Sevgili sayfa okurları, pandemi sürecinin son iki yılda vermiş olduğu ekonomik yükün ve zorlukların bireylere yansıması ile birlikte en çok esnaf ve küçük işletmelere yük getirmiştir.

Nedir bunlar? vergi yüzdesinin artması, giderlerin yükselmesi; elektrik,kira, Sgk primi, personel giderleri, kırtasiye, stopaj, oda aidatları, reklam giderleri, vb giderler. Giderlerin ve vergi yükünün, gelirin çok üstünde olduğu bir dönem içerisindeyiz. Enflasyon dengesinin, döviz kurunun kontrol altına alınması için yapılan uygulamada, fiyatların artışını kar marjlarının düşüşüne ekti etmiştir.

Son zamanlarda döviz artışının küçük ölçekli işletmelerde mal alımının, likit zorluğuna, alım gücünün daralmasına sebebiyet vermiştir. Pandemi döneminde, hükümet tarafından esnafımıza ekim 2021'e kadar 8 milyar üzerinde destek sağlanmasına rağmen, kazançların düşük olması, geri ödemelerin ve vergi vadelerinin gelmesi; esnafı, işletmeleri zora düşürmüştür.

Yukarıdaki tablonun tabana yansıması, dönüşleri piyasa daralmasına sebebiyet vererek, esnaf ve küçük ölçekli işletmeleri kapanmaya, kapatmadan mücadele verenleri ise hukuki işlemlere, icra iflaslara getirmektedir. Son dönemlerde, icra dosyalarının artışı ekonomik tablonun acı reçetesidir.   

Ne olabilir ? Nedir talebimiz, çaremiz ? Evet, son iki yılın verdiği yükün daralmanın çözümü için önlem paketlerini mevcut Hükümet tarafından çalışılması ile iyileştirilmesidir . Vergi yüzdesinin ayarlanması, geçmiş birikmiş borçlardaki tefe-tüfe ve diğer faizlerinin kaldırılması, ödenebilir duruma getirilmesi bir nebzede olsa esnafın, işletmelerin önünü açacaktır. Tabii ki, yeterlimidir ? elbette yeterli değildir. Mevcut faaliyette olan esnaf ve işletmelerin kazanç dilimlerinin değerlendirilmesi, giderlerin gelir düzeyinin altında olmasını sağlamaktır. Şu dönemde,kira, elektrik, doğal gaz vb giderlerin indirim desteklerinin sağlanması veya ödenebilir seviyeye getirilmesi ile nefes alınacaktır.

Asgari ücretin yükseltilmesinin önemi aşikardır. Lakin,esnaf ve üretim tesislerine, işletmelere çok sayıda işçi, eleman istihdamı sağlayanlara ciddi yük getirmektedir. Pandeminin vermiş olduğu daralmanın ve zorluklarının çözümü acil olarak yapılmasıdır. Son zamanlarda, küçük esnaf'ın çalışmış oldukları  mevcut bankalara uygulanan vergi ve sgk gecikmeleri sebebiyle konulan bloke hacizlerle işlemez, çalışamaz duruma gelmesi de üzücüdür.

Bu durum, özel sigorta işlemlerinde bireysel üretimi arttırmasına, kurumsal üretimin azalmasına yol açmıştır. Elbette mevcut Hükümet tarafından çözümü bulunacaktır.

Kalın sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.