Evet her zamankinden farklı bir yaz dönemini arkamızda bırakıyoruz ve sonbahara giriş yapıyoruz.

Mevsim geçişleri genellikle yorgunluk ve halsizliğin en fazla olduğu, gribal enfeksiyolara yakalanmaya başladığımız aylar. Bu sene bağışıklık sisteminin güçlü olması ve sağlık halini sürdürmek her zamankinden daha önemli.

Fazla kilolarda malesef bağışıklığımızı olumsuz etkileyen faktörlerden. Vücudun ideali olan kilodan fazlasına sahip olması başta diyabet, kalp, tansiyon gibi hastalıkların görülme sıklığının artmasına neden olmakta.

Peki sonbahara hem daha güçlü bir bağışıklık sistemi hem de daha formda girmek için neler yapmalıyız?

Öncelikle uyku saatinizi düzenleyin. Saat 12 den sonra uyumamaya çalışın. Bağışıklık sistemimiz için en önemli hormonlardan olan melatonin hormonu gece 11 den sonra aktif olarak salınmaya başlıyor. Ayrıca gece geç uyumak gece yemelerini de tetikliyor. Günlük uyku saatiniz 6-8 saat arasında olmasına özen gösterin.

Gün içinde açlığınızı bastıracak ufak ara öğünler yapın. Böylece gün içinde daha az açlık yaşarsınız ve öğünlerde porsiyonlarınız daha küçük olur.

Gün içinde su tüketiminizi ihmal etmeyin. Su tek başına metabolizmayı hızlandıran bir besin. Hem doku ve organların sağlıklı çalışması için hem de kilo vermek için gün içinde en az 2 litre su tüketin.

Öğünlerinizde sağlıklı protein kaynaklarına yer verin. Kuru baklagiller, az yağlı et, tavuk, balık gibi besinleri gün içinde tüketmeye çalışın.

Kahvaltı öğününü atlamayın. Kahvaltıda herhangi bir alerjiniz yoksa yumurta, peynir gibi sağlıklı protein kaynakları ve badem, fındık, ceviz, zeytin gibi sağlıklı yağlar içeren besinleri tüketin.

Gün içinde 3 porsiyon sebze 2 porsiyon meyve olacak şekilde öğünlerinizi planlayın. Unutmayın meyve ve sebzeler bizim temel vitamin ve mineral kaynaklarımız.

Sumak, zerdeçal, zencefil, karabiber gibi hem bağışıklığı güçlendiren hem de metabolizmayı hızlandıran baharatlara öğünlerinizde yer verin.

Herhangi bir tansiyon sorunu yaşamıyorsanız gün içerisinde sodyumu düşük 1 adet maden suyu içebilirsiniz.

Gün içerisinde 30-40 dakikalık orta tempoda yürüyüşler yapın. Düzenli egzersiz hem kilo vermenizi destekler hem de bağışıklığınız üzerinde olumlu etkisi olacaktır.

Akşam yemeğinizi 7-8 saatlerinde sonlandırın. Metabolizmamız güneşe uyumlu olarak çalışıyor ve saat 7 den sonra sindirim enzimi salınımı ez az düzeye iniyor. Bu saatten sonra sonra tüketilen öğünlerin büyük kısmı yağ olarak depolanıyor.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…