Ziyarette ana başlık olarak Adapazarı’nın olası bir depreme karşı hazırlanması konusu görüşüldü. İlçe başkanı Halil Hakan Oturak:
“Daha önce de İnşaat Mühendisleri Odası’ndan 1999 depremine maruz kalmış binalarla ile ilgili bilgiler almıştık. Birtakım uzmanların paylaştığı bilgileri de değerlendirdiğimizde ilçemiz ciddi risk altında. 

Bu riskin bir kısmı Adapazarı’nın ileri seviyede deprem bölgesi olması. Fakat bundan daha büyük kısmı 50 bine yakın hanenin yeni bir depreme karşı dayanıksız olması. 

Olası bir deprem için şehrimizin hazır olmadığını düşünüyoruz. Bunu hızlı şekilde kapatabilmek için ilk işimiz “Depreme Hazırlık Master Planı” yapmak olmalıdır. Bunu belediye meclisi Şubat ayı toplantısında imar komisyonu meclis üyemiz İnşaat Mühendisi Kayhan Alver dile getirdi. 

Bu planla, şehir olarak ne kadar bir risk altındayız net şekilde ortaya koyularak, devletimizin üst kademelerinden gerek kentsel dönüşüm gerek arama kurtarma ve hayati idame ettirebilme konularında destek talep edebiliriz. 

Her binanın yapı analizi yapılarak ortaya koyulacak bina bazlı risk haritası ile, vatandaşlarımıza kentsel dönüşümün acil ve ne kadar gerekli olduğunu anlatabiliriz. Olası şiddetli bir depremde, binasının ciddi zarar göreceğini bilen vatandaş kentsel dönüşümün hayatını kurtaracağını net şekilde anlamış olur. 

Aynı planda, vatandaşa aşırı yük getirmeden kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi için finansal çözümler ortaya koyulabilir. Bu çözümle yasa gereği istenilen hak sahiplerinin 3/2 çoğunluğu rahat şekilde sağlanır. 

Şehirde tüm kamu kuruluşlarında, hane sahiplerinde, yapı-inşaat sektörü temsilcilerinin bu deprem bilinci, net veriler üzerinden oluşturulmadan Adapazarı’nı depreme hazırlamamız mümkün değil. Bugün bu çağrımıza kulak verilmesi yarın enkaz altından birbirimize seslenmememizin önüne geçecektir.” ifadelerini kullandı. 

İnşaat Mühendisleri Oda başkanı Hüsnü Gürpınar, Deprem Hazırlık Master Planı için bir çalışma olursa buna gönüllü olarak destek vereceklerini ifade etti. 

Editör: TE Bilişim