Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adapazarı İlçe Başkanlığı'nın yaklaşık bir yıldan bu yana devan eden pandemi sürecinin şehirdeki sosyo ekonomik hayatına olan etkilerini araştırmak için yaptığı anket tamamlandı. İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, 26 farklı ticari sektörden 952 kişi ile yüz yüze yapılan anket görüşmesinin sonuçlarından genel anlamda Sakarya halkının mutsuz, büyük ekonomik sıkıntılar içinde, işsiz ve geleceğe dair umudun olmaması anlamında çok çarpıcı veriler elde ettiklerini belirtti.


"Ailenizde Covid-19 pozitif vaka oldu mu?" sorusuna yüzde 92,4'lük kesimin hayır, yüzde 7,6'lık kesimin evet dediğini ifade eden Başkan Çetin, "Her ne kadar sağlık bakanlığının yayınladığı tablolara bu oran hiçbir zaman yansımasa da kentimizde yaşanan covit 19 vakaları neredeyse 15 kişiden birinin Covid-19'a yakalandığı gerçeğini ortaya koymaktadır." dedi.

DEVLET DESTEĞİ ALMADILAR


"Pandemi sürecinde devlet desteği aldınız mı?" sorusuna yüzde 13,7 evet, yüzde 86,3 hayır yanıtı aldıklarını söyleyen Başkan Çetin, "Hükümet yetkilileri her ne kadar pandemi süreci boyunca sürekli yeni teşvik paketleri açıkladıklarını söyleseler bir takım rakamlar kamuoyuna duyurulsa da ortaya konsada ortaya çıkan gerçek şu ki halkımızın sadece 13, bu süreçte yardım alabilmiş ve bunların büyük bir çoğunluğunu kısa çalışma ödeneği oluşturmakta." dedi. "Ailenizde iş arayan birey var mı?" sorusuna yüzde 65,4 evet, yüzde 34,6 hayır yanıtı aldıklarını kaydeden Başkan Çetin, "TUİK Rakamlarına göre işsizlik oranı 13,4 olarak ifade edilmiş olsa da kentimiz ölçeğinde üzülerek görüyoruz ki bu oran TÜİK verilerinin yaklaşık kat be kat üzerinde görünmekte." dedi.


PARTİ DEĞİŞTİRİYORLAR


"Önümüzdeki seçimde parti tercihiniz değişir mi?" sorusunda ise yüzde 68,2'lik kesimin evet, yüzde 26,4'lük kesimin hayır ve yüzde 5,4'lük kesimin ise 'fikrim yok' yanıtı verdiğini belirten Başkan Çetin, "Yaşanan ekonomik kriz, işsizlik oranları ve pandemi sürecinin doğru yönetilmemesinden kaynaklı mutsuzluk Sakarya halkının parti tercihlerine yansıyacağı çok açık. Cumhur ittifakı üyelerinin kentimizde ki oy oranı dikkate alındığında politik tercihini değiştireceğini söyleyen %68,2 lik bir kesimin varlığı aslında iktidarın oy oranlarında yaşadığı erozyonun çok somut ifadesi bunun Sakarya’da bu şekilde yaşaması ise bu sonuçları daha anlamlı kılmakta." dedi.


CİROLAR AZALDI

"Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde cirolarınız ne yönde değişti" sorusunda yüzde 63 azaldı, yüzde 35 arttı ve yüzde 2 değişmedi cevabı aldıklarını aktaran Başkan Çetin, "Son bir yılda ortaya çıkan temel gıda ve döviz den kaynaklı artışa rağmen %40 oranında artması gereken cirolar ne yazık ki esnafın büyük bir kısımında ciroların azalmasıyla sonuçlanmıştır. Özellikle yeme içme cafe hizmeti veren işletmelerdeki ciro kaybı bir önceki yıla göre %90 lara varan ciro kayıplarının olduğunu ortaya çıkarmıştır." dedi.

SORUN EKONOMİ

Son olarak "Devletten çözmesini istediğiniz en acil soru nedir"? sorusunda vatandaşın yüzde 35,2'sinin ekonomi, yüzde 34,1'inin adalet, yüzde 27,3'ünün işsizlik ve yüzde 1,2'sinin sağlık yanıtı verdiğini belirten Başkan Çetin, "İktidarın uyguladığı ekonomik politikaların sonucunda ortaya çıkan ekonomik çöküşe rağmen insanların işsizliğinden , sağlığından önce adalet istemesi içinde bulunduğumuz anti demokratik adaletten uzak bir sistemin toplumda yarattığı adaletten uzaklaşıldığı inancını çok açık şekilde ifade ediyor." dedi.

Editör: TE Bilişim