Ayçiçeği Bisiklet Vadisi, dünyanın konuşacağı bir organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’ndan 1 yıl sonra bu kez 2021 Yılı BMX Super Cross Dünya Kupası, şehrimizde gerçekleştirilecek. 23-24 ve 30-31 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve 200 sporcunun pedal çevireceği şampiyonayla tüm dünyadaki bisiklet severlerin gözü yine Sakarya’da olacak.

BMX Super Cross ve 2 yarış daha

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, dev organizasyonun detaylarına dair bilgilerin verildiği bir lansman programı düzenledi. Bisiklet vadisinde gerçekleştirilen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile birlikte AK Parti Milletvekili Kenan Sofuoğlu, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, İl Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, Dünya Bisiklet Birliği Temsilcisi Farhad Aliyev, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir bürokratları, Türkiye Bisiklet Federasyonu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Paten ve bisiklet şovları renk kattı

Gösterilerle başlayan lansmanda, sporcuların yaptığı paten ve bisiklet şovları programa renk kattı. Törende ayrıca Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden start alan dünya maratonu ile diğer yarışları içeren video gösterimi yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Yüce Sakarya’nın festival, fuar, şampiyona ve farklı etkinliklerle gerçek bir bisiklet şehri olacağını söyledi. Yüce, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde bu yıl Dünya Bisiklet Birliği(UCI) faaliyet programında yer alan BMX Super Cross’un yanı sıra Dağ Bisikleti Maraton Serisi ve MTB Cup yarışlarının da düzenleneceği bilgilerini paylaştı.

“Burası benim evim ve tüm dünya benim misafirim”

Sakarya’nın önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek projelerle gerçek bir bisiklet şehri olacağına vurgu yapan Başkan Yüce, “Uluslararası bisiklet organizasyonlarıyla iş birliği içerisinde pek çok bisiklet projesi üretiyoruz. Ayçiçeği Bisiklet Vadisinde geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ve 2020 Dağ Bisikleti Dünya Maraton Şampiyonası’nı üstlendik. Bu yıl Dağ Bisikleti Maraton Serisinin bir etabı burada oynanacak. Bunun dışında Sakarya MTB Cup yine burada düzenlenecek. Son olarak da bizi en çok heyecanlandıran BMX Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacağız. Şampiyonalar ve yarışmalar dışında festivaller, fuar organizasyonları ve çeşitli etkinliklerle sonbahar aylarında Sakarya gerçekten de ‘Bisiklet Şehri’ olacak. Bisiklet sporunun kalbi 2021 yılında Sakarya’da atacak. Sizleri bu uzun soluklu ve heyecanlı etkinliklerde mutlaka görmek istiyoruz. Dünya kupasının, şampiyona yarışlarının, festivallerin, fuar organizasyonlarının hayırlı olmasını diliyorum. Burası benim evim ve tüm dünya benim misafirim” dedi.

“Sakarya dünyanın minyatürüdür”

Başkan Yüce, doğal güzellikleri, iklim ve toprak yapısıyla Sakarya’nın dünyanın tümünün minyatür hali olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizin mega kentlerine yakınlığımız sebebiyle hem Türkiye’yle hem de tüm dünyayla bağlantı kurabilecek ulaşım ağlarının neredeyse tamamına sahibiz. Sakarya, yüzlerce farklı coğrafyadan gelen farklı kültürlere mensup insanların barış içerisinde bir arada yaşadığı bir şehir. Allah Sakarya’ya çok cömert davranmış. Müthiş iklim, müthiş toprak yapısı. Yılda 2 kez hasat veren pamuk gibi ova ve topraklar. Uğruna savaşlar verilmiş Karadeniz, limanımız, dünyanın en önemli su basan ormanı Acarlar Longozu, yiğitlerin vatan için şehit olduğu Sakarya Nehri, Çark Deresi, Dinsiz, Mudurnu, Melen Çayı, Maden Deresi, hakkında efsaneler üretilmiş Sapanca Gölü, Poyrazlar, Taşkısığı ile dünyayı ve kâinatı tefekkür edebileceğimiz yaylalarımız var. Ülkenin birçok bölgesinden gelen kardeşlerimiz şehrimizde kendi kültürlerini muhafaza etmiş ve yaşamıştır. Sakarya insanı kendi kültürlerini diğerlerine saygı duyarak yaşamaya devam etti. Ortaya muazzam bir medeniyet birikimi çıktı. Bu birikimi misafirperverlikte, yemek kültüründe, düğün, bayram, cenaze gibi müşterek meselelerde ve ikili sohbetlerde görmek mümkündür. Yani Sakarya aslında tüm dünyanın bir minyatürüdür, şehirlerin şehridir.” diye konuştu.

“Sakarya’yı spor şehri yapmak için gayretle çalışıyoruz”

Şehirde yürütülen bisiklet kiralama, akıllı istasyon, bisiklet yolu ve alt yapı çalışmalarına ilişkin detaylar paylaşan Başkan Yüce, “Sakarya’yı bir spor şehri yapmak için gayretli bir çalışma içerisindeyiz. Şehirde spor parklarıyla genç-yaşlı tüm hemşerilerimizin sporla ilgilenmesini sağlıyoruz. Spor için gerekli olan alt yapı hizmetlerini yapıyoruz. Dünyanın en modern ve en donanımlı bisiklet vadisi olan Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ndeki bisiklet yollarımızı şehrin neredeyse tamamına bağlıyoruz. Bisikleti olmayanlar SAKBİS uygulamamızdan kiralama yapıyor. Bisiklet yollarımızla entegre akıllı istasyonlara sahibiz. Bu akıllı istasyonlardan bisikletinizi kiralayarak bisiklet yollarından Sakarya’yı gezebilir ve işiniz bittiğinde size en yakın istasyona bırakabilirsiniz. Karadeniz’de Pedal Çevirelim Projesi ile Sakarya’dan başlayarak Karadeniz’e kıyısı olan Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi şehirlere ulaşan güzergâhlar hazırlıyoruz” dedi.

Sakarya, Ekim ayında düzenlenecek dev organizasyonun ardından bisiklet alanında uluslararası unvana sahip olmak için önemli bir adım atmış olacak.

Editör: TE Bilişim