KANTİNCİ ESNAFI ÇARESİZ

İrfan Metin, yaptığı açıklamada, 7 aydır okulların kapalı olması sebebiyle, okul kantinci esnafının çalışamadığını, ailelerinin ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldiklerini  söyledi. İyice tükenen esnafın pandemi başında  aldıkları kredilerin ödeme zamanının da geldiğini hatırlatan Metin, Pandemi başında devletin verdiği 25 bin lira kredinin geri ödemesi geldi. Ayrıca esnaf kefaret kredi kooperatiflerinden aldıkları kredilerde var. Bu kredinin ödemesi öteleniyor ama bir o kadar da üzerine faiz biniyor. Halen de kantinler kapalı. Bu insanlar ne yapacağını bilemiyor. Kantinci esnafı çaresiz. diye konuştu.

MAĞDURİYET KATLANARAK ARTTI

Türkiyede yaklaşık 20 bin civarında kantinci esnafı olduğu bilgisini veren Metin, ortalama 4 kişilik aileleri ile birlikte bu sayının 80 bine çıktığını vurguladı. Ayrıca kantinci esnafının yanında ortalama 3 kişinin çalıştığı ve bunların aileleri düşünülürse  mağdur sayısının 500 binleri bulduğunun altını çizen Metin, Hem kantinci esnafı, hem de yanında çalışanlar büyük mağdur oldu. Kantinlerin kapanmasıyla kantinci esnafı, daha büyük ekonomik yükün altına girmemek için çalışanlar işten çıkartıldı. Çalışanların kısa çalışma ödeneği alabilmeleri için pandemiden önce 400 gün sigorta primi olması şartı getirildi. Bu sebeplene kantincilerin yanında çalışanlar bu haktan yararlanamadı. Mağduriyet katlanarak arttı.” şeklinde konuştu.

EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELDİLER

Kantinci esnafı ve yanında çalışan insanların hepsinin aileleri olduğunu ve artık bu insanların evlerine ekmek dahi götüremediğini dile getiren Metin, açıklamasına şöyle devam etti: Edindiğimiz bilgilere göre; kantinci esnafının yüzde 95inin başka yerden geliri yok. Kredi ile ayrıca arabası olanlar arabasını satarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya, ayakta kalmaya çalıştı. Bu da tükendi. Kantinlerde hala açılmadı. Bakmakla yükümlü yaşlı anne babası, çocukları okula, üniversiteye giden aileler var. Temel ihtiyaçları var. Evi kira olanların kira ödemeleri var. Önümüz kış doğalgaz faturaları olacak. Elektrik, su, cep telefonu faturaları var. Bir baba düşünün ki evine akşam poşetle gelemiyor. Babalık onuru da çocuğun gözü önünde diplere vuruyor. Çocuğunuz sizden bir şey istiyor siz cevap veremiyorsunuz. Bu insanların sıkıntıları artık gerçekten gırtlağa kadar gelmiş ve hatta aşmış. Hacze gidilen evler var. Bu insanlar evlerine ekmek götürmek için inşaat, temizlik gibi gündelik işlere gidenler var. Bu işler bile artık kolay bulunmuyor.”

ACİLEN CAN SUYU İSTİYORLAR

Kantinci esnafının devletten talepleri olduğunu dile getiren Metin, bu talepleri şöyle özetledi: “ Öncelikle bir can suyu istiyorlar. Hibe kredi verilmesini bekliyorlar. Bu olmazsa en azından 1 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi talepleri var. Ayrıca kantinlerin önümüzdeki yıl şubat ayı yani yarıyıl tatilinden sonra açılacağı düşünülürse 1 yıldır biriken pirim borçları var. Bu pirim borçlarına af ya da düzenleme bekliyorlar. Ayrıca kısa çalışma ödeneğinden esnafında faydalanması istiyorlar. Gerçekten büyük mağduriyetler yaşanıyor. Daha büyük mağduriyetler yaşanmaması için bu insanların yardım feryadı duyulmalı.

Editör: TE Bilişim