BAŞKENT Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,” Kent Konseyi’nin ombudsman gibi bir işlevi vardır.” demiş ve;

“ Eğer belediye başkanı kent konseyinin önünü açıp, onların fikirlerine önem veriyorsa!”diye görüş belirtip;

“ Kent Konseyi kurmayan belediye başkanı hata yapar!” pekiştirmesi yapmış.

Mansur Yavaş’ın adı Cumhurbaşkanlığı için geçiyor. Hem de favori gibi? Havada ciddi seçim gidiş de var. Ama, kaybedilecek seçim yapılır mı, bilmem?

Kent Konseyi ve Mansur Yavaş niye yazı konum oldu?

Türkiye Kent Konseyleri Birliği,“ Ankara Buluşması!” düzenlemiş. ABB Başkanı Mansur Yavaş da O toplantıda konuşmuş.

Ankara Kent Konseyi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarında çok büyük kolaylık sağladığını belirtmiş.

Hatta; önceki belediye başkanının 750 milyon dolar harcayarak yaptığı AnkaPark fiyaskosunu da örneklemiş.

“ Toplumun büyük çoğunluğu eleştirdi. Burası Ankara’nın tercihine göre yapılsaydı, kimsenin konuşma hakkı olmazdı! Çünkü;

Çoğunluğun verdiği karar, bir kişinin verdiği karardan her zaman daha doğrudur.” sözleriyle Kent Konseyi’nin işlevini vurgulamış.

Ombudsman sözcüğünü ve işlevini 80- 90’lı yıllarda Adapazarı Ticaret Sanayi Odası Meclis üyesi iken duymuştum.

Ombudsmanlık ülke gündemindeydi. Gelişmiş Çağdaş Demokrasi ülkelerinde iyi işleyen, çok da yaptırım gücü olan bir hakemlik gibiydi.

Ombudsmanlık; iyi eğitimli, haklarını bilen, isteyen, alan, kendi kendini Yöneten Gelişmiş Halkın bağımsız karar verebilme yapısıydı!

Öylesi ülkelerde; Ombudsman-Kent Konseyi- bir karar verir, bir önerme yaparsa, karar makamı-güncel gücü ne olursa olsun-şöyle bir durur!

Mansur Yavaş örneğinden, Sakarya’daki Kent Konseyi gerçeğine geçelim. Yavaş, iyi-doğru kullandıysa; onu Ankaralı bilecektir!

“ İç İşleri Bakanlığı Kent Konseyi Yönetmeliği!”’ni okudum, Ombudsmanlığı biraz daha pekiştirdim. Kim, nasıl kurar, nasıl işler?

İldeki Atanmış-Seçilmişler Kent Konseyi kuruluşunda söz sahibi gibi? Tabii, İşler pek öyle yürür mü? Halk orada olur mu? Siyaset biatsız kapı açar mı?

Yönetmelikte Kent Konseyi’nin sanki yaptırım hakkı, gücü var gibi? Sözde mi? Sakarya da, Kent Konseyi yaptırım gücünü duyan var mı?

Kenti Yönetenlerin hiçbir işinde yanlış-eksik yok mu? İtirazları, karşı öneriler oldu mu? Önlenmiş hata, eksikler oldu da, bilmiyorsam özür dilerim?

Bakanlık- Yönetmelik,” yapıla!” demiş, yapmış gibi miyiz? Mansur Yavaş söylemi kulaklara küpe olsun.

Halk parasıyla; Yandaşa İş-Mekan-Makam-bilmem kaç Maaş hepimize zarar. Makam-Mekan, eleman, yetki ver;” Kent Konseyi kurduk!” olmasın?

Çağdaş Dünyada öyle bir Ombudsmanlık yok! Siyaset, böylesi İsrafları da, “ Temsilde israf olmaz!” saymasın?

“ Şehir Tarih Turizmi Restorasyonu!” yaptık. Tarihi konaklarda oluşan eğitim işlevini siyasi muhalefet ne kadar izliyor? Hiç merak eden var mı?

Mansur Yavaş, testi kırılmadan yanlışını söyleyecek bir Kent Konseyi kurduysa; Mansur Yavaş da, Ankara da kazanır. Halk, Güveni kolay vermez!

Seçilmişler; doğru olaya, doğru zamanda, doğru-uyarıcı eleştiriye karşılık verecek! Halk, beklentilerine karşılık vereni baş tacı yapar!