Bu şehrin Profosyennelerinde bu gün Sakarya Amatör futbolunda yetişip çıkış yakalayan ,bu çıkışı BJK taşla,Ordusporla ve Malatyasporla taclandıran Hasan Kılıç ( Hicran Hasan ) var. Sapanca Gençlikte başlayan amatör futbol günlerine Şekersporu ,sonrsaında Seka Kağıtsporu ekleyen Hasan Kılıçın profosyenel dünyaya kadar uzanan 19 yıllık futbol hayatını bu gün sizlere anlatmaya çalışaçağız. Umarım bu şehrin gençleri ,Sakaryanın vede Sakaryasporun tarihini bilmeyen gençlere bu yazı dizisi katkı sunar. Bu ön sözü ,yazıya girişi bu sözlerle buluşturduktan sonra isterseniz size Hasan Kılıcı anlatmaya başlayalım.

SAPANCA BİRİNCİ DURAK

Hasan Kılıç amatör olarak buluştuğu futbolda amatör olarak kısa sürede sivrilir. Sapanca Gençlikte zamanın Ata İsmaili ,(hem antrenör ,hem oyuncu ,hem takım kapatanı olarak ) Yeşil Beyazlı ekipte genç yaşta forma bulur. Sapancadaki çıkışı onu onu Sapancadan bir yılda koparır bir başka Yeşil Beyazlı takıma doğru gitmesine vesile olur. Hasan Kılıcın ikinci adresi Şekerspor olur.

MURAT ÖZBOYRAZLI ŞEKERDE NELER OLDU?

Hasan Kılıc kısa sürede çıkışa gecen futbolunu ,o sürecin en önemli amatör takımı,şampiyonluklara abone olan Galatasaray görmüş Murat Özboyrazın çalıştırdığı Şekersporla keşisir. O sürecte efsane Şekersporda kimler yoktuki. Avukat Sezgin Özpoyraz, Kıvırcık Niyazi, Vedat Tınaz, Nurettin Başoğlu( Şeref Başoğlunun ağbisi) Seyfi Keklik, Nürettin, Seyfi gibi isimler içinde 18 yaşında forma bulan Hasan Kılıçla beraber Kemal Ateşlide o Şekersporun içinde forma bulan genç oyunculardan biridir. Hasan Kılıç işte o şekerspor forması içinde gelişti.

NECMİ UZTURK VE GENÇ KARMA

Şekersporda oynadığı sürecte Hasan Kılıcı ilk fark edenler arasında zamanın Gençlik Spor il müdürü ( Rahmetli) Necmi Uztürk olur. Hasan Kılıçı Genç Karmayı secen Ekrem Karaberbere tavsiye eden Necmi Uztürk Hasan Kılıcın futbolundaki yükselişe katkı veren isimler arasında yer alır. Sakarya Genç karması o yıllarda evinde oynanan Genç Karmalar maçlarında tüm rakiplerini yenerek Türkiye şampiyonasında ikinci tura çıkar. Adanada yapılan Genç takımlar finallerinde tüm rakiplerini yenerek finale kadar gelen Hasan Kılıçlı Sakarya genç karması finalde ,son dakika golüyle Mustafa Denizlili İzmire 1-0 yenililer ve Türkiye ikincisi olarak Sakaryaya döner.

KAĞITSPORDAN BEŞİKTAŞA

Hasan Kılıc amatör olarak oynadığı takımlarda bir yıldan fazla kalmaz. Sapanca ,Şeker derken sırayı ,zamanın Türkiye şampiyonluklarına abone takımı İzmit Kağıtspor alır. Beşiktaşdan bilinen, o sürecin en bilinen teknik adamlarından olan İbrahim Tusder ,Stober ve sağbek olarak forma verdiği Hasan Kılıcı çok beğenir. Bu beğeni karşılıksız kalmaz ,onu bir zamanlar görev yaptığı Beşiktaşa ,Zamanın başkanı Baba Hakkıya tavsiye eder. Beşiktaşın efsane oyuncu ve Başkanı Baba Hakkıyla yapılan görüşmenin ardından, Hasan Kılıc kendini Beşiktaşta bulur. Bu arada Hasan Kılıca zamanın Vefa ,Altay takımlarının yanısıra Sakaryasporda talip olur ama o tercvihini Beşiktaştan yana kulllanır.

BEŞİKTAŞTA KİMLER VARDI,KİMLER ?

Üç yıllık amatör takımlarda ve genç karmadaki başarılı futbol yürüyüşü her kesin rüyalarını süsleyen ,her futbolcunun gitmek için can attığı Beşiktaşla taclanan Hasan Kılıcın Beşiktaş macerası iki yıl sürer. 1972 ve 73 sezonlarında Sabri Dinolu, Şanlılı, Sarı İhsanlı, nErgün Acunerli, Tavşan samili, Zekeriya Alplı,Ahmetli ,Kör Tuğrullu,Kahramanlı Beşiktaşta stober ,Zekeriya sakatlanınca solbek,Ahmet sakatlanınca sağbek oynayan hasan Kılıç daha sonra Sanlı Sariali oğlunun da yol gösteriçiliği eşliğinde 1974 sezonunda Ordusporun yolunu tutar.

ORDUDA ŞAMPİYONLUK YAŞADI

Hasan Kılıç Orduspordaki ilk yılında kıl payı şampiyonluk kaçıran oyuncu olur. !975 yılında ise Orduspor bir sezon önce kaçırdığı şampiyonluğu bu sefer kaçırmaz ve 1975 sezonunda Türkiye 1 ligine çıkmayı başarırır( Bu günki Süper lig) Hasdan Kılıçın Ordudaki futbol macerası diğer takımların aksine tam beş yıl sürer. Sonrasında ise Kılıcın profosyenel futbol cantasında 3 yıl da Malatya yer alır. O sürecte Özcan Kızıltanda Hasan Kılıçla beraber Malatya forması giyen oyuncular arasında yer alır.

O BEŞİKTAŞLI HASAN OLARAK BİLİNİR

Futboldan koptuktan sonra iş hayatına atılan ,futboldan kazandıklarını yatırıma dönüştüren Hasan Kılıç ( Hiçran) Ordu ve Malatyada daha çok oynasada bu şehirde Beşiktaşlı Hasan olarak bilinir. Zaten iki yıllık Siyah beyaz macera onun dışa açılım futbol kartvizidi oldu. Hasan Kılıc futboldan koptuktan sonra iş hayatına atılırken futboldaki dostluklarını unutmadı. Onun iş yeri her zaman futbolcu ,yönetiçi akımına uğrar.

THE END

Hasan Kılıçın başarılarla dolu futbol hayatı Malatyada üç yılın ardından son bulur. 16 Yaşında başladığı futbola 35 inde nokta koyan Hasan Kılıç ( Hiçran) şu sıralar sakaryada ticaret hayatı içinde yer alıyor. Hasan Kılıcın 19 yıllık futbol öyküsü bu kadrla sınırlı değil tabi. Biz onun anlattıkları ,bizim bildiklerimiz arasında olanları azaltarak bu hale getirdik.

Editör: TE Bilişim