Dün “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın! Bu aynı zamanda nasıl yönetildiğinizin de ve bu aynı zamanda da ülkenizde nasıl bir adalet sisteminin işlediğinin resmidir” demiş, nasıl öldüğümüze dair birkaç örnek vermiştik.

Van’da yaşanan çığ faciası mesela, ilk çığ olayı bir siyasi şov arzusunun ve bir inatlaşmanın ürünüydü.

İkincisinde, kurtarma faciası yaşandı ki bu da ehliyetsizliğin, bilgisizliğin, liyakatsizliğin faturasıydı ki 41 can gitti…

Çorlu’da, yağmur sularının altını oyduğu traversler üzerinde giden tren devrildi, 25 kişi öldü.

Ankara’nın göbeğinde, tamamlanmadan faaliyete geçen hızlı tren hattı sebebiyle 9 candan olduk.

Pamukova’da hızlı tren yaptılar ama trenin hızına uygun hat yapmadıkları için tren devrildi, 41 insan evladı öldü.

Şu gereksiz havaalanı inşaatında, tedbirsizlikten onlarca kişi öldü ama işin içinde Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubunun ali menfaatleri olunca, kaç kişinin öldüğünün hiç önemi yoktu!

Afyon'da  cephanelik deposuna mühimmat taşınırken yaşanan patlamada 25 asker can vermişti ama neticede “Şehitlik mertebelerin en güzeliydi” diyenler, oğullarınıza ve size bu şerefi kazandırdıkları için teşekkürü hak ettiklerini bile düşündüler!

Ve ilimizde Coşkunlar… 7 işçi can verdi, 127 işçi yaralandı.

Ardından taşınma saçmalığı sebebiyle bir patlama daha ve 3 asker şehit…

Dava devam ediyor ama davanın seyri, davayı takip eden İsmail Saymaz’ın ifadesine göre firmanın lehine ilerliyor.

Bugün bunu yazacaktım ama Soma Davası sonuçlandı.

Malumunuz, Soma faciası yaşanmadan birkaç hafta önce, CHP milletvekili önerge vermiş, bu ocağın torpil sebebiyle denetlenmediğini, yakında bir facia yaşanmasının an meselesi olduğunu söylemişti. Önergesinin mürekkebi kurumamıştı ki maden patladı ve 301 kişi can vermişti.

İşte o dava geçtiğimiz gün sonuçlandı.

Belli ki Hukuk sistemimiz de “Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” diyen dönemin Başbakanı Erdoğan gibi düşünüp, acıyı hafife aldı.

Sonuç; yerel mahkeme, maden sahibi Can Gürkan’a 20 yıl ve iki mühendise de 12,5 yıl hapis cezası verildi. Yattıklarına sayıldı ve tahliye edildiler.

Davayı takip eden CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel, olayı gözyaşları içinde değerlendirdi;

“Faciadan önce bir araştırma önergesi talep etmiştik. ‘Bu madende çok kötü şeyler olacak’ diyen madencilerin feryadını Meclise taşımıştık. Anlamadılar, dinlemediler. Sonra korkulan oldu, beklenen oldu, o katliam yaşandı.

Buradaki insanlar birbirlerine evlatlarının alın terleri üzerinden, evlatlarının akan kanları üzerinden, son nefesleri üzerinden bağlıydılar. Birbirlerini hiç bırakmadılar.

Ama birbirlerine günahları üzerinden bağlı olanlar, bugün burada gereğini yaptılar.

Can Gürkan’ı içeride tutamazlardı, tutsalardı, ‘Mitinginize madenci getirirken iyiydi ya, seçim masraflarınızı karşılıyorken iyiydi ya’ derdi. O yüzden Can Gürkan içeride kalamazdı.

5-0 ile Yargıtay’da bu hakimin verdiği karar bozulmuştu. O kararda, ‘301 kişiyi olası kast ile öldürmekle bu dava açılmıştı, nasıl sen bunları salarsın’ denmişti. O mahkemeye 3 tane kürsüden hakim değil, mesleği hukukçuluk olan 3 saray bürokratı getirdi. O 3’ünün kararıyla bozuldu.

Her ne kadar 301 kişiyi olası kastla öldürmekten dava açıldıysa da diyerek, hepsini dışarı çıkartacak kararı bir daha aldı. Her ne kadar senin üstünde cübben varsa da senin sadakatin kanunlara, adalete, ahlaka değil, senin sadakatin seni buraya özel görevlendiren sarayadır. Her ne kadar senin okuduğun bizim kararımız desen de o karar Türkiye’yi yöneten zenginin dostu, sermayenin dostu, sömürünün dostu, bu garip insanların düşmanı saray rejiminin ve onun başındaki şahsın kararıdır, bu sistemin kararıdır.

Peşini bırakmayacağız. Yargıtay’ın önünde, Anayasa Mahkemesi’nin önünde AİHM’in önünde bu davayı takip etmeye devam edeceğiz.

Birbirlerine günahları üzerinden bağlı olanlar değil, birbirine ahlak, sevgi, alın teri üzerinden bağlı olanlar eninde sonunda kazanacak.”

Soma’da 301 can ve ardından ‘Adalet’ de sizlere ömür…

İşte, nasıl öldüğümüzden yola çıkarak nasıl yönetildiğimizin resmi!!!