CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, Türkiye'de en fazla iş cinayetinin madencilik sektöründe yaşandığını belirterek, "Adalete ulaşılamadığı, sorumlular ceza almadığı için, iş cinayetleri ve işçi katliamlarının devam etmektedir" dedi.

Ayşe Füsun Çetin, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Dünyanın her yerinde en zor ve en ağır koşullarda, madenleri yeraltından bin bir zahmetle çıkararak evine ekmek götürme kavgası verirken yaşamını yitiren madencilerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çetin'in yazılı açıklaması şöyle:

"Yer altı ve yerüstü madenlerini peşkeş çekercesine satanları, madencilik prensiplerine aykırı olarak işletme yapanları; Soma, Ermenek, Kemalpaşa, Şirvan gibi katliamlara yol verenleri, sebep olanları, göz yumanları unutmadık ve unutmayacağız.

“Maden kaynaklarının, maden rezervlerinin ve çeşitliliğinin bu kadar zengin olduğu bir ülkede madenciliğin sadece rant kapısı olarak görülüp ülkemizin, coğrafyamızın, doğamızın, insanımızın, istihdamın, ekonominin fayda görmediği, bir hale getirilmiştir. Ülkemizde iş kazalarının ve iş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektör madencilik sektörü haline gelmiştir.

Madenlerde yaşanan ölümlü iş cinayetlerinde bile adil yargılama ve vicdanları rahatlatacak mahkeme kararlarına da ne yazık ki ulaşılamamaktadır. Adalete ulaşılamadığı, sorumlular ceza almadığı için, iş cinayetleri ve işçi katliamlarının devam etmektedir.

“Dünya işgücünün sadece yüzde 1’i bu sektörde çalışmasına karşın ölümcül kazaların yüzde 5’i bu sektörde meydana gelmektedir.

Türkiye iş kazalarında dünyada dördüncü, Avrupa da ise birinci durumda, “TÜİK’e göre, ülkemizde meydana gelen iş kazalarının yüzde 10’ u madencilik işkolunda gerçekleşmektedir. Madencilik işkolu sadece iş kazaları değil, meslek hastalıkları açısından da çok riskli bir işkoludur. Kuralsız, denetimsiz, güvencesiz çalışma şartlarında, ölümün madencinin kaderi haline getirildiği ülkemizde, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almayı sürdürüyoruz.

“Milyonlarca yılda oluşan ve yenilenemez yeraltı kaynaklarımız olan madenlerimizin kamu yararı doğrultusunda uluslararası norm ve standartlar baz alınarak aranmasını, işçi sağlığı ve güvenliğini esas alarak; çevreyi, doğal ve kültürel zenginliklerimizi koruyarak değerlendirilmesini ve buna yönelik politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. Dünya Madenciler Günü’nü ölümlerle anmayarak; yaşanası güzel bir ülkede kutlanacak bir güne dönüştüreceğimize olan inancımızla; bir avuç kömür için, bir ömür veren bin bir türlü meşakkat ile çalışan madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, Soma ve Ermenek faciaları başta olmak üzere madenlerde çalışırken hayatını kaybeden bütün emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.”

Editör: TE Bilişim