Spor camiasında hem teorik hem de pratik bilgiye sahip ender isimlerden biri olan Nedim Kurtiç’le Sakarayspor’un içinde bulunduğu duruma ve gelecekte yapılması gerekenlere dönük bir röportaj gerçekleştirdik. Nedim Kurtiç çok uzun yıllar Sakaryaspor camiasının içinde görev yapmış bir isim. Pratik bir tecrübeye sahip. Aynı zamanda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğretim görevlisi. Akademik olarak da spor alanında çalışmalar yürütüyor. Bu açıdan onun analizlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Kurtiç ile Play off final maçına dair de görüştük. Kendisi Sakaryaspor’un Kocaeli karşısındaki mağlubiyetinin rakibin iyi analiz edilememesinden ve teknik heyetin oyuna müdahale edememesinden kaynaklandığını belirtti.

Play off finalinde Kocaelispor’a karşı kaybetmemiz hepimizi derinden üzdü

Sakaryaspor maalesef son yıllarda üst üste finallerde kaybetti. Kiminde Erkan Zengin’e yenildik dendi, başka bir final maçında rakibin siyasi lobisi daha güçlü dendi. Ama gerekçesi ne olursa olsun sonuçta kaybeden taraf Sakaryaspor oldu. Şunu belirtmek isterim ki, Kocaelispor finalde rakiplerinin Sakaryaspor olacağını tahmin ediyordu. Hesaplar bunun üzerine yapılmıştı. Sakaryaspor’un özellikle son 4,5 maçını yakından takip etmişler. Sakaryaspor’u iyi etüt etmişler.

Sakaryaspor’un Kocaelispor karşısında B planı yoktu

Sakaryaspor finalde Kocaeli karşısında neden bu kadar etkisiz kaldı?

Bazı temel sorunlar gözlemledik. Kocaelispor’un sürekli hücumu düşünen anlayışına karşı cevap vermek istedik ama bunda yeterli olamadık. Özellikle erken yenilen gol Sakaryaspor’un oyun planını alt üst etti. Ancak ne olursa olsun bu tarz final müsabakalarında B ve C planlarınızın olması gerekiyor. Bu açıdan teknik heyetin farklı oyun planlarına başvurduğunu göremedik. Sanki Sakaryaspor’un başka bir planı yoktu. Evet, erkenden gol yiyebilirsin ama buna hemen yeni bir oyun planıyla cevap vermeniz gerekirdi.

Teknik heyetin nasıl bir hazırlık içinde olduğunu sanırım tam olarak bilinmiyordu. 

Bu konuda gerçekçi olmak durumundayız. Sakaryaspor’u yöneten kadro içinde profesyonel isimler bildiğim kadarıyla yok. Eğer yönetim kadrosunda futbolun taktiğini, sistemini bilen antrenman bilgisine sahip kimse olmazsa hoca ile görüş alışverişinde bulunamazsınız. Bir futbol kulübünü yönetenlerin tek gündemi, maç başları ödendi mi, primler yatırıldı mı, sigorta borçları, vergi tamam mı, alacaklar ödendi mi gibi konular olamaz. Sadece bu konularla başarı gelmez, bu düşüncelerle şampiyonluğa gidilmez.

 Coşkun Demirbakan da maç içinde taktiksel değişikliğe gidilmesinin öneminden bahsetmişti. Görüyorum ki sizde bu konuya dikkat çekiyorsunuz.

Bayern Münih, Manchester City gibi takımlar da final de kaybediyor. Finalde kaybetmek mesele değil. Önemli olan nasıl kaybettiğinizdir. Kazanmak için ne yaptığınızdır. Bu takımlar maçın gidişatına göre sürekli taktik değiştiriyorlar. Teknik heyet oyuna müdahale ediyor. ama Sakaryaspor’da biz böyle bir şey göremedik. Sakaryaspor’un Kocaeli karşısında B planı yoktu. Merak ediyorum, Sakaryaspor teknik heyeti, Kocaelispor’u kaç kez izledi? Kocaelispor’u nasıl analiz etti? Hangi planları hazırladı? Ben Sakaryaspor’un ekmeğini yedim. Benim ailemin bir tarafı Sakaryaspor. Her mağlubiyet beni derinden yaralıyor. Ama maalesef gereken dersleri alamıyoruz. Sakaryaspor’un bu gruptan direkt çıkması gerekirdi. Bu play off stresini hiç yaşamamamız gerekirdi. Play Off’a kalmak bizim için başarı olamaz. Ama dediğim gibi buna göre hazırlık yapılmalı. Transferler bu bakış açısıyla gerçekleştirilmeli. Eksikler tespit edilmeli, önlem alınmalıydı. Kaleci Oğuz olmasa ligi ilk 10 içerisinde bitirmemiz başarı olabilirdi. Aynısını final maçında da gördük. Korner atılıyor, ceza sahası içerisinde 8 Sakaryaspor’lu, 4 Kocaelisporlu oyuncu var. Ama topa Kocaelisporlu oyuncu vuruyor. Daha top havadayken vücut çalımıyla iki sporcuyu oyundan düşürüyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Önümüzde bir kongre süreci var. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

Kongrenin camia için hayırlı olmasını diliyorum. Kongre öncesinde herkesin çeşitli vaatlerde bulunduğunu görüyoruz. Artık bu tarz camialarda sadece vaatlerle başarılı olunması gerçekten zor. Ciddi sistemler kurulması gerekiyor. Güçlü ekonomiye sahip, profesyonel bir anlayışla hareket edecek yapılar inşa edilmeli. Sakarya’da ciddi yöneticilik yapacak isimler var. Ama görüyoruz ki bu isimler biraz geride duruyor, ellerini taşına altına koymuyorlar. Bu işleri bilen insanların neden geride durdukları iyi analiz edilmeli. Yönetim kurulları gerçekten bu işleri seven, bilen, anlayan isimlerden oluşturulmalı. Stadın yanından geçmeyen bir insanı zorla yönetime yazmak doğru değildir. Sakaryaspor’un şehirle bütünleşmesine, şehrin Sakaryaspor’u yeniden kucaklamasını sağlayacak bir anlayışla hareket edilmeli. Sadece Büyükşehir Belediye Başkanının kapısını çalıp, başkan ver 5 milyon, ver 10 milyon demek yetmiyor. Elbette Büyükşehir Belediye Başkanı takıma destek verir. Ancak tüm maddi sorumluluğu bu kesimlere yüklemek doğru değil. O zaman yönetimler de etkisiz kalıyor. Süreci kontrol edemiyorlar. Ortaya bir karmaşa çıkıyor.

Altyapıda antrenör kalitesini geliştirmeliyiz

Şehrin Sakaryaspor ile olan ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muhtemelen bugün Sakaryaspor Çark Caddesi’nden geçse sol bek Canberk’in haricinde kimseyi tanımayız. Geçmişte Sakaryasporlu oyuncuları bütün şehir tanırdı, severdi, sahip çıkardı. Bugün bu sıcak ilişkiden söz etmek biraz zor. Bu iletişimin kurulması gerekiyor. Esnafın, işçinin, öğrencinin takımını sevmesi, ona destek olması gerekir. Eğer bu yakınlığı kurarsanız insanlar takımlarıyla bir aidiyet kurarlar. Sadece final maçı öncesi bayrak asmakla bu güçlü bağları kuramayız. Şehrin takımına karşı bir aidiyet hissettirmesini sağlayacak köklü ilişkilerin kurulması gerekiyor. Ben bu takımla 4 şampiyonluk gördüm. Türkiye kupası kazandım. Bu mutlulukları tarif edemem. Gelecek nesillerinde bu tarz başarıları görmesi için çaba sarf ediyorum. Artık başarısız günler geride kalmalı. Daha ciddi bir şekilde kulübümüze sahip çıkmalıyız. 

Yıllardır bu tarz idari sorunları neden yaşıyoruz? Yönetim konusunda neden başarılı olamıyoruz?

Bunun tek bir cevabı var; belli bir plan ve programa sahip olmayışımız. Başarı tesadüf değildir. Başarılı olmanız için belli bir planınızın, programınızın olması gerekiyor. Sakaryaspor günlük yaşayan bir kulüp. Şampiyonlukların gelmesi biraz şansa kalıyor. Hatta şampiyonluk gelse de, örneğin ekonomik yükler gibi daha büyük sorunlarla geliyor.

 Biraz da altyapıdan bahsetsek. Sakaryaspor altyapısı ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Sakaryaspor altyapısı maalesef çok büyük sıkıntılar yaşadı. Ama çok ilginçtir ki yaşanan bunca olumsuzluğun içerisinde çok büyük futbolcular yetişti. Ben her zaman altyapıya önem vermiş bir insanım. Sakaryaspor’da görev yaptığımız yıllarda İlker Yağcıoğlu, Rahim Zafer gibi oyuncuları 16, 17 yaşlarında oynattık. Altyapınız güçlü olmak zorunda. Bugün Sakaryaspor altyapısı için harika tesisler yapılmış durumda. Geçmişte olmayan imkanlara sahipler. Bunlar güzel şeyler. Ama maalesef A Takımın ilk 11’inde altyapıdan yetişen oyuncuları göremiyoruz. Burada ciddi bir sorun var. Tesisler iyi ama antrenörlerin de hazırlanması gerekiyor. Doğru tercihler yapılmalı. Antrenörlük sadece 1 haftalık kursla olmuyor. Onun yakını, bunun kardeşi diye bir insanı göreve getirirseniz başarılı olamazsınız. Gerçekten bu işi bilen insanlarla çalışmak zorundasınız. Antrenör kalitesini de geliştirmeliyiz.

Son olarak Sakaryaspor’un geleceğini kurmak, kötü günleri geride bırakıp, başarılı olması için ne yapması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bu kongre sürecinde aday olmak isteyen, Sakaryaspor’u yönetmek arzusundaki arkadaşlarımızın en azından bu işleri bilen insanlardan destek almaları gerekir. Bu konuda en büyük desteği yine Büyükşehir Belediye Başkanı verecekse o zaman başkanın da yanında gerçekten futbolu bilen, profesyonel insanlar olmalı. Madem desteği belediye verecek o zaman neler yapıldığını da kontrol etmeliler. Doğru kararlar alınmalı. Yönetim kurulu üyeleri yapmak istedikleri işleri futbolu gerçekten bilen sportif direktörlerle görüşmeliler. Onların fikirlerine başvurmalılar. Yaptıklarının, aldıkları kararların Sakaryaspor’a ne getirip ne götüreceğini iyi hesap etmeliler. Günü kurtarmaya dönük işlerden vazgeçilmeli.

Haber KADİR ŞİRİN

Editör: TE Bilişim