TURNUVADA BULUNDU

Tuncay Şanlı, yüzde yüz Sakaryalı. 16 Ocak 1982’de Hacıoğlu Mahallesi’nde doğdu. Çocukluğundan beri hiperaktifti. Bu özelliği yıllar sonra futbol hayatında ona büyük artı sağlayacaktı. Futbolla yatıp kalkan her Sakaryalı çocuk gibi o da okul yıllarında sokak aralarında futbol oynamaya başladı. Takımı turnuva finaline çıkarken kısa sürede şanı etrafa yayılan Tuncay Şanlı’nın platonik futbol aşkı bir halı saha turnuvasında karşılık buldu. Şanını duyup kendisini izlemeye gelen amatör kulüplerimizden TEKSPOR’un teknik sorumlusu Tamer İlaçan, kendisini beğendiğini söyledi. Denemek için antrenmanlarına davet etti. Bir süre bu teklife uzak duran Tuncay, ısrarlı davet karşısında antrenmanlara katıldı. Beğenildi ve kendisine filiz lisans çıkarıldı. Resmiyete dökülen TEKSPOR başlangıcı kısa sürdü.

17 YAŞINDA GENÇ MİLLİ

Artık herkes tarafından bilinen futbol yeteneği dönemin Altyapı hocaları tarafından da duyulup görüldü ve Sakaryaspor’a kazandırıldı. 1999 Deprem felaketi sonrası Sakaryaspor A Takımı’nın ligden çekilmek zorunda kaldığı o dönemde 17 yaşında Süper Gençler liginde forma giyerken uzun ince-zayıf görüntüsüyle Tuna-Rıdvan karışımı oyun tarzıyla herkesin dikkatini çekse de Genç Milli Takım hocalarının dikkatini nedense çekemedi. Ta ki ertesi sezon Sakaryaspor A Takımı’nın tekrar lige katılmasıyla U 17 Milli Takım antrenörü Osman Denizci’nin Tuncay Şanlı’nın o zamanki menajeri Erdinç Şehit’in de zorlamasıyla ilk defa milli oldu. Bir daha milli takım formasını çıkarmadı. FORMAYI ZOR ALDI, AMA... A Takıma alındığı o sezon başı profesyonel mukavelesine 1 Milyon Dolar bonservis bedeli yazdıran menajeri Sakaryaspor’da kalması için özel çaba gösterirken futbol vizyonu olmayan bazı akıl hocaları “Para kazansın kardeşim” diyerek 3. Lig’e Çanakkale Dardanel’e gitmesini istemişti. Allah’tan o zamanlar doğru kişileri dinledi. A akımın başındaki teknik sorunlu Ümit Turmuş’un “henüz hazır değil, pişmiş lazım” türünden garip mazeretlerine inat kendisine inanan futbol adamlarının (özellikle Metin Çerlik) TV’deki Spor programlarında ve gazetelerindeki köşelerinde ısrar etmesi, takımında istenilen skorları alamaması sebebiyle birazda mecburen oynatmak zorunda kaldı.


DEVREARASI GALATASARAY, SEZON SONU FENERBAHÇE

Sonrasında da göreve gelen Coşkun Demirbakan, kendisiyle özel ilgilendi. Eksiklerini gidermesi için özel çalışmalar yaptırdı. Sezon sonunda kaybedilen Malatyaspor ekstra Play Off finali sonrası başta Gençlerbirliği, Gaziantep olmak üzere birçok transfer teklifi aldı. Hedefi 3 büyüklerdi, yolu uzayacaktı. Arkasındaki  abileri yol vermedi. Ve o sezonun devre arasında Galatasarayla 1 Milyon Dolar’a anlaşıldı. Dönemin efsane siyasetçi yöneticileri ödeme planını kabul etmeyince transfer suya düştü. Sezon sonunda adresi değişti, artık Tuncay Şanlı Fenerbahçeliydi. Bir Sakaryalı daha 3 büyüklere gitti.

ÇİFT CİĞERLİ CESUR YÜREK

5’inci hafta Elazığ maçıyla aldığı formayı bir daha kimseye vermedi. Sadece sevdiklerine imzalayıp gönderdi. Sezon sonu 2003 yazında Konfederasyon Kupası’nda da A Milli takım formasını bir giydi. Adeta üzerine dikti. Yıllarca kimse çıkaramadı. Fenerbahçe yıllarında attığı goller sayesinde kazanılan başarılar çok konuşuldu. Bir hamleyle oyunu hareketlendirmesi, takımı silkelemesi ‘çift ciğerli cesur yürekli’ yakıştırmaları onun için yapıldı.

İSTİKRAR ABİDESİ

O dönemde öylesine istekli arzulu bir o kadar da kuvvetliydi ki, rakipleri bırakın onu durdurmayı tekme atmaya yetişemiyordu. Çabukluğu ve geniş alanda attığı çalışmaları sayesinde pek ciddi sakatlık yaşamadı. Bir maçta Elmacık kemiği kırıldı, o kadar. Dolayısıyla rakip defansı delme makinesi olduğu kadar da istikrar abidesiydi.

ARSENAL OLMADI

Transferde birçok yabancı kulübün gözdesiydi. Özellikle Arsenal menajeri Arsen Wenger, çok istekliydi. Aylarca sorularına takip ettirdi ama mevki sıkıntısı çözülemedi. Düşünülen, kulüpten ayrılacak Henry’nin yerine nokta transferiydi. Fakat Tuncay Şanlı her maçta farklı mevkideydi. Bizde her yerde oynamak marifet sanılıyor da elin Avrupalısı yerinin adamını istiyordu.

“MEVKİSİZ BÜYÜK YETENEK”

Arsen Wenger, Tuncay için ajandasına “mevkisiz büyük yetenek” notu düştü, transferinden vazgeçti. Riske girmedi. Tuncay’ın Arsenal’de oynama hayali yarım kaldı. Fakat Premier Lig hayali başladı. Hesaplarda hiç görülmeyen Middlesbrough transferi birazda Türkiye’den kaçıştı. Dönüşü düşüş içinde olsa da Tuncay Şanlı hep bizim çocuk için her zaman Sakaryalı. Yolun açık olsun Tuncay Şanlı...

Nazım AKTÜRK
 

Editör: TE Bilişim