İŞTE KELEŞ'İN AÇIKLAMASI

" Sakarya’da ki sokak hayvanları vahşeti kan donduruyor"

"Yasalar uygulanmıyor, hayvanlar ormanlara terkedilip aç bırakılıyor"

Önce sokaklardan toplandılar, sonrasında ise barınakların çevresindeki ormanlık alanlarda kaderlerine terkedildiler.

Aç kalan sokak köpekleri birbirlerini yedi.

Sakarya’da yaşanan sokak hayvanları cinayetleri bununla da bitmedi. Yarı baygın halde görüntülenen

sokak hayvanları diri diri gömüldü. Faturası ise veteriner hekimlere kesilerek görevden uzaklaştırıldı.

Ancak hiçbir idari yöneticiye herhangi bir işlem yapılmıyor. Sakarya’da yaşanan hayvan katliamlarına sesler yükselmeye devam etse de giden canların hesabı hak edenlere soruldu mu sorulacak mı bilinmiyor.

Sokak hayvanları için devletin verdiği ödenek nereye gidiyor?

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, kentte sokak hayvanlarının defalarca yaşanan üzücü görüntülerle gündeme geldiğine dikkat çekerek, sokak hayvanları için devletin verdiği ödeneğin nereye gittiği sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Sakarya'da vahşet görüntüleri ile

gündeme gelen sokak hayvanlarının yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Adapazarı Belediyesi hayvan barınağının, içlerinde can çekişen hayvanların da olduğu çok sayıda kedi ve köpeğin küçük bir kamyonetin arkasında diri diri gömmeye götürdüğü görüntülerin sosyal medyaya yansıdığını anımsatan Başkan Keleş, sorumluların daha hesap vermediğine dikkat çekti.

Çalışan personelin görevden uzaklaştırılmasının sorunun çözümü olamayacağına işaret eden Başkan Keleş, "Tesadüfen çekilen görüntüler dehşet verici. Henüz nefes alan bir canlıyı diri diri toprağa gömmek bir vahşettir.

Sadece personeli görevden uzaklaştırmak sorunu çözmez. Ortada ciddi bir yanlış var. Ne yazık ki bu üzücü görüntüler kentimizde ilk kez yaşanmıyor. Defalarca sokakta yaşayan can dostlarımız farklı nedenlerle gündeme geldi. Aç kaldılar.

Susuz kaldılar. Soğukta donarak öldüler. Her bir canın sorumlusu sorunlara kulak kapatan yöneticilerdir. O nedenle bir kaç personeli görevden uzaklaştırmak yetmez. Sorumlu herkes hesap vermelidir" dedi.

Başkan Keleş, "Belediye şunun da hesabını vermeli; devletten sokak hayvanları için alınan ödenekler nereye gidiyor?

Can dostlarımızın yaşam hakkını korumak için alınan paralar birilerinin cebine mi gidiyor?" diye sordu.

Bu dünyanın içinde yaşayan tüm canlılarla bir bütün olduğunu vurgulayan Başkan Keleş,

"Sokaktaki can dostlarımız için kapımızın önüne bir kap su koyalım" çağrısında bulundu.

Sakarya’da neler oldu, neler oluyor?

İl Başkanı Keleş, Sakarya da sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları da anlattı.

Keleş, "Büyükşehir olan Sakarya’da aktif olarak sadece iki barınak bulunuyor. Tüm ilçelerin yükünü de bu barınaklar çekiyor.

Hendek, Sapanca ve Karasu ilçelerinde ise küçük çaplı barınaklar yer alıyor.

Bu barınaklarda ise kapsamlı bir veteriner hekim bulunmuyor. Tüm imkanlar yetersiz. Barınakların kapasiteleri, fiziki şartları ve personelleri yetersiz.

Diğer yandan kanunlara göre sokak hayvanları bulunduğu yerden belediye ekiplerince alınır, kısırlaştırılır ve tekrar alındığı alana bırakılır. Ancak Sakarya Büyükşehir Belediyesi kısırlaştırdıkları sokak hayvanlarını barınak çevresinde bulunan ormanlık alanlara terk ederek daha sonrasında ise ilgilenmiyor. Aç bırakıyor. Hal böyle olunca da geçtiğimiz aylarda yaşanan görüntüler ortaya çıkıyor" dedi.

"Olanaklar yetersiz, tüm fatura veteriner hekimlere kesiliyor"

Yaşanan olayların kamuoyuna yansıması ile bütün olayların faturasının veteriner hekime kesildiğini belirten İl Başkanı Keleş şöyle konuştu:

"Ama orada çalışan veteriner hekimlerin olayla alakalı yapabilecekleri çok şey yok aslında... Şimdi iki veteriner farklı birimlere gönderildi. Yerine başkası geldi. Her seferinde senaryo aynı oluyor.

Ama idare, yönetim bu veteriner hekimlerin çalışması için yeterli şartları oluşturmuyorlar. Büyükşehir belediyesinde çalışan normal bir işçi memurun aldığı maaş oradaki çalışan veteriner hekimin aldığı maaştan daha fazla.

Veteriner hekimlere belediyeler kadrolu değil, taşeron olarak çalıştırmaya çalışıyor. Veteriner hekimlerin kadroları yok.

Taşeron şirketler üzerinden yani belediyenin başka şirketleri üzerinden gösterip orada çalıştırıyorlar.

Çoğu veteriner hekimi çalıştıran belediye ya dışardan hizmet alıyor ya da bünyesinde görev yapan veteriner hekimler sözleşmeli ya da kadrolu veteriner hekimler değil, şirketler üzerinden çalıştırıyorlar.

Yani aslında orada çalışan hekimlerimizin de mesleki açıdan bir güvencesi yok."

"Sokak köpekleri ormanlarda aç bırakılıyor"

Şehrin üç büyük ilçesinde dahi barınak olmadığını söyleyen CHP İl başkanı Keleş, "Serdivan ilçesinde şu anda görevli bir veteriner hekim yok.”

Kadrolu Veteriner hekimi şu anda Temizlik işleri daire başkanı, yani veteriner hekimlik ile alakalı, Serdivan ilçesinde sokak hayvanları ile ilgili yapılmış bir şey yok.

Serdivan ilçesi de ildeki en büyük ikinci ilçe. Bu ilçede barınak dahi yok. En büyük ilçelerin bile barınağı yok.

İl merkezini oluşturan dört ilçemiz var. Bunlar Serdivan, Erenler, Adapazarı ve Arifiye ilçeleri.

Bu ilçelerden sadece merkez ilçe olan Adapazarı’nda barınak var. Serdivan, Erenler ve Arifiye de barınak yok. Sokak hayvanlarına yönelik olarak Serdivan belediyesinin yaptığı çalışma, sadece belli başlı yerlerde beslenme için mama dağıtımı yapıldı.

O da günlük olarak on beş kilo mama dağıtımı yapıldı. Ancak bu şekilde hayvanların beslenmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim