında herkes bir araya gelebiliyordu. Şimdi yeniden bunun sağlanması için öncelikle şehirde heyecan oluşturacak güçlü bir yönetimin oluşması gerekiyor. Sakaryalılara, Sakaryaspor camiasına heyecan verecek bir yönetim oluşması gerekiyor. Bu kimden oluşur, nasıl oluşur bu konuda bir şey diyemem. Ama böyle bir yönetime ihtiyaç duyuyoruz. Eğer böyle bir yönetim oluşmazsa işimiz çok zor. Yönetim ses getirmeli. Gücünü herkese göstermeli. O zaman şehirde yeni bir heyecan oluşur.

- Güçlü yönetim meselesinin sürekli altını çiziyorsunuz..

- Çünkü bazı olumsuz hadiselerle karşılaşıyoruz. Para veren, Sakaryaspor’a destek olandan Allah razı olsun. Ancak maalesef bazen parayı veren bir kişi olurken arkasından 100 kişinin konuştuğunu görüyoruz. Sakaryaspor siyaset üstü bir yerde durmalıdır. Bunlara dikkat edilmeli. Elbette şunu da görmeliyiz, Sakaryaspor’a bugüne kadar birçok destek sağlandı. Bu destekleri kimse inkar edemez. Bunun için emeği geçen herkese tek tek teşekkür etmeliyiz. Ama şunu da unutmamalıyız ki Sakaryaspor bugün içinde bulunduğu konumu hak eden bir camia değildir. Biz daha iyi bir pozisyonda olmalıyız. Bu camia bunu hak ediyor.

- Bir dönem efsaneydik.

- Türkiye’de Sakaryaspor dendiği vakit dört büyükler dahil herkes titriyordu. Yıllarca Sakaryaspor bu liglerde en üst düzeyde temsil edildi. Bu Sakaryaspor İstanbul’da Fenerbahçe’yi 5-1 mağlup etti. Beşiktaş’ı 4-0 yendik. Avrupa kupalarında mücadele verdik. Tüm Türkiye Sakaryaspor karşısında tedirginlik hissine kapılıyordu. Sakaryaspor karşısında rakipleri büyük bir korku yaşıyordu. Bunlar güçle oluyor. Çalışmayla oluyor. Ben futbolcuya konuştuğum zaman, başarılı olun, emeğinizin karşılığını alın diyordum. Eğer başarısız olursanız kendiniz bilirsiniz diyorduk. Kimse bir şey diyemiyordu. İşte bunların hepsi güçle oluyor. Bunun için birbirine inanmış, kenetlenmiş bir ekip gelirse Sakaryaspor yeniden eski günlerine dönebilir. Sakaryaspor’a herkes destek olmalı. Parası olan, gücü olan, herkes, başta siyasilerimiz olmak üzere herkes Sakaryaspor’a destek olmalıdır. Ama destek verenler Sakaryaspor başkanını, yönetimini tesir altında bırakmamalıdır. Kimse ben para veriyorum diye Sakaryaspor yönetiminin üzerine baskı yapmamalıdır. Bunun yolu da yönetimin güçlü olmasıdır. Yani paralı olmasından geçer. Parası olan restini çeker, ben bu işi böyle yapıyorum der.

RÖPORTAJ KADİR ŞİRİN

Editör: TE Bilişim